Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

U 2023. godini samo dve pobede za srpski fudbal i to obe u crno-beloj režiji

Prošle sezone čak pet srpskih klubova obezbedilo je karte za evropska takmičenja ili makar kvalifikacije istih, ali rezultati u Evropi su veoma loši.

Crvena zvezda je kao šampion Srbije otišla direktno u grupnu fazu Lige šampiona, TSC je kao drugi na tabeli obezbedio Ligu Evrope, a pre toga čak i kvalifikacije za Ligu šampiona, Čukarički je imao obezbeđen prolaz u grupnu fazu Lige konferencije, dok su Partizan i Vojvodina morali put kvalifikacija.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom leta Zvezda je dovela zvučna i za ove prostore i te kako skupa pojačanja, Partizan je takođe promenio dobar deo tima, a skrštenih ruku nisu sedela ni ostala tri spomenuta kluba, ali deluje da transfer rokovi ipak nisu najbolje odrađeni.

Samo nekoliko meseci kasnije, rezultati srpskog fudbala u Evropi su razočaravajući, nekad čak i ponižavajući.

Kad se sve sabere i oduzme, srpski klubovi su ove sezone odigrali 22 utakmice u Evropi (odigraće još najmanje šest mečeva), a skor je JEDNA pobeda, DVA remija i čak 19 poraza.

I gol razlika govori mnogo o učinku naših najboljih klubova – 16:60 u evropskim takmičenjima, uključujući i kvalifikacije.

Crvena zvezda Foto:Dusan Milenkovic/ATAImages/Wikipedia

Po nacionalnom koeficijentu svi više tonemo na UEFA listi, sad su gori od nas samo San Marino, Gibraltar, Crna Gora, Vels, Estonija, Gruzija, Litvanija i Severna Irska.

Propast srpskog fudbala bila je vidljiva i u sezonama pre, o čemu svedoči podatak da je u proteklih godinu dana samo Partizan upisao evropske pobede.

Ako se setimo prošle sezone, Zvezda je ispala još u grupnoj fazi Lige Evrope (šest bodova, dve pobede), bila je poslednja na tabeli pa nije otišla ni u Ligu konferencija, a ispred nje bili su Ferencvaroš i Monako sa po 10 poena, odnosno Trabzonspor sa devet poena.

Crveno-beli su imali dve pobede u grupi uz četiri poraza, ali sve utakmice bile su igrane 2022. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Od srpskih klubova prošle sezone je samo Partizan prezimio u Evropi, ali je ispao već u 1/16 finala Lige konferencija od Šerifa iz Moldavije. Crno-beli su tada dobili meč na gostovanju rezultatom 0:1, ali su u Beogradu šokantno poraženi sa 1:3 i to nakon preokreta.

Ove sezone, takođe je Partizan jedini koji je doneo pobedu Srbiji. Crno-beli su trijumfovali protiv Sabaha u Beogradu sa 2:0 i kasnije na penale prošli dalje, ali ih je u narednom kolu kvalifikacija deklasirao Nordsjeland.

Dakle, Partizan jeste jedini pobeđivao u Evropi od srpskih klubova u poslednjih godinu dana, čak i malo više, ali ni ti trijumfi nisu baš za pohvalu, pošto su ostvareni protiv timova koji bi morali da budu mnogo lakši plen.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Takođe, Partizan nije trebalo da dozvoli debakl protiv Nordsjelanda ili poraz od Sabaha u Azerbejdžanu, međutim, daleko od toga da je klub iz Humske jedini problematičan.

TSC je deklasiran od Brage, od Frajburga je u dva meča primio čak osam golova, pa i taj remi protiv Olimpijakosa pada u senku pored svega ostalog što nije baš za pohvalu.

Istina je da je TSC po prvi put u Evropi, biće potrebno iskustva za neke veće podvige, ali početak je daleko od sjajnog.

Čukarički je takođe dobio veoma tešku grupu u Ligi konferencija, ali je na terenu pokazao da još uvek nije na nivou tog takmičenja, čak ni blizu.

Vojvodina je imala priliku u samo dva meča da pokaže šta zna, ali to nije bilo dovoljno da bi se prošao kiparski APOEL.

Foto: STARSPORT

Što se Zvezde tiče, dugo se najavljivalo da će biti konkurentna i u Ligi šampiona, ali se pokazalo da su Mančester siti i Lajpcig nekoliko nivoa iznad. Jang Bojs je bio rival po meri, ali je i on iz Beograda otišao nesavladan.

Jasno je da će upravo revanš u Švajcarskoj umnogome odrediti sudbinu Zvezde u Evropi, ali i trenera Baraka Bahara na klupi, jer sve osim osvajanja 3. mesta u grupi, odnosno prolaska u 1/16 finala Lige Evrope bio bi ozbiljan neuspeh za crveno-bele.

Sve u svemu, tužna je slika srpskog fudbala, a malo toga sugeriše na to da će biti bolje.

Već od sledeće sezone naše klubove očekuje mnogo trnovitiji put do Evrope, ali Srbi valjda to vole.


LIGA ŠAMPIONA

TSC – Braga 0:3, 1:4

Crvena Zvezda – Mančester Siti 1:3

Crvena zvezda – Jang Bojs 2:2

Crvena zveza – RB Lajpcig 1:3, 1:2

LIGA EVROPE

Čukarički – Olimpijakos 1:3, 0:3

TSC – Vest Hem 1:3

TSC – Olimpijakos 2:2

TSC – Frajburg 1:3, 0:5

LIGA KONFERENCIJE

Vojvodina – APOEL 1:2, 1:2

Partizan – Sabah 0:2, 2:0

Partizan – Nordsjeland 0:5, 0:1

Čukarički – Ferencvaroš 1:3

Čukarički – Genk 0:2

Čukarički – Fjorentina 0:6, 0:1

UČINAK

Pobede: 1

Nerešene: 2

Porazi: 19

Gol razlika: 16:60

DOPRINOS NACIONALNOM KOEFICIJENTU OVE JESENI (27,775)

Crvena zvezda 5 (1,000)

Partizan 1 (0,200)

Vojvodina 0 (0,000)

TSC 1 (0,200)

Čukarički 0 (0,000)