Duel Vojvodine i Radničkog; Foto: Nenad Mihajlovic/Starsportphoto.com ©

Korona je udarila i na srpski fudbal! Nakon što se Crvena zvezda oglasila saopštenjem, da će prema preporuci FIFA, narednih dana ponuditi svoji fudbalerima tromesečno smanjenje plate do 50 odsto, Nova.rs je pitala Superligaše da li će izdržati ovu krizu.

autori: Petar Milovanović/Ivan Džodić

Radnički iz Niša i Radnik iz Surdulice isplatili su minimalce, dok su Vojvodina i Spartak isplatili punu februarsku platu.

Ipak, svi oni su složni su u jednom a to je da sledi stezanje kaiša kako bi se izbegao najgori scenario – bankrot!

PROČITAJTE JOŠ

„Igračima smo isplatili minimalac, koliko sleduje po zakonu. Radnički očekuje da se oglase FSS i UEFA, jer se mi ne takmičimo privatno, nego pod njihovim okriljem. Kada izađu sa stavom, onda ćemo pričati. Ne mogu ja ništa preko FSS, dok se oni ne oglase. Spominje se ovaj tromesečni predlog sa smanjenjem 50 odsto. Ko ne bude kooperativan, može da ide. Ovde je u pitanju čovečanstvo, a ne nečiji hir. Moramo da razumemo ozbiljnost situacije“, rekao je Ivica Tončev, prvi čovek kluba Nišlija za Nova.rs.

Na vezi, Tončev (stoji) i Kokeza; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Njegov rođeni brat Novica Tončev, „alfa i omega“ Radnika iz Surdulice i predsednik Fudbalskog saveza regiona Istočne Srbije, pristao je bez pogovora da priča na goruću temu srpskog fudbala.

„Baš malopre sam kao član Odbora za hitna pitanja FSS i predsednik regiona, razgovarao s prvim čovekom srpskog fudbala Slavišom Kokezom, po pitanju aktuelne situacije. Prvo moramo na nivou Fudbalskog saveza Srbije da donesemo odluku, ali moramo da vidimo i da li će država da pomogne, kao što je pomogla privredi. Što se tiče Radnika iz Surdulice, juče je pušten minimalac igračima i svima u klubu. Takođe, FSS će sve raditi prema preporuci UEFA i FIFA što se tiče plata za ubuduće“, rekao nam je Novica Tončev.

Čukarički: Isplaćene plate do juna

Finansijska kriza usled prekida takmičenja zbog pandemije koronavirusa najmanje efekta imala je na Čukarički koji je još jednom potvrdio da je klub na stabilnim temeljima i jedan od svetlijih primera.

„Igrači i stručni štab isplaćeni su do juna i sa te strane nemamo nikakvih problema. Igrači treiraju individualno, a od sutra će preko konferencijskog poziva trenirati svi zajedno pod nadzorom kondicionog trenera. Prilagodili smo se situaciji, čekamo i nadamo se da će sve ovo brzo proći“, otkrio je situaciju na Banovom brdu Nenad Mirosavljević, sportski direktor Čukaričkog.

Jasno je da ni klubovi na severu zemlje nisu imuni na pandemiju koronavirusa, ali… Prijatno su nas iznenadili Vojvodina i Spartak jer su za razliku od Radničkog i Radnika, isplatili pune plate svojim fudbalerima i zaposlenima.

„Vojvodina je pre desetak dana isplatila februarsku platu. Pun iznos igračima i zaposlenima. Za sada nije bilo reči da li će plate biti smanjene i da li će se to svoditi na minimalac. Ukoliko dođe do toga, klub će se oglasiti. Situacija se menja iz dana u dan, još ne znamo kako će biti“, izjavio je Miloš Subotin, PR menadžer novosadske „stare dame“.

Dragan Simović; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Gotovo identična situacija je i u Spartaku iz Subotice. Dragan Simović, počasni predsednik „golubova“ i predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine, potvrdio je da su isplaćene pune plate, ali da sledi stezanje kaiša.

„Spartak je normalno isplatio februarsku platu, jer je ova kriza počela sredinom marta. Nema zbog čega da se smanjuje plata za mesec u kojem nije bilo krize. Ja mislim da svaki dan donosi nešto novo, svaki dan smo pametniji. Ono što bi trebalo i šta bismo mogli jeste da postignemo neki konsenzus srpskih klubova oko isplaćivanja plate. Mada, imamo veliku razliku između Crvene zvezde i Partizana, i ostalih klubova, što se tiče budžeta i plata. Velika je verovatnoća da će se ova kriza nastaviti i nije realno da plate nastave da teku normalno. Treba uvesti od 15. marta do 15. juna tromesečne mere, o kojima se uveliko priča. Mi iz Spartaka pratimo situaciju, čekamo taj konsenzus na nivou Srbije. Tu su i FIFA i UEFA zbog zakonodavstva, trebalo bi da se dođe na 50 odsto plate. Jer, sve drugo bila bi utopija! Mora da dođe do zatezanja kaiša. Čak i kada krene lopta da se kotrlja, mi smo u kanalu. Na leto nema prodaje, a zima je uvek loš prelazni rok. Veliki klubovi biće u krizi, uslediće lančana reakcija. Mislim i da bi recimo, ukoliko se nastavi Superliga 15. juna, trebalo da se prvenstvo privede kraje, bez plej-ofa i plej-auta. Da se napravi kratka pauza i odmah da se krene naredni šampionat. Ne vidim kako efikasnije može sve ovo da se reši“, jasan je Dragan Simović.

Ardijan Đokaj; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ardijan Đokaj, sportski direktor Rada, otkrio je da na Banjici nisu razmišljali o smanjenju plata igračima.

„Zvezda i Partizan imaju znatno više zaposlenih, a igrači ozbiljnije ugovore tako da su sigurno u težoj poziciji. Rad prati situaciju i razmatra opcije, ali nismo preduzeli ništa jer su nam igrači izlazili u susret kad u klubu nije bilo novca. Strpljivo su čekali da im uplatimo novac kad smo iščekivali sredstva od realizovanih transfera i smatramo da bi bilo cinično i nezahvalno da im bilo šta tražimo u ovoj situaciji. Postoji obstrano poverenje, radio sam u mnogim klubovima i uverio se da je Rad po tome specifičan klub“, izjavio je Đokaj, potom dodatno obrazloživši situaciju:

„Videćemo kako će se situacija odvijati u naredna dva ili tri meseca, da li će klubovi koji bi trebalo da nam uplate određena sredstva na osnovu ranijih transfera ispoštovati rokove. Očekujem da će i novac od prodaje fudbalera kasniti što bi moglo da prouzrokuje kašnjenje i kod nas, ali je izvesno da će igrači biti u potpunosti ispoštovani“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram