Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dušan Tadić, kapiten reprezentacije Srbije, ušao je u drugom poluvremenu prijateljske utakmice Srbije i Kipra (1:0) koja se igrala u okviru priprema za Evropsko prvenstvo i time je ispisao istoriju srpskog fudbala.

To mu je bio 106. nastup za Srbiju čime je postao apsolutni rekorder i usamljen na vrhu po broju mečeva za našu selekciju.

On je na utakmici u Moskvi, protiv Rusije u porazu 4:0, izjednačio rekord Branislava Ivanovića sa 105 nastupa, a sada se i osamostalio na vrhu ove liste.

PROČITAJTE JOŠ

U igru je ušao umesto veziste Lazara Samardžića koji je odigrao prvih 45 minuta i zabeležio asistenciju.

Tadić je debitovao protiv Poljske 14. decembra 2008. godine, dok mu je ovo 16 godina igranja za nacionalnu selekciju.

Foto: Profimedia

Fudbaler Fenerbahčea je u dresu „orlova“ postigao 22 golova i dodao 40 asistencija. Dugo vremena je ključan igrač naše reprezentacije koja će na leto igrati na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Iza Tadića su dva Mundijala, 2018. godine u Rusiji i četiri godine kasnije u Kataru, a na leto će odigrati i prvi Evro.

Kad bude 16. juna izveo reprezentativne drugove na teren protiv Engleske u Gelzenkirhenu, Tadić će prevazići Ivanovića po broju utakmica na završnim turnirima i postaće jedan od četvorice naših reprezentativaca sa učešćem na tri velika takmičenja.

Uz Dušana će u Nemačkoj takav status da stekne i Aleksandar Mitrović, iako po broju utakmica zaostaje 17 za kapitenom.

Dušan Tadić
Foto: FSS

Iza Ivanovića na trećem mestu nalazi se Dejan Stanković koji je nacionalni dres obukao 103 puta, dok meč manje ima čuveni Savo Milošević.

Nije daleko iza njih ni levi bek Aleksandar Kolarov koji je 12 godina bio nezamenjiv na toj poziciji. Bivši as Mančester sitija za Srbiju je odigrao 94 meča, dok Mitrović ima pet manje.

Legendarni Dragan Džajić igrao je za Jugoslaviju 85 puta, postigao je 23 gola i vodio je selekciju do dva finala Evropskog prvenstva (1960. i 1968. godine).

Nakon Džajića dolazi trenutni selektor reprezentacije Dragan Stojković Piksi (84), koji osmo mesto deli sa golmanom Vladimirom Stojkovićem.

Foto: Starsport

Deseto mesto rezervisano je za Zorana „Bambija“ Tošića koji je za samo devet godina upisao 76 utakmica i 11 golova za Srbiju.

Od aktuelnih igrača mesto za napredak imaju posebno krilni fudbaler Filip Kostić (62 meča) i štoper Nemanja Gudelj (60 utakmica).

“Iskreno, nije bilo uzbuđenja kad sam ušao u igru. Rekao sam i ranije, rekordi su tu da se ruše. Daće Bog da novije generacije obore naše. Najbitniji je trag koji ostavljamo iza sebe, budemo primer. Na to smo fokusirani“, rekao je Tadić posle Kipra.

Foto: Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Srbija se nije u najboljem svetlu pokazala na pripremnim mečevima protiv Rusije i Kipra, ali Tadić očekuje bolju igru pred Evro.

“Nezgodne su prijateljske utakmice. Kažemo da hoćemo da uđemo punim gasom, ali nekada to ne može. Najbitnije je da smo pobedili, čekamo jun i moramo da se pripremimo najbolje moguće za Evropsko prvenstvo”, zaključio je Tadić.

Srbija će u Nemačkoj igrati u grupi C zajedno sa Engleskom, Danskom i Slovenijom, a upravo će Tadić biti lider ove generacije „orlova“.


Najviše utakmica za reprezentaciju Srbije

1. Dušan Tadić 106 mečeva

2. Branislav Ivanović 105

3. Dejan Stanković 103

4. Savo Milošević 102

5. Aleksandar Kolarov 94

6. Aleksandar Mitrović 89

7. Dragan Džajić 85

8. Dragan Stojković 84

9. Vladimir Stojković 84

10. Zoran Tošić 76

BONUS VIDEO Meksiko vs SAD, golovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar