Lionel Mesi
Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler)

Uradio je sve o čemu je ikada sanjao i znatno više od toga, postao je simbol jednog sporta, jedne države, postao je popkulturna ikona.

„Da li je Mesi ovde?“, pitao je jednom prilikom Pep Gvardiola fudbalere Mančester sitija u svlačionici. Razlog? To je bio i ostao jedini fudbaler kog nije smeo da ostavi na klupi za rezerve.

Lionel Mesi je postao možda i najveći fudbalski čarobnjak svih vremena, a neki od njegovih rekorda nikada neće biti srušeni.

PROČITAJTE JOŠ

Mesi je prošao put od klinca iz Rozarija koji ima problem sa hormonom rasta, do globalne ikone i čoveka koji je učinio da se i Amerikanci zaljube u „soccer“. To nije uspeo nekada ranije ni Pele, ni Dejvid Bekam, pa čak ni Zlatan Ibrahimović.

Ipak, omaleni „gaučos“ koji nosi 10 na leđima i magiju u kopačkama učinio je da i poslovično neoduševljeni Amerikanci budu hipnotisani fudbalom.

Foto: AP Photo/Erik Verduzco

Podigao je još jednu rekordnu „Zlatnu loptu“ i to osmi put u karijeri. Niko nikada nije osvojio više od pet (to je uspeo Kristijano Ronaldo), što pokazuje neverovatnu konstantnost Argentinca. Uradio je sve o čemu je ikada sanjao i znatno više od toga, postao je simbol jednog sporta, jedne države, postao je popkulturna ikona.

Ako ste ikada čuli za fudbal, sigurno ste čuli i za Mesija.

Osvojio je četiri „Zlatne lopte“ zaredom, što je ubedljivo najviše od kada se ova nagrada dodeljuje, a ovog puta mu je osvajanje Svetskog prvenstva u Kataru osiguralo da uđe u istoriju. Postavio je i nekoliko rekorda Mundijala, pa je tako odigrao najviše utakmica na ovom takmičenju ikada – čak 26 – što i ne čudi jer je dva puta vodio Argentinu do samog finala. Ujedno je i jedini fudbaler koji je postigao barem gol u svakoj fazi Mundijala. To nije uspeo niko pre njega.

Lionel Mesi
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Barselona mu je dala priliku da zablista na najvećoj sceni, a on joj je vratio. Višestruko. Postigao je čak 672 gola u dresu ovog kluba, niko nije nikada dao više golova za jedan klub u istoriji, i od El klasika je napravio sopstveno igralište jer je čak 26 golova dao Realu.

Očekivano je najbolji strelac u istoriji Primere sa 474 gola (i najbolji asistent sa 193 dodavanja za pogodak), a nekako uz to prirodno ide i da ima najveći broj het-trikova (36).

Argentinac je osvojio i najveći broj trofeja od svih fudbalera (44), što dovoljno govori kakav je faktor bio kada god bi se pojavio na terenu.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Nikada neće biti zaboravljena Mesija 2012. godina kada je postigao čak 91 gol. Time je nadmašio i dotadašnji rekord Gerda Milera za koji se mislilo da će možda biti večan po broju pogodaka u jednoj kalendarskoj godini.

Vratimo se na početak i zašto je Gvardiola uvek takvim rečima govorio o Mesiju? Zbog toga što je zaslužan za termin „Sextuple“, odnosno osvajanje čak šest trofeja u jednoj kalendarskoj godini. Do 2020. godine je to bio jedinstven podvig u istoriji fudbala kada je i Bajern u tome uspeo.

Foto: EPA-EFE/Friedemann Vogel

Da li vas čudi što je tada Mesi osvojio „Zlatnu kopačku“? Uradio je to šest puta u karijeri. Mesiju je fudbal bio samo način da se izrazi, baš kao što je pijanisti klavir ili Andrei Bočeliju glas.

Ipak, fudbal mu je doneo zvanje globalne ikone. To je postalo jasno kada je objavio Instagram fotografiju sa „boginjom“, trofejom Svetskog prvenstva. Sakupio je čak 75,7 miliona lajkova što je najviše u istoriji ove mreže, a nalazi se u Top 5 sa još jednom objavom.

BONUS VIDEO Nestvarni Mesi majstorijom sa 25 metara vodio Majami do velikog finala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar