Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Reprezentacija Srbije odigrala je dve utakmice priprema za Evropsko prvenstvo i kako smo igrali - sreća pa nisu bile takmičarske.

Grupa C na Evru u Nemačkoj sa Slovenijom, Danskom i Engleskom će nam ovakvima biti pakao, ako se nešto brzo ne popravi i našteluje u svakom delu terena, jer već tri godine ne ličimo na ekipu iz 2021. i čini se da idemo unazad još od kvalifikacija za Katar.

PROČITAJTE JOŠ:

Ostalo je nekoliko pitanja posle mečeva sa Rusijom i Kiprom i premda je selektor Dragan Stojković Piksi rekao posle poraza od Rusije (4:0) da nema mesta za paniku, onda činjenica da je i Kipar bio bolji u većem delu drugog poluvremena svakako potpiruje brigu prosečnog navijača.

Još kad nam se kao so na ranu doliju rezultati selekcija do 19 i 21 godine, odnosno njihovi kvalifikacioni porazi, zapitamo se „kuda plovi ovaj fudbalski brod“?

Posebno zato što nam nije jasno zbog čega su ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije birali baš Kipar kao drugog protivnika.

Ako izbor Rusije i može da se opravda i ako protiv nje može da se opravda Piksijev eksperiment sa promenama u odbrani može da prođe, svejedno ostaje nejasno – zašto Kipar?

Kipar vs Srbija prijateljski meč Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Koga ta ekipa treba da oponaša, kako našoj igri može da pomogne ekipa koja je 125. na FIFA rang listi, kako motivisati igrače da se nadmeću sa takvom ekipom (uz dužno poštovanje) i šta ćemo sad kad je i ta i takva ekipa poljuljala samopouzdanje igrača i veru nacije u fudbalere?

Teško je osim gola Sergeja Milinković-Savića izvući nešto pozitivno iz čitave priče, jer su Kiprani pogađali okvir gola, a u nekoliko navrata imali i zicer situacije, pa je rezultat svakako mogao da bude i drugačiji.

A onda kad odemo i pogledamo u tuđe dvorište, steknemo utisak da su se drugi bolje pripremali od nas, jer su i Slovenci i Danci i Englezi birali jače rivale za pripremne mečeve.

Slovenija je u utorak uveče pobedila Portugal sa 2:0 i radila je tačno ono što je mogla da radi. Znali su njeni igrači da neće lako nametnuti svoju igru protiv Kristijana Ronalda, Žoaa Kansela, Vitinje, Žoaa Feliksa, Rubena Neveša i ostalih.

Dragan Stojković Piksi Kipar vs Srbija prijateljski meč Foto:Tanjug/AP Photo/Petros Karadjias

Ali im je dovoljna bila jedna akcija i kontra da potpuno izbace iz koloseka Portugalce sjajnom timskom igrom i dodavanjima za koja ne bi imale lek verovatno ni neke jače selekcije.

Tu kontru je golom krunisao Adam Gnezda Čerin, a loptu mu je na tacni servirao Benjamin Šeško. Da to ne bude sve postarao se Timi Maks Elšnik u 80. minutu kada je pogodio metu za 2:0 posle driblinga udesno pored Kansela.

Slovenci su jedan ispit, onaj teži, položili jer su prethodno igrali 2:2 sa Maltom i to im je poslužilo kao zagrevanje za Ronalda i drugove.

Englezi se nisu proslavili rezultatski u svojim utakmicama, ali nisu hteli da igraju sa slabima, pa su poraženi minimalno od Brazila i spasili su se u poslednjim trenucima protiv Belgije.

Endrik je rešio meč s Englezima, Foto: Tanjug / AP Photo/Alastair Grant

Brazilci su Engleze uhvatili na prepad golom tinejdžera i rezerviste Endrika, kom je devet minuta na terenu bilo dovoljno da reši meč sa selekcijom „tri lava“.

Bili su i jedni i drugi raspucani na tom meču, imali su dvocifren broj udaraca ka golu, a Brazil nije mogao da iskoristi ranjivu odbranu Engleske.

Hari Megvajer i ostali nisu bili najsigurniji, Kajl Voker se povredio, a Geret Sautgejt je i sam eksperimentisao jer je nekima od momaka, Entoniju Gordonu, Ezriju Konsi i Kobiju Majnuu dao šansu da debituju.

Pa se ipak nije obrukao i izgubio sa 4:0 kao Srbija u Moskvi. Sa Belgijom je napad nadoknadio ono što je odbrani falilo.

Džud Belingem je u 94. minutu pokazao klasu i da nikad ne odustaje, prihvatio je pas u sredini šesnaesterca i plasirao loptu u gol za 2:2, sprečivši drugi uzastopni poraz Engleske na Vembliju.

Englezi su prvi poraz na svom terenu posle 21 utakmice doživeli baš protiv Brazila. Prethodno ih je pobedila Danska još 2020, što dovoljno govori o sistemu koji funkcioniše.

I protiv Belgije su Englezi kao i protiv Brazila pokazali slabosti u odbrani, kaznili su to Belgijanci preko Jurija Tilemansa u dva navrata (11. i 36. minut), ali su imali spreman odgovor u napadu i u golovima Ajvana Tonija u 17. i Belingema u 94. minutu.

Danska je svoja dva meča odigrala protiv Švajcarske i Farskih Ostrva. Sa Švajcarcima, koji već godinama prave velike probleme Srbiji, Danci su odigrali čvrsto i bez golova.

A znamo koliko su Švajcarci sa Džakom i ostalima pravili dar-mar srpskoj odbrani u Kataru kad je bilo 3:2.

Ako Farska Ostrva i Malta možda nisu merodavni protivnici za rivale Srbije sa Evra, onda Brazil, Portugal, Švajcarska i Belgija svakako jesu po meri za jedno veliko takmičenje. Logika govori da se za takva takmičenja spremaš samo protiv sebi ravnih ili jačih, jer u suprotnom nema napretka, a nama je napredak misaona imenica još od lisabonske noći kad je savladan Portugal sa 2:1.

BONUS VIDEO: 10 najbržih golova u istoriji Bundeslige

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare