Foto:Andrea Martini/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia/Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT/Marko Metlas / imago sportfotodienst / Profimedia

Fudbaleri Crvene zvezde, TSC-a i Čukaričkog nastavili su da služe za popravljanje statistike u evropskim takmičenjima.

Svaki od ovih klubova je poražen ove nedelje u različitim takmičenjima. Zvezda i dalje može da se nada borbi za treće mesto i nokaut fazu u Ligi Evrope posle poraza od Lajpciga (3:1) u Nemačkoj, Čukarički je od Fjorentine potučen sa 6:0 u Italiji, dok je TSC od Frajburga izgubio kod kuće sa 3:1.

PROČITAJTE JOŠ:

To je 16. poraz srpskih klubova u 19 utakmica ove sezone. Leto je sad već daleko iza nas, ali je jedino tada Partizan pobedio Sabah i to je jedina pobeda klubova kojima je Evropa ove sezone jedna velika škola.

Zvezda je naučila da ni kad „masno“ plati skupa pojačanja za ovdašnje uslove, nije konkurentna za nokaut fazu Lige šampiona.

Partizan je naučio da je bolje ove sezone da se fokusira na domaće prvenstvo gde ima prednost na tabeli i prvi je u Superligi sa 31 bodom, sedam više i utakmicom više od Zvezde.

Crveno-beli ne samo da ne mogu da se snađu u Ligi šampiona, nego i u domaćem prvenstvu su nekoliko puta primili dva i više golova, što ranije nije bio slučaj.

Da je neko pred početak sezone rekao da će ovako da se odvija sezona, verovatno bi mu rekli da halucinira. Posebno nakon onakvog pripremnog perioda srpskog šampiona.

Čast domaćeg fudbala donekle brani TSC koji jeste poražen od Frajburga, ali koji je pre toga odigrao nerešeno sa Olimpijakosom i to pošto je gubio sa 0:2.

Omri Glazer
Foto: Starsport

Dao je gol Vest Hemu, dao je gol i Bragi i jedino su Portugalci u prvom meču uspeli da potpuno sačuvaju mrežu. Pa ipak, Žarko Lazetić je uoči i posle ovog najskorijeg poraza od Frajburga imao zanimljive konstatacije i ujedno izneo dijagnozu srpskog fudbala.

„Sa Juventusom su igrali izvanredne utakmice prošle godine, pobedili u Pireju što nikad nije lako. Puno daju golova i primaju, ali na kakvom nivou? Videćemo koliko ćemo uspeti da se suprotstavimo, želimo da ponovimo pristup kao na prethodnim utakmicama“, najpre je rekao trener TSC-a pred meč sa Nemcima.

A onda je TSC poveo u 13. minutu sa 1:0 i završio poluvreme sa 1:0. Topolci su vodili i protiv Vest Hema, pa su izgubili. To govori da u nekom trenutku koncentracija pada. I pitanje je da li bi se isto dešavalo da ovaj isti TSC igra u Bundesligi ili u Premijer ligi.

Te lige ne dozvoljavaju padove fizički, psihički, nikako, sve se kažnjava. Zato se slabost srpskog prvenstva vidi odmah u Evropi kao pod mikroskopom. Ne možeš da budeš spreman za Superligu i budeš konkurentan u Evropi. Jednostavno je nemoguće. Upravo to i Lazetić kaže.

Foto: Pedja Milosavljevic/Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

„Mi prvi put igramo Ligu Evrope, kao da nije bilo faula za nas. To je okolnost koja nam nije išla u prilog. Trebalo je to više da radimo, da držimo posed. Posle prednosti smo igrali sa velikim samopuzdanjem ali nedovoljno. Trebalo je još, još, još. Oni su izuzetno organizovani defanzivno ali može utrčavanjima da im se pravi problem. Imali smo veliku šansu na 1:2, Đakovac nije video slobodnog igrača. Mogli smo da odemo na dva razlike, gde bi oni ušli u neku nervozu. Nama je sve ovo kao da smo na Harvardu, skupo koštaju porazi“, rekao je Lazetić i izgovorio veliku istinu koja trenutno važi za sve naše klubove.

Ako je Evropa u fudbalskom smislu Harvard, onda je domaće prvenstvo kao Beogradski univerzitet, a mnogi klubovi ni njemu nisu dorasli, jer se dva šampiona smenjuju već nekoliko decenija.

Igor Matić, trener Čukaričkog je posle poraza od Fjoretnine potvrdio ono što smo znali i videli svih godina unazad.

„Mi smo mlad tim, ovi momci nemaju iskustvo kakvo poseduje Fiorentina koja je prošle godine igrala finale Lige konferencija. Ovo je veoma zahtevno takmičenje, mnogo zahtevnije od našeg domaćeg šampionata, ali verujem da ćemo kao ekipa rasti i da u budućnosti možemo da budemo bolji“, kazao je Matić i podsetio da se sada „okreće obavezama u domaćem prvenstvu“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Njegov tim je do sada upisao tri poraza sa gol razlikom -10 i nula bodova u mečevima sa Ferencvarošom, Fjorentinom i Genkom. Svi su u Ligi konferencija ispali prejaki. Za to vreme je Zvezda u Ligi šampiona uzela bod samo Jang Bojsu (2:2), dok je od Sitija i Lajpciga gubila sa po 3:1.

Suma sumarum, nije dobro. Zvezda i Partizan jedini „polažu ispite“ na ovom domaćem „univerzitetu“, ostali po pravilu čekaju neki sledeći rok, a svi skupa ne pomažu da se ta obrazovna ustanova podigne na jedan viši nivo.

Naprotiv. Jer, samo jedna pobeda od 19 utakmica znači da naša zemlja pada ispod Češke i Norveške, a po svoj prilici i ispod Danske i Ukrajine.

Zvezda, koja je bila katalizator situacije i uspona do 11. mesta na UEFA listi po klupskom koeficijentu, uz Partizan naravno, sada mora da izvuče nekog novog zeca iz šešira i dokopa se Lige Evrope kako zna i ume.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Jer, već za sledeću sezonu će i prvak Srbije morati u kvalifikacije za Ligu šampiona, baš kao i drugoplasirani u Superligi, a one tamo sezone se pesma potpuno menja i „resetujemo“ se na fabrička podešavanja.

Na to nas je podsetio i uspeh Ki Klaksvika koji je u Ligi konferencija osvojio četiri boda i remizirao sa Lilom, a pobedio Olimpju iz Ljubljane. Uzeo je četiri boda, što je duplo više nego Zvezda i TSC u svojim takmičenjima.

Pritom se bodovi Srbije dele na pet klubova, gde su Partizan i Vojvodina ove sezone razočarali, pa oni koji su završili u grupnim fazama moraju da služe kao kolica da vuku sve ostale, a to ne rade.

Zato je realno da i naša zemlja sa ovakvom Superligom ima manje klubova u Evropi, a da Zvezda i Partizan zapnu iz petnih žila kad se nađu u Ligi Evrope gde je kontinuitet igranja u nokaut fazi mnogo značajniji po celokupnu sliku, nego lagano ispadanje u grupi ili još gore, u kvalifikacijama koje će za naše klubove ostati „filter“ koji veći broj njih ne može da prođe.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar