Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Posle četvrtka uveče postalo je jasno da fudbalska Srbija može da otvara šampanjac.

„Mamurluk“ zbog dva mesta u Ligi šampiona za srpske klubove od sezone 2023/2024 prošao nas je i već postaje jasnije šta bi moglo da se promeni samom tom činjenicom.

PROČITAJTE JOŠ:

Poispadali su u četvrtak i Zvezda i Partizan, ali su ispali i Gent i Bazel, pa Belgija ne može da nas prestigne.

Zvezda je „poginula“ junački i pobedila u revanšu Glazgov Rendžerse sa 2:1, dok je Partizan izgubio 3:1 od Fejenorda i samo nakalemio taj poraz na onaj iz prvog meča u Beogradu (5:2).

I istini za volju – malo kome je to moglo da smeta. Eventualno egu navijača crno-belih jer su ostali bez bilo kakve satisfakcije na kraju.

Opet, osmina finala Lige Evrope za Zvezdu, osmina finala Lige konferencija za Partizan, daleko od toga da je loše.

To su rezultati kojima je Srbija pet godina unazad pokušavala da izmašta taj famozni prag 15. mesta kada je reč o UEFA koeficijentima.

San je postao java, 15. mesto je prevaziđeno i Srbija je sada 11. sa 33.375 bodova, pa će od sledeće godine moći da ima dva predstavnika u Ligi šampiona.

To može da znači više pozitivnih stvari za srpski fudbal u celini. Ono čime se često diči Zvezdan Tezić, generalni direktor Crvene zvezde, nazivajući Zvezdu „motorom srpskog fudbala“, jednako je bio i Partizan minulih godina.

Sada se s punim pravom tako može reći, jer beneficije dobijaju i ostali srpski klubovi.

Foto: Nenad Mihajlovic/Starsport

Teoretski, sledeća sezona bi trebalo da bude možda najzanimljivija u dosadašnjoj istoriji domaćeg fudbala, ili makar od osamostaljenja.

Razlog je jednostavan. Prvi je što ćemo imati dve ekipe za elitu, ali još tri koje mogu u Evropu, pa će „krljanja“ za ta tri mesta iza vodećih, biti više.

Pobednik Kupa Srbije (ili trećeplasirani iz Superlige) će igrati baraž za Ligu Evrope i ima garantovanu Ligu konferencija.

Trećeplasirani ili četvrtoplasirani kreću od trećeg kola za Ligu konferencija, a petoplasirani od drugog kola za Ligu konferencija.

Jasno je da je prođa do Evrope veća i da tamo mogu da se nađu u grupnoj fazi i neke ekipe koje se ne zovu Zvezda i Partizan.

Foto: Starsport

Mana je što bismo sa više predstavnika, bodove za koeficijent delili shodno njihovom broju, ali Liga konferencija nije loša priča jer bar u grupi kvalitet ekipa nije bogzna kakav.

Druga bitna stvar je novac koji može da se slije iz najmanje dva izvora. Pre svega, kako će srpski klubovi biti vidljiviji u Evropi, logična posledica je da bi i cena igrača trebalo da poraste.

Svedočili smo tome prethodnih godina u nekoliko slučajeva (Pavlović, Stevanović), sada bi tu moglo da se priključi još neko ime, iz Vojvodine ili Čukaričkog na primer.

Neće to biti višemilionske cifre, ali bi trebalo svakako da bude više onih kao što je slučaj Filipa Stuparevića.

FK Voždovac, FK Radnički
FK Voždovac, FK Radnički; Foto: Starsport

Napadača je Votford 2018. kupio za 2,25 miliona evra, što nije za potcenjivanje ako uzmemo kakvim budžetima srpski klubovi raspolažu.

Drugi priliv para se odnosi na TV prava prenosa. Sećamo se da je Superliga pre tri godine potpisala ugovor sa Linglongom vredan manje od milion i 500 hiljada evra.

Pisalo se u to vreme da su nam prenosi fudbala plaćeni kao oni u Lesotou, mada je i kvalitet zaista često sporan.

Retki su bili izleti u Evropi, poput onog koji je imao TSC kad je odigrao spektakl sa znatno slavnijom Steauom, pa da neko spolja može da kaže – pa ovi Srbi i nisu loši!

FSS, Fudbalski savez Srbije, prilog, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

Ovako se sve svodi uglavnom na Zvezdu i Partizan i ako ni zbog čega drugog, onda je zbog tih ostalih 11. mesto dobro.

Nedavno se pisalo da će novi ugovor za prava prenosa Superlige srpskim klubovima biti isplaćeno 6,4 miliona evra za pet godina.

Opet ne zvuči kao mnogo, ali više ne smeju da se prihvataju ponude poput ove koju su dali Kinezi. Pa bar nam je od Lesotoa fudbal bolji!

Prosto bi bilo neozbiljno. Ako ne možete da nađete sponzora, a imate dva tima u predvorju Lige šampiona, treba da menjate posao.

Međutim, da bi se sve ovo održalo i da se ne bi brzo srušilo kao kula od karata, neophodno je i da srpski klubovi održe kontinuitet.

Bar oni vodeći. A da drugi probaju da isprate Zvezdu i Partizan, jer će nam sreća u suprotnom kratko trajati, a šampanjac će ekspresno moći da završi u đubretu.

BONUS VIDEO: Piksi o Zvezdinom dvomeču sa Glazgov Rendžersom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar