Crvena zvezda vs Partizan Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastaju se u subotu od 17 sati na rasprodatom stadionu "Rajko Mitić" u okviru 24. kola Superlige Srbije.

Ovaj meč možda može da odluči i šampiona Srbije ove sezone, pošto Partizan ima bod prednosti i pobedu iz prvog dela sezone (2:1). To nas navodi da očekujemo veoma zanimljiv meč u kojem će obe ekipe igrati za pobedu i slavu.

Zvezda prema kladionicama važi za favorita, ali Partizan je pokazao da i te kako ima ozbiljan tim ove sezone, te da je zasluženo prvi u ovom trenutku.

Marakana je rasprodata već dva dana pred meč, očekuje se da navijači naprave spektakl, a fudbaleri pruže utakmicu za pamćenje.

FORMA EKIPA

Zvezda se nalazi na drugoj poziciji sa osvojenih 58 bodova i trenutno ima niz od četiri vezane pobede u ligi. Od starta takmičarske godine slavila je na 19 duela, jednom rezmizirala i doživela tri poraza, uz gol razliku 58:20. Prolećni deo sezone otvorila je sa pobedom (2:1) nad Voždovcem na stadionu “Rajko Mitić”, a zatim je usledilo gostovanje Novom Pazaru, gde je rutinski trijumfovala nad domaćom ekipom sa 0:3. U okviru 22. kola nacionalnog prvenstva ugostila je gradskog rivala – Čukarički, te ostvarila još jedan važan trijumf, sa postignuta tri gola, a uz to i besprekornom odbranom. Poslednji meč crveno-beli su odigrali u Bačkoj Topoli protiv ekipe TSC, gde su slavili sa 1:3, golovima Kange, Bukarija i Hvanga, te u izuzetno dobroj formi dočekuju 172. duel sa crno-belima.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan trenutno zauzima prvu poziciju sa samo bodom više od Zvezde – 59. Protivnik crveno-belih je u dosadašnjem delu sezone ostvario 19 pobeda, dva puta igrao nerešeno i isto toliko puta je poražen u mečevima nacionalnog prvenstva. Gol razlika iznosi 55:26. U prethodnom kolu izabranici Igora Duljaja su na domaćem terenu savladali Železničar sa 3:1, a u listu strelaca su se upisali Baždar i Natho, koji je dva puta pogodio. Partizan nije poražen još od 11. decembra, kada je Radnički u Nišu bio bolji sa 2:1.

ZVEZDINA POSTAVA

Zvezda će verovatno na ovom meču nastupati u formaciji 4-2-3-1 ili 4-3-3. Problem se javlja oko „bonus“ igrača, pošto su povređeni Vladimir Lučić i Kosta Nedeljković, pa bi ta uloga trebalo da pripadne Marku Stameniću, koji već dugo nije u dobroj formi, te retko kada i dobija šansu. Možda čak vidimo i mladog beka Ognjena Mimovića na terenu, ali teško da će se naći u startnoj postavi.

Milojević će verovatno staviti Srđana Mijailovića na desnog beka, pošto je na toj poziciji već igrao nekoliko puta ranije. Rodić, kome će ovo biti 19. večiti derbi. Iz pomenutog broja mečeva Rodić ima učinak od sedam pobeda, osam remija i tri poraza.

Srđan Mijailović Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Aleksandar Dragović će verovatno biti spreman posle povrede, kao i Uroš Spajić, a ne bi bilo čudno da na terenu od prvog minuta viidsmo i Nasera Đigu.

U veznom redu pored Stamenića biće Hvang i Kanga, koji su odličnoj formi.

Po krilima će napadati Ivanić i Bukari, te Zvezda tu možda ima i najveću prednost, pošto bekovi Partizana umeju da kiksnu.

U napadu je „preporođeni“ Šerif Endiaje, koji je „procvetao“ od kada je Milojević seo na klupu.

Prema tome, tim Crvene zvezde za 172. večiti derbi trebalo bi da čine: Glazer – Mijailović, Dragović, Spajić/Điga, Rodić – Hvang, Stamenić, Kanga – Bukari, Ivanić, Endiaje.

Sa klupe, pre svega, treba očekivati veliki doprinos Žan Filip Krasoa i Pitera Olajinke.

FK Partizan, FK Crvena zvezda
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

PARTIZANOV SISTEM

Večiti rival Crvene zvezde nastupa u sistemu igre 4-2-3-1. Na golu je prva opcija Aleksandar Jovanović, nekadašnji golman Radničkog iz Niša, dok je njegova zamena novajlija Miloš Krunić. Na mestu desnog beka dejstvuje Aranđel Stojković, koji je najviše poznat iz perioda dok je nosio dres Vojvodine, a sa kontra strane kraj leve aut linije deluje Nikola Antić, dok se na obe pozicije rotira Aleksandar Filipović. Štoperski tandem čine kapiten Svetozar Marković i pojačanje iz Čukaričkog – Bojan Kovačević. Trojkom u veznom redu komanduje desetka tima – Bibars Natho najbolji asistent tima sa sedam proigravanja za pogodak, a pored njega je za kreaciju zadužen Norvežanin – Gajas Zahid, dok je Leonard Ovusu pretežno zadužen za defanzivne zadatke na sredini terena. Kao desni bočni napadač poverenje od prvog minuta dobija Ksander Severina, dok je na drugoj strani Aldo Kalulu, premda minutažu dobija i reprezentativac Južne Koreje – Goh. Mesto klasičnog centarfora je rezervisano za Brazilca i najboljeg strelca domaćeg šampionata sa 15 golova – Mateuša Saldanju. Opcije sa klupe su Belgijanac – Nejtan de Medina, Aleksandar Šćekić, Mateja Stjepanović, Frank Kanute, Denil Kastiljo, Samed Baždar, Aleksa Janković, Nemanja Nikolić…

IZJAVE MILOJEVIĆA I DULJAJA

Trener Crvene zvezde Vladan Milojević najavio je kvalitetan meč, ali do poslednjeg trenutka će razmišljati o postavi, zbog povređenih igrača.

„Derbi kao derbi, utakmica koja je najznačajnija za naš fudbal. Dobro je da će biti pun stadion, lepo navijanje, očekujemo dobru utakmicu mada se često dešava da na derbijima ne bude kvalitetna igra. Nadam se da ćemo ovaj put uspeti da obe ekipe pokažu najbolje što mogu. Spremali smo se na najbolji mogući način, ali ništa drugačije nego za ostale utakmice. Mnogo je teže pripremati ostale utakmice nego derbi. Igrači su svesni, igrali su, znaju šta znači, utakmica nosi tri poena i ništa više, ali ima i onaj detalj, prestiž. Očekuje nas zanimljiv meč, znate da smo i u prethodnoj sa TSC-om imati kadrovskih problema. U ovom trenutku ne mogu da vam kažem ništa još, čekam današnji trening i da vidim u kakvoj situaciji ćemo biti sutra i koga ćemo imati na raspolaganju“, rekao je Milojević dan pred utakmicu.

Foto: Starsport

Milojević je na zimu zamenio Baraka Bahara, koji je posle prvog derbija u sezoni dobio otkaz, mnogo ranije nego što se očekivalo.

Trener Partizana Igor Duljaj imao je reči hvale za kolegu sa suprotne strane.

„Milojević je imao puno uspeha. Imao sam priliku da gledam kada je osvojio Kup sa Čukaričkim baš protiv Partizana, igrao je Ligu šampiona sa Zvezdom, ima veliko iskustvo, smiren je i stručan. Zna šta želi i šta hoće, organizovani su i jaki u odbrani, uz veliku disciplinu u igri. Biće teško, Zvezda će imati veliku podršku navijača koji prave sjajnu atmosferu. Takođe, imaćemo je i mi, navijači čine ogromnu snagu i biće u velikom broju. Od srca im hvala na svemu što čine za ekipu“, istakao je Duljaj.

Žao mu je zbog problema sa povredam u oba tabora.

„Teško da možemo da iznenadimo jedni drugi. Žao mi je što mnogi neće moći da igraju. Posle treninga ću odrediti kojih 11 će na teren, da vidimo šta će biti sa Markovićem i Saldanjom, ali imam i slatke muke. Znam da Zvezda ima povredu Lučića, iskreno mu želim da se oporavi i nadam se da će već na leto imati priliku da igra derbi. Zvezda ima probleme, ali više sam fokusiran na svoju ekipu.“

Igor Duljaj Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

MEĐUSOBNI DUELI

Od ukupno 171 prvenstvene utakmice između crveno-belih i crno-belih, Zvezda i dalje ima bolju statistiku. Slavila je ekipa iz Ljutice Bogdana na 67 mečeva, uz 56 remija, dok je 48 puta bio bolji tim iz Humske.

Zanimljivo, gol razlika iznosi 235:201.

SUDIJE MEČA

Glavni sudija: Pavle Ilić

Prvi pomoćnik: Uroš Stojković

Drugi pomoćnik: Nikola Đorović

Četvrti sudija: Milan Stefanović

VAR: Miloš Milanović

AVAR: Momčilo Marković

OSTALE UTAKMICE

Četvrtak

IMT – Javor 2:1

Napredak – TSC 0:0

Petak

Radnik – Radnički 1923 0:1

Spartak – Novi Pazar 0:1

Mladost – Čukarički 1:0

Vojvodina – Voždovac 2:1

Subota

– 19:00 Železničar – Radnički Niš

Standings provided by Sofascore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar