Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Ćavijevi puleni ili oslabljeni "kraljevići"?

Fudbaleri Real Madrida i Barselone u nedelju od 21 sat na stadionu „Santjago Bernabeu“ igraju 249. „El klasiko“.

PROČITAJTE JOŠ

Pre samo nekoliko sezona „El klasiko“ bio je duel koji je mogao odlučiti šampiona Španije, a ujedno i meč velikana – Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

Sada su okolnosti nešto drugačije, baš kao i igrački kadar, pre svega što se Barselone tiče.

Katalonski tim imao je burno leto, Mesi je napustio tim nakon 18 godina, a klub je bio izložen velikim finansijskim problema.

Ipak, sunce u Kataloniji ponovo je počelo da sija dolaskom Ćavija Ernandeza na mesto trenera.

Ćavi je zamenio Ronalda Kumana, koji nije imao dovoljno jak karakter i snage da postavi stvari na pravo mesto.

Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Sa druge strane, Španac se latio posla kao da mu je to mačji kašalj, a ne tek drugi angažman u trenerskom svetu.

Zimski prelazni rok sa sobom je u Kataloniju doveo i nove igrače poput Ferana Toresa, Adame Traorea, dogodio se povratak Danija Alveša, a dres Barselone obukao je i posrnuli Pjer Emerik Obamejang, koji je pokazao da i dalje spada u klasu vrhunskih napadača.

Od dolaska u Barselonu odigrao je deset mečeva i sedam puta je bio strelac. Upravo on bi mogao da bude najveća pretnja po ne baš tako mladu, brzu i hitru odbranu Reala.

Barselona je trenutno u seriji od 11 utakmica bez poraza, a pozitivan ishod u „El klasiku“ digao bi samopouzdanje mlade ekipe u nebesa.

Poslednji neuspeh Barselona je doživela od Atletik Bilbaa u osmini finala Kupa kralja, a od tada je uspela da upiše osam pobeda i tri remija.

Izboren je i prolaz u četvrtfinale Lige Evrope nakon preokreta i pobede nad Galatasarajem od 2:1.

Madridski tim će sa druge strane biti oslabljen neigranjem najboljeg igrača, Karima Benzeme, koji je bio apsolutni heroj u Ligi šamoiona protiv PSŽ-a, kada je sa tri gola odveo Real u četvrtfinale.

Francuski golgeter biće van stroja zbog povrede leve noge, koja nije teže prirode. Njegovo mesto u timu mogao bi da zauzme Luka Jović, ali je ipak izvesnije da se Ančeloti odluči za formaciju bez pravog špica, makar za početak utakmice.

Karlo Anćeloti; Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Vinisijus Džunior igra briljantno ove sezone, a njegova saradnja sa Benzemom urodila je plodom. Sada kada je Benzema van terena pitanje je kako će se atrkativni Brazilac snaći u napadu.

Meč može odlučiti i čvršća i stabilnija igra veznih igrača. Na jednoj strani imamo mlade talente poput Pedra, Gavija i Frenkija de Jonga, kao i iskusnog Serhija Buskeca, dok je Realov vezni red već odavno uigran i čine ga veterani – Kazemiro, Kros i Modrić. Neretko šansu dobiju i Valverde i Kamavinga, ali trebalo bi da stariji fudbaleri u ovoj meču dobiju prednost.

Real je trenutno ubedljivo prvi na tabeli španske Primere sa 66 bodova, dok je Barselona četvrta sa 51 bodom i utakmicom manje od najvećeg rivala.

Stoga, lako se može zaključiti da bodovno ovaj „El klasiko“ ima mnogo veći značaj za Katalonce, koji jure mesto u Ligi šampiona, dok će Real igrati za prestiž i još ubedljiviju prednost u trci za titulu, u kojoj se nalazi i Sevilja (10 bodova manje).

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO Piksi o spisku reprezentativaca i predstoječim mečevima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar