Foto: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Predsednik FIFA Đani Infantino najavio je pokretanje inicijative da se stadion u svakoj zemlji nazove po slavnom Brazilcu.

Edson Arantes do Nascimento Pele preminuo je sa 82 godine u bolnici u svojoj domovini.

PROČITAJTE JOŠ:

Iza sebe je ostavio večni trag u „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“, uzevši tri titule sa Mundijala i posle skoro dve decenije u Santosu.

Infantino je bio na memorijalu u čast Pelea na stadiona Vila Belmiro, domu Santosa.

„Ceo svet zna za Pelea i zna šta je Pele uradio za fudbal. Naterao je ljude da se zaljube u fudbal. On je večan, a evo nas ovde sa mnogo emocija i tuge. Ali isto i sa osmehom, jer nas je on terao da se smejemo“, rekao je Infantino.

Naveo je i da je tražio od svake od 211 članica FIFA da minutom ćutanja na svojim utakmicama odaju poštu za preminulu legendu.

Dodao je i da će predložiti da svaki od fudbalskih saveza bar po jedan stadion u svojoj zemlji imenuje jedan stadion po Peleu.

„Za 20, 30, 50, ili 100 godina, kad golovi budu davani na stadionu ‘Pele’ u svakoj zemlji u svetu i ljudi budu pitali ko je on, čuće da je bio sjajan igrač koji nam je svima donosio uzbuđenje“, kazao je Infantino.

To u praksi znači da će predlog stići i na adresu Fudbalskog saveza Srbije, te da će u našoj zemlji možda postojati stadion po imenu Pelea.

BONUS VIDEO: Doček svetskih prvaka u Argentini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare