Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Za rubriku "verovali ili ne".

Po završetku Svetskog prvenstva u fudbalu impresije o smotri najboljih selekcija sveta u Kataru potrajale su još nekih mesec dana, a kada je titula prvaka sveta koju je Lionel Mesi osvojio sa Argentinom nakon spektakularnog finala protiv Francuske pala u zapećak, primat je preuzela transfer pijaca.

PROČITAJTE JOŠ...

Jedna od siromašniih zima kada je u pitanju prelazni rok donela je krajnje bizarnu situaciju kada je u pitanju potrošnja među ligama.

Od početka prelaznog roka, Englezi su potrošili ubedljivo najviše – 465,65 miliona evra, dok su ujedno inkasirali više od deset puta manju sumu – 43,02 evra.

Najviše zasluge za to idu na račun Čelsija, koji od odlaska Romana Abramoviča sa čela kluba ne štedi – potrošili su čak 178,5 miliona evra za transfere Mikajla Mudrika, Beone Badijašila, Nonija Maduekea, Andreja Santosa, Davida Fofane, dok su za pozajmicu Žoaa Feliksa dali 11 miliona evra. „Plavci“ su ujedno bili najaktivniji na pijaci, pošto su doveli čak sedam igrala.

Slede Arsenal sa 49 miliona za samo dva dolazna trasnfera, potom Liverpul sa 42 miliona, Lids sa 40, Aston Vila sa 30,14, Bornmut sa 22,5, Notingem Forest je potrošio 20, Vulverhempton 19,75, Sautempton 19,4, Lester 14, Vest Hem 12, Mančester Siti 11, Brajton je potrošio šest miliona, Brentford samo jedan, Njukasl neverovatnih 350.000, dok Everton, Totenhem, Kristal Palas, Fulam i Mančester junajted zasad nisu uložili ni jedan jedini evro u pojačanja.

Foto: EPA-EFE/Andy Rain

Drugo mesto među evropskim ligama po potrošenom novcu drži Bundesliga – 42,89 miliona evra. Najviše novca potrošila je Borusija iz Menhengladbaha, devet miliona evra za dvojicu igrača, Union Berlin je na nove igrače potrošio pola miliona manje, a iza njih su Bajern (5), Ajntraht (4.6), Augzburg (4.25), Majnc (2.5), dok su ispod miliona za nove igrače dali Herta (pola miliona), Šalke (250.000), Bohum (135.000) i Bajer iz Leverkuzena (100.000). Bez jednog evra pojačanja su doveli Keln, Frajburg, Štitgart, VOlfsburg, Verder, Hofenhajm i Lajpcig.

U Španiji je zasad neobično tiho, a največi „trošadžija“ je Espanjol sa osam miliona evra, Betis je uložio jedan manje, Đirona tačno pet, Atletiko iz Madrida tri, a Kadiz 1,1. Ostali klubovi su na pojačanja potrošili „krompir“. Ukupno 24,1. potrošen milion.

Foto: EPA-EFE/STR

Portugalci zauzimaju četvrto mesto sa 22,35 miliona (Benfika od toga za šest igrača izdvojila 21 milion evra), na petom mestu je Rusija sa ukupno 22,07 miliona, Holanđani su dali 17,03 miliona, a francuska Liga 1 je tek sedma po trošenju sa 16.8 miliona, u dobroj meri zahvaljujući činjenici da Pari Sen Žermen nije dao ni jedan jedini evro.

Slede belgijska Župile liga (13,5 miliona), Čempionšip (13,4 miliona), danska Superliga (9,62), i tek onda, na 11. mestu, Serija A.

Smamo četiri tima su trošila (Udineze šest miliona, Specija 2,2, Milan 470 hiljada i Leče 400).

A koliko je Čelsi dominantan u odnosu na ostale lige pokazuje sledeći podatak – sam klub iz Londona je dao skoro duplo više novca (178,5) nego Italijani, Španci, Nemci i Francuzi zajedno – 92,86 miliona evra.

BONUS VIDEO Ronaldo zamalo dao gol na debiju za Al Nasr

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar