Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Švajcarski savezni tužilac, Mihael Lauber, podneo je ostavku, jer se i pored činjenice što je istraživao skandal u FIFA, tajno sastajao sa predsednikom svetske kuće fudbala Đanijem Infantinom.

Švajcarski savezni upravni sud smatra da je Lauber ‘ozbiljno prekršio’ dužnost da služi i bude odan tužilaštvu, dok je sam tužilac u petak objavio da je u interesu institucija podneo ostavku.

PROČITAJTE JOŠ

Sud je objavio da se Lauber, između ostalog, namerno koristio neistinom kada je prećutao da je bio na tri tajna sastanka i predsednikom FIFA, kojih se navodno svih petoro učesnika ne sećaju.

„Takav jaz u pamćenju nekoliko učesnika može da se smatra apsurdnim na osnovu opšteg životnog iskustva“, utvrdio je sud.

U veme sastanaka, Lauber je istraživao nekoliko sumnjihiv slučajeva FIFA u koje spadaju dodele Svetskog kupa 2018. i 2022. godine. Svojevremeno je otezao i sa istragama protiv bivših nemačkih fudbalskih zvaničnika zbog sumnjivih uplata u vezi sa Svetskim kupom 2006, zbog čega su nedavno te optužbe zastarele.

Savezno tužilaštvo je zbog tajnih sastanaka sa Infantinom pokrenulo disciplinski postupak protiv Laubera još u maju 2019. godine, dok mu je u martu ove godine smanjilo platu za osam procenata, na šta se on žalio Saveznom upravnom sudu.

Sud je potvrdio smanjenje plate zbog ozbiljnosti kršenja dužnosti, ali je konstatovalo da je pet procenata adekvatna kazna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar