Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Marko Dmitrović dobio je šansu u Eibaru da pokaže kakav je izvođač penala, i to protiv Jana Oblaka. To je prilika i da se podsetimo jedne golmanske legende Niša i srpskog fudbala.

Dmitroviću je ukazano poverenje u Eibaru da izvede penal protiv madridskog Atletika, a to je učinio savršeno i hladnokrvno.

PROČITAJTE JOŠ

Dodatnu težinu dobija to što je Atletiko na 17 mečeva u Primeri primio samo sedam golova, a šut Dmitrovića bio je efektan, kako je nekada i slavni Dragan Pantelić šutirao sa bele tačke.

Stariji ljubitelji fudbala sigurno ga se dobro sećaju, Pantelić je punih 11 godina branio za Radnički iz Niša, većinu golova postigao je iz penala (oko 30, sam tvrdi da nije dostupan tačan podatak na internetu), ali se pamti i da je sam pobedio Velež.

Dao je gol Enveru Mariću udarcem preko celog terena, a samo dve hiljade navijača bilo je na ovoj istorijskoj utakmici, koja je završena rezultatom 1:0.

U 49. minutu, Pantelić je rešio meč pogotkom sa oko 90 metara udaljenosti, lopta je i nezgodno odskočila, zbunivši Marića.

Pantelić je više puta nastupao za timove Evrope i sveta, uz rame je bio svetskim legendama, a u jednom davnašnjem intervjuu za Mozzart sport rekao je da je zapravo dao više od 60 golova kada se računaju prijateljske utakmice.

„Neko je napravio rang-listu najboljih golmana strelaca na svetu, na kojoj sam na 12. mestu sa 22 postignuta gola. Žao mi je što nije vođena precizna evidencija, pošto sam mrežu rivala zatresao najmanje 30 puta na zvaničnim mečevima. Znam da sam od 40 šutiranih jedanaesteraca, samo jedan fulao, a ukupno sam dao više od 60 golova, kad se računaju i prijateljske“, rekao je on.

Pantelić je čak igrao napadača u prijateljskim mečevima protiv timova ispod Prve lige i redovno je tresao mrežu, a na više mečeva je zabeležio i het-trik.

Bio je preteča Manuela Nojera zbog svog učešća u igri, pa mu je čak i Kevin Kigen rekao svojevremeno da mu se sviđa što ima hrabrosti da izleće, uz reči da „svaki golman mora da ume da igra fudbal.“

U inostranstvu, nosio je dres Bordoa, a odatle se pamti jedna od lepših anegdota naše legende.

Čuveni Franc Bekenbauer je prešao ceo teren i došao do gola uz reči „Dragon, gde si“, tokom zagrevanja, a saigrači su sve to posmatrali u čudu i pitali „Panteliću, ko si ti“.

Nisu znali da je stekao poznanstva sa velikanima poput Bekenbauera, Kigena, Krojfa ili Blohina, a karijerno, prema dostupnim podacima, u Radničkom iz Niša dao je 23 gola, pa je prešao u Bordo u čijem dresu je tri puta zatresao mrežu.

Dva gola iz penala dao je u dresu reprezentacije, četiri puta je bio u svetskoj ili evropskoj selekciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar