Foto: FK Partizan

Fudbaleri Partizana savladali su Anortozis sa 2:0 u prvom kolu Lige konferencija, a tri detalja su se posebno istakla na ovom susretu.

PROČITAJTE JOŠ

Partizan je u svakom trenutku kontrolisao dešavanja na terenu, a da je bilo malo više sreće i koncentracije u završnici lako ovo mogla da bude jedna od ubedljivijih pobeda u evropskim takmičenjima.

Na Kipru su crno-beli napravili veliki korak ka nokaut fazi u okršaju sa direktnim konkurentom, pa bi pobedom nad Florom vrlo brzo mogao da završi veliki posao.

Od ovog trijumfa bi benefit mogao da vidi čitav srpski fudbal jer je koeficijent dodatno popravljen, pa Srbija sa 23.875 bodova zauzima 12. poziciju koja bi mogla da joj donese dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona od leta 2023. godine.

ZRELOST

Teško je pronaći bolju reč koja bi mogla da oslika predstavu „parnog valjka“ protiv Kiprana. Nije to bila najsjajnija partija crno-belih, ali su u svakom momentu držali konce igre u svojim rukama.

Upravo to je u prvi plan istakao i Aleksandar Stanojević, trener Partizana, koji nakon susreta nije imao mnogo razloga za kritiku.

„Igrali smo tako da u svakom trenutku kontrolišemo meč. Sve smo se pitali na terenu. Možemo da kažemo da je ovo bila najzrelija naša utakmica u Evropi. Možda ne najbolja, ali najzrelija svakako“, istakao je Stanojević.

Foto: FK Partizan

Partizan je u toku susreta više puta menjao pristup nakon instrukcija sa klupe. Napadali su na mahove, po 10 ili 15 minuta pritiskali rivala, stvarali šanse, a onda bi popustili stisak. Barem prividno. „Parni valjak“ bi formirao defanzivni blok gde je Rikardo pokušavao da preseče loptu u napadačkoj trećini, dok su Marković i Natho uvek bili tu da povuku kontranapad.

Stvarao je Partizan upravo na taj način sijaset šansi, a da je završni udarac bio na nivou rezultat bi bio značajno drugačiji.

PREKIDI

Odlika svake uspešne takmičarske ekipe je da se maksimalno radi na svakom detalju koji bi mogao da donese prednost. Upravo to je Partizan prikazao kroz kvalifikacije, ali i u prvom susretu. Uigrane akcije iz kornera i prekida sa leve ili desne strane, stalno su pravile probleme Kipranima.

Najbolja od njih bila je sredinom prvog poluvremena kada je nakon kornera Aleksandar Miljković sjajno proigrao Šćekića koji je dobro šutirao glavom, ali je Lorija zadnjim naporom do odbranio, a lopta je od stative izašla u korner.

FK Partizan
Foto: Screenshot RTS

I to nije bio prvi put da Partizan upravo ovako pravi prednost, mnogi se sećaju serije golova Vujačića posle kornera, ali i uigranih akcija kada Šćekić prebacuje loptu na dalju stativu, a neki defanzivac kao po pravilu ostaje sam.

Ne treba zaboraviti ni da se Partizan na vreme spremao za sve scenarije, pa je protiv Sočija bio spreman za penale. Pokazao je to i Stanojević kada je uveo Stevanovića koji je kasnije odbranio dva penala.

MRLJA

Ostao je, ipak, nakon gostovanja i gorki ukus uprkos pobede. Veliku glavobolju će imati Stanojević pred „večiti derbi“ u slučaju da Rikardo Gomeš ne bude mogao da nastupi u Humskoj.

Crno-beli pravu zamenu na mestu centarfora nemaju, pa bi moralo da dođe do promene u formaciji. Ipak, pokazao je „parni valjak“ da zna da se prilagodi rivalu, a da ne promeni filozofiju igre, pa to predstavlja zrak svetlosti.

U 38. minutu je dobio neugodan udarac u skočni zglob i jedva je nastavio susret, ali je na kraju ipak uspeo da postigne čak i pogodak. Stanojević čeka da čuje vesti lekarskog tima.

„Malo menjamo, rotiramo. Zabrinuo nas je Rikardo, imao je problem sa zglobom, ne znamo šta će biti sa njim. Videćemo šta će biti sa njim, trebalo je da izađe na poluvremenu, ali je stisnuo zube“, pojasnio je Stanojević.

Foto: Screenshot RTS

BONUS VIDEO Dolazak Duška Vujoševića i Željka Obradovića na oproštaj Novice Veličkovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare