Naši klubovi u Evropi: Test tri dana pre meča – pa na teren

Fudbal 27. jul. 202021:32 > 21:48
Podeli:
Foto: Pedja Milosavljevic / Starsport

Pandemija koronavirusa u potpunosti je promenila svet koji poznajemo. Posebno svet sporta, koji trpi mesecima unazad. Tako je i sa fudbalom, ali nazire se svetlo na kraju tunela.

UEFA je rešena da u ova teška vremena pomogne klubovima da ekonomski opstanu, a to će biti moguće samo ako se takmičenja nastave.

Svedoci smo da su se, do duboko u leto, završavali nacionalni fudbalski šampionati, poput Premijer lige koja je završena proteklog vikenda. Sve to će uticati da se kalendar pomeri, pa će takmičenja u novoj sezoni krenuti praktično sa otprilike mesec dana zakašnjenja.

Bitno je da krenu, ali ono što je već sada indikativno je da će se sve to dešavati po posebnim protokolima, koji se tiču zdravstvenih procedura, kojima će svi akteri na evropskoj pozornici biti podvrgnuti.

I sve u jednom cilju – da se spreči, odnosno suzbije širenje koronavirusa.

ŠTA KAŽE PROTOKOL?

Srbiji će u Evropi naredne sezone predstavljati četiri kluba, šampion Crvena zvezda, pobednik Kupa Srbije Vojvodina, te Partizan i TSC iz Bačke Topole.

Navikli smo da žreb za kvalifikacioni deo evropskih klupskih takmičenja bude u junu, ali sada će to biti slučaj 9. avgusta, kada će protivnike dobiti Crvena zvezda, TSC i Partizan.

Vojvodina, kao pobednik Kupa Srbije, kreće iz druge runde kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ono što UEFA najavljuje je strog protokol koji je predvideo širok spektar mera higijenskog, epidemiološkog i organizacionog karaktera.

Biće obavezno testiranje bukvalno svih – fudbalera, članova stručnog štaba, sudija i to sve tri dana uoči svake utakmice.

To praktično znači da će crveno i crno-beli kao i svi u TSC-u biti testirani 15. avgusta. Naglašeno je da će rezultati morati da budu dostavljeni na uvid komisiji UEFA najkasnije šest sati pre početka utakmice.

I tu postoje nivoi važnosti za testiranje. Naravno, u prvoj grupi su direktni akteri na terenu, igrači i članovi stručnih štabova, druga grupa su službena lica i klupski operativci, a treća svi koji su neophodni da bi se meč organizovao, a koji nisu direktno u kontaktu sa članovima prve dve grupe.

Foto: FK Partizan

KO ĆE TESTIRATI UČESNIKE?

UEFA je još ranije sve predvidela i našla način kako da precizno organizuje sve događaje koje su pod njenom kontrolom.

Testiranje će biti rađeno u saradnji sa „Sin lab“ kompanijom, a u ugovoru između dve strane posebno je precizirano kakav je spektar nadležnosti dve strane unutar samog procesa testiranja.

UEFA će, naravno, raditi zajedno sa zdravstvenim državnim institucijama, koje prate situaciju u vezi sa pandemijom koronavirusa.

Ono što je jako bitno je to da UEFA nastavlja da prati kakva je situacija u državama članicama. To će biti izuzetno važno, jer ukoliko je nepovoljna epidemiološka situacija u državi domaćinu jedne od utakmica, ljudi u Nionu su ostavili mogućnost da pomere meč na neutralan teren, tamo gde je situacija epidemiološki bezbednija.

Konačno, šta će se dogoditi ukoliko bilo ko od testiranih bude pozitivan na testu na koronavirus? To je posebno bitno što se tiče fudbalera.

U toj situaciji, UEFA će zaraženog igrača voditi kao povređenog, a to će, kako je logično i zaključiti, značiti izolaciju iz ekipe i dalje postupanje po proceduri koja se inače tiče svih koji su pozitivni.

Suština je da UEFA nikako neće dozvoliti da ceo fudbalski točak, kao što je to bio slučaj u proleće ove godine, bude zaustavljen.

Prvi čovek UEFA, Aleksander Čeferin, rekao je nedavno da je ponosan na sve zemlje članice, koje su uradile mnogo kako bi se situacija popravila.

„Tokom krize uzrokovane koronavirusom bili smo pod velikim pritiskom, ali smo u isto vreme napravili odličan posao sa povratkom fudbala širom Evrope. Svi smo morali ponešto da žrtvujemo, UEFA je deo svoje sledeće sezone, kako bi nacionalne lige mogle da okončaju svoja takmičenja za sezonu 2019./2020. i tu se pokazala velika solidarnost, te stvarna želja za kompromisom, koja će biti ponovno potrebna“, rekao je Čeferin.

On je takođe rekao da će biti izuzetno važno da se zaštiti zdravlje svih učesnika.

„Uradićemo sve da zaštitimo zdravlje svih učesnika, nadamo se da će biti sve u redu tokom završetaka Lige šampiona i Lige Evrope u Portugalu i Nemačkoj, kao i u kvalifikacijama za naredne cikluse. Situaciju pratimo na dnevnom nivou i prilagođavaćemo se i dalje ako bude bilo potrebno“, zaključio je Čeferin.

Dakle, fudbal neće stati. Svi bi trebalo da pomognu da se „točak“ ne zaustavi, a srpskim klubovima biće kao i svima u ovoj posebnoj situaciji. Na njima je da se prilagode i pokušaju da ostvare svoje ciljeve, a to su plasmani u grupnu fazu. Koliko je to realno u ovoj situaciji, drugo je pitanje.

PROCEDURA

* testiranje igrača i članova stručnih timova, klupskog osoblja, osoba iz organizacije

* rezultati moraju biti obezbeđeni na uvid najkasnije šest sati pre meča

* poštovanje svih propisa epidemiološke i higijenske prirode

* hitna izolacija lica koje je pozitivno na testu i postupanje po svim zaštitnim protokolima

* obavezna saradnja sa državnim organima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar