Dejan Stanković: Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

Sreće može da zafali jednom, ali baš tri puta...

Fudbaleri Crvene zvezde su po treći put dok je Dejan Stanković na klupi ostali bez plasmana u Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ:

Prilikom najavljivanja revanša sa Makabijem, Stanković je samouvereno istakao da je Zvezda veči klub od Makabija, te se po njegovim rečima moglo jasno zaključiti da jedva čeka da pokaža kako je spremio ekipu za odlučujući meč.

„Zvezda je veliki klub, sigurno veći od Makabi Haife i to za dva pedlja. Ne znam, ja sam miran i bavim se fudbalom. Spremam utakmice da mi izgledamo što bolje. Niko nije spomenuo nijednom da smo ušli u grupnu fazu Lige Evrope, e sad ako je katastrofa, to je na klubu i navijačima da odluče. Mogu samo da budem srećan što prvi put posle 20 i nešto godina mogu da igram sa Zvezdom ovakve utakmice. Bio Kajzerslautern, bila Barselona i nikad nisam ni pomislio da će mi se desiti dan kao sutrašnji i da će jedna utakmica odlučivati mnogo toga, pa ne mislim ni o kakvoj katastrofi“, rekao je Stanković dan pre utakmice.

Iako je Makabi Haifa tek 169. tim na listi UEFA (na 36. mestu Zvezda), to njegovim fudbalerima nije smetalo da izađu pred punu Marakanu i izbore zlata vredan remi (2:2, rezultat prvog meča 3:2) i plasman u Ligu šampiona.

Foto: Starsport

Makabi je skoro tri puta jeftiniji klub od Zvezde kada je reč o vrednosti igrača, ali je pokazao da je dostojan najvišeg ranga evropskog fudbala. Agresivna igra, hrabrost i ne posustajanje u ključnim momentima oba meča, doveli su Izraelce do jednog od najvećih uspeha u istoriji kluba i to baš protiv favorizovane Zvezde.

Možda bi pre nekoliko sezona ovo bio veliki uspeh Zvezde, ali sada se može podvesti pod neuspeh, pogotovo ako se zna da je ovo već treća godina u kojoj crveno-beli u kvalifikacijama za Ligu šampiona ispadaju od (na papiru) slabijeg rivala.

Prošle godine bolan po Stankovića i crveno-bele momke bio je Šerif iz Tiraspolja i to u trećoj rundi kvalifikacija. Zvezda je najpre u Beogradu remizirala sa Šerifom 1:1, a Gelor Kanga je i tada bio u centru pažnje zbog svojih „nestašluka“. Dobio je crveni karton početkom drugog poluvremena i tako ostao bez prilike da pokaže šta zna u revanšu.

Šerif je to iskoristio i u drugom meču odneo pobedu na svom terenu rezultatom 1:0 golom Danila Arbolede. Moldavci su pred početak te sezone bili tek 108. na listi UEFA, ali su kasnije u Ligi šampiona pokazali da nisu lak zalogaj ni za koga, pa su uspeli da sruše i veliki Real Madrid. Ipak, sve to ne bi bilo moguće da je Zvezda odigrala bolje u dvomeču i Šerif poslala u Ligu Evrope ili čak Ligu konferencija.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Zvezda se nije proslavila ni sezonu pre toga, kada je Omonija u Nikoziji mogla da slavi nakon penal serije (4:2, nakon 120 minuta bilo 1:1). Bolno je to što je kiparski klub bio tek 203. po UEFA listi i mnogo manje vredniji od Zvezde.

Zanimljivo je i da kada saberemo vrednost sva tri Zvezdina „dželata“ nećemo dobiti brojku koja je približna onoj koja je zbir vrednosti crveno-belih fudbalera sada.

Kada se sve to uporedi sa mandatom Vladana Milojevića, dve Lige šampiona zaredom i izbačenim skupljim Salzburgom i Jang Bojsom, bez ikakve sumnje dolazimo do zaključka da u timu sa Marakane mora nešto da se promeni, jer sreća i Liga šampiona neće same doći.

Svi navedeni porazi bole i Zvezdu i navijače i srpski fudbal zbog koeficijenta i novca, a ni treća nije bila sreća za Stankovića. Nije se srpski stručnjak krio posle neuspeha, a samopouzdanje mu je bilo vidno poljuljano.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

„Otvaraju se mnoga pitanja, da li sam ja za Zvezdinu klupu, pa da li smo spremni, kako igramo… Ako je ovo ogroman neuspeh, spreman sam da podnesem posledice, kako god klub odluči, navijači. Nemam nikakav problem, ja sam njihov deo. Dao sam celog sebe u ovo“, rekao je Stanković na početku.

Svakako da ne treba očekivati od Stankovića da će u presudnim mečevima i pod pritiskom reagovati u maniru prekaljenih trenera, jer je tek od 2019. godine na toj poziciji (bio je i pomoćni trener u Udinezeu godinu dana). Međutim, Zvezda je rezultatima u Evropi i titulama u Superligi navikla navijače na najviše ambicije. Do njih se ne može stići ako se gubi od moldavskih, izaraelskih i kiparskih ekipa.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlika najboljih je da imaju kontinuitet, te da „kiksevi protiv slabijih rivala“ ne budu nešto što se gleda iznova i iznova.

Daleko od toga da je plasman u Ligu Evrope neuspeh, ali ne treba bežati od toga da su realno svi očekivali Ligu šampiona.

Daleko od toga da je Stanković jedini krivac, ali u ovakvom pristupu očigledno nešto ne štima.

Daleko od toga da se bilo koja ekipa iz bilo koje zemlje potcenjuje, ali uloga favorita nekada mora da se opravda, a ne da se umesto 180 minuta odigra 90 (ili čak manje) na visokom nivou i sa zadovoljavajućim intenzitetom.

Kao što Zvezda već godinama „hara“ Superligom i slavi pet, a kako je krenulo i šest uzastopnih titula, tako i u Evropi mora da se zna protiv kojih rivala mora da bude na vrhuncu. Za to je zadužen trener, koji priprema ekipu za ono što je čeka, a slaba odbrana i taktika iz prvog meča i nepažnja i greške u drugom nisu nešto što treba da odlikuje jednu ekipu iz vrha evropskog fudbala.

Foto: Starsport

Da li će Stanković ostati na klupi Zvezde nije na nama da kažemo, ali da mu je sve ovo velika trenerska škola to je nesumnjivo.

Niko ne bi trealo da spori ni Zvezdin uspeh iz Lige Evrope prošle godine, kada je bila dostojan protivnik Rendžersu u osmini finala, ali treba razmišljati o progresu. Čak i nakon dvomeča sa Rendžersom, tri poništena gola i promašenog penala se pisalo i pričalo o tome da je falilo sreće. I jeste, ali Zvezda se ne sme samo na nju osloniti, pogotovo u situacijama kada je sve u njenim rukama.

Možda će baš ovosezonsko izdanje Lige Evrope biti jasan pokazatelj gde je Zvezdino mesto u evropskom fudbalu trenutno, kao i koji su njeni dometi, s kim može ravnopravno da se nosi, a koga bi trebalo/morala da pobedi. I da, ne zaboravite, Zvezda je u prvom šeširu, pa će opet biti viđena kao favorit, bar u grupnoj fazi. Novi ispiti stižu, a Stanković i ekipa neka se spreme, imaju vremena za to.

BONUS VIDEO Koreografija navijača Zvezde, zviždali i himni Lige šampiona pred revanš s Makabijem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare