Foto: EPA-EFE/MARTIN MEISSNER

"Fudbal bez publike je ništa", to je poruka sa jednog od transparenata koji su bili okačeni na tribinama nemačkih stadiona tokom nastavka sezone u Bundesligi. Baš kao što je i prednost domaćeg terena preko noći postala samo mrtvo slovo na papiru. Ili preti da tako bude, ako se korona ludilo nastavi.

I zaista, utisak nije isti – kad nema publike, kad nema tog adrenalina i mečevi, ma koliko da su na terenu uzbudljivi, bivaju nekako sterilni, a prednost domaćeg terena gotovo da je nepostojeća, posebno ako se radi o ekipama izjednačenog kvaliteta.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugačije je kada huk sa tribina zaledi krv u žilama gostujućeg tima, ili kad ugledaju „žuti zid“ koji redovno formiraju navijači Borusije Dortmund na gotovo svakoj utakmici, na kojoj je redovno stadion pun.

Sada sve deluje sablasno, čuje se svaka reč trenera i igrača i čak ni pokušaj da se atmosfera na stadionu nadomesti upotrebom audio snimka navijanja, ne menja suštinu – ovako je sve isprazno i dosadno.

Foto: EPA-EFE/Federico Gambarini

PRIMER DORTMUNDA

Borusija Dortmund je u nastavak sezone u Bundesligi, 16. maja, ušla sa izvesnim šansama da se bori za titulu sa Bajernom.

PROČITAJTE JOŠ: Eskobar i 12 Španaca iz Evrope staju pred Zvezdu

Na kraju, od devet utakmica, koliko su odigrali do kraja prvenstva, šest su dobili, a preostale tri su izgubili – sve kod kuće!

Sa tih devet bodova, imali bi veliku šansu da pomrse račune Bavarcima, od kojih su baš izgubili na svom „Signal Iduna parku“ 26. maja, i tako omogućili direktnom rivalu da odmakne dodatno.

Da li bi tako bilo da su imali vetar u leđa sa tribina? Ne znamo, kao što ne znamo ni da li bi dobili sve mečeve na strani, da su imali prilke da budu suočeni sa faktorom domaće publike koja bi bila na strani njihovih protivnika.

Ipak, statistički pokazatelju jasnso ukazuju da je, otkako je sezona u evropskim ligama nastavljena, došlo do smanjenja prednosti domaćeg terena.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

ŠTA KAŽU BROJEVI?

Analiza statistike mečeva Bundeslige pokazuju sledeće – u prvih šest kola nastavka sezone, bilo je 11 pobeda domaćina, 16 remija i 28 pobeda gostujućih timova.

To je 20 odsto pobeda domaćina, 29,1 odsto remija i 50,9 odsto pobeda gostujućih ekipa.

Brojke kažu da je do trenutka prekida sezone bilo 43,6 odsto pobeda domaćih timova, 21,9 remija i 34,5 odsto pobeda gostiju. Dakle razlika je evidentna – 23,6 odsto pobeda manje domaćih ekipa. Prošle sezone u Bundesligi domaćini su imali u proseku 45,1 odsto pobeda.

Naravno, postoje razlike od lige do lige, što zavisi svakako i od kvaliteta i jačine timova i same konkurencije. Statistika je tako pokazala da je najveći uspeh domaćina u francuskoj Ligi 1 – 48 odsto pobeda domaćina, a 26,9 gostiju.

U La Ligi je odnos 47,8/24,3, Premijer ligi 44,8/30,2, a u Italiji 40,2/37,1.

Mnogi u celoj priči apostrofiraju i značaj sudija. Bez pritiska domaćin navijača, u stanju su da mnogo lagodnije donose odluke, a imaju uvek priliku da se oslone i na VAR. Možda ni to nije tako dobro, jer postaju previše opušteni i znaju da uvek mogu da potraže pomoć tehnologije.

Kada je reč o Bundesligi i tom derbiju Borusije i Bajerna, pitanje je da li bi sudija, da su tu bili navijači Dortmunda, tako olako prevideo igranje rukom Džeroma Boatenga posle šuta Erlina Holana pri rezultatu 0:0. Verovatno bi pogledao VAR i pokazao na belu tačku. Ovako, nit je bilo penala, niti VAR snimka, na kraju ni gola. A Borusija je posle primila gol i izgubila.

Foto: EPA-EFE/Paul Ellis

STUDIJA UNIVERZITETA REDING

Na Univerzitetu Reding su otuda došli na ideju da ispitaju kakav je bio slučaj u ranijim godinama, kada su mečevi igrani bez prisustva publike u domaćin takmičenjima i onim pod okriljem UEFA.

PROČITAJTE JOŠ:

Uzeli su period od 2002. do 2020. godine, tačnije 191 utakmicu koje su odgovarale tom kriterijumu. U Engleskoj i Nemačkoj nije bilo mečeva da su igrani bez publike, u Španiji je samo jedan, dok je većina ostalih utakmica bila u Italiji i Francuskoj.

Rezultati su svakako bili interesantni. Kada su imali podršku navijača, domaći timovi su bili uspešniji sa 46 odsto pobeda, naspram 26 procenata pobeda gostiju, ali bez njih je taj odnos pao na 36-34 odsto.

Taj uzorak mečeva svakako da nije dovoljan pokazatelj, ali je dobar indikator pada uspešnosti domaćih timova.

Uz sve to, i disciplinski je drugačije, studija je takođe pokazala da gostujući timovi u proseku u mečevima bez publike, dobijaju u proseku 0,5 kastona manje po meču.

Veruje se da arbitri često padaju pod uticaj povika sa tribina, kada kažnjavajau igrače gostujućih ekipa, tako da je i ovo zanimljiv faktor u ovom istraživanju.

Sve ove brjke odnose se dakle na relativno mali broj mečeva, ali indikatori su jasni – nema pritiska sa tribina, nema ni „dvanaestog“ igrača za domaće ekipe. A gosti mogu lakše da dišu.

Kako će se to sve preneti na narednu sezonu, čiji će veći deo, sva ke prilika, biti igran bez prisustva publike, jer pandemija koronavirusa još ne popušta, tek ćemo videti.

Dotle, treneri domaćih timova moraće da pronađu drugi način da motivišu igrače da dolaze do pobeda. Inače, teško da će i tvrđave poput „Enfilda“ ove sezone u Premijer ligi, odoleti ovom trendu.

Ma koliko da je Liverpul jak, treba očekivati da tokom duge sezone, neko ipak uzme ceo plen i na terenu šampiona Engleske.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram