Foto: EPA-EFE/ABEDIN TERKENAREH

Fudbalska reprezentacija Srbije imaće prilično težak posao u predstojećem ciklusu UEFA Liga nacija. "Orlovi" su u Grupi 3 sa Rusijom, Turskom i Mađarskom.

Tako je odlučeno na žrebu u Amsterdamu, a izabranici selektora Ljubiše Tumbakovića takmičenje će započeti početkom septembra.

Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

RUSIJA: Moćna braća koje nikako da pobedimo

Svakako da najneugodnijeg protivnika u grupi predstavlja nacionalni tim Rusije predvođen sa klupe iskusnim selektorom Stanislavom Čerčesovim.

„Zbornaja“ je oduvek predstavljala neugodnog protivnika našim fudbalerima, pa se očekuje da će i sada, kada su nosioci ekipe gotovo listom igrači iz elitne Superlige Rusije.

Rusija je na proteklom Mundijalu, kada je bila domaćin, stigla do četvrtfinala, a sa dobrim rezultatima nastavili su i posle toga, u kvalifikacijama za Evro 2020.

Rusi su bili veoma ubedljivi u kvalifikacijama, ostvarili su osam pobeda uz dva poraza uz sjajnu gol razliku, 33:8. Oba poraza doživeli su od reprezentacije Belgije.

Kada je reč o prvom učešću u Ligi nacija, u B Ligi u Grupi 2 osvojili su sedam bodova, kao i reprezentacija Švedske, koja je bila pobednik grupe.

Do sada, „orlovi“ su protiv Rusije igrali na četiri prijateljske utakmice i nisu ostvarili nijednu pobedu – skor je dve pobede Rusa uz dva remija.

Ni pod imenom Jugoslavije nismo imali mnogo uspeha sa Rusija, tako da će biti mnogo toga potrebno da se poklopi da bi se trend promenio.

Interesantno je da će Srbija i Rusija odigrati 6. juna prijateljsku utakmicu u Moskvi, pa će i to biti prilike da se tri meseca pre početka takmičenja vidi sa kakvim snagama se raspolaže.

Ruski tim je sastavljen od brojnih igrača iz domaće Lige, pre svega iz Zenita, Spartaka, CSKA i moskovske Lokomotive,  a glavne zvezde su Artjom Dzjuba, Aleksandr Golovin, Denis Čerišev i Mario Fernandeš.

LIČNA KARTA

Savez osnovan: 19.01.1912.
Predsednik: Aleksandar Djukov
Selektor: Stanislav Čerčesov
Kapiten: Artjom Dzjuba
Najviše mečeva: Sergej Ignjaševič (127)
Najbolji strelac: Aleksander Keržakov (30)
FIFA Rang lista: 38. mesto
Svetsko prvenstvo: 11 učešća, najbolji rezultat 4. mesto 1966. kao SSSR
Evropsko prvenstvo: 12 učešća, šampioni 1960. kao SSSR
Zvezde tima: Artjom Dzjuba, Jurij Žirkov, Aleksander Golovin.

Foto: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Turska: Strast sa Bosfora

Reprezentacija Turske nikako se ne može smatrati lakim protivnikom, a u prilog tome govore i poslednji rezultati izabranika selektora Šenola Guneša.

Igrali su fenomenalno u proteklim kvalifikacijama za Evro 2020. i ostvarili samo jedan poraz u grupi, i to na gostovanju reprezentaciji Islanda.

Koliko mogu da budu neugodni pokazali su kada su u junu prošle godine pobedili i tim aktuelnog prvaka sveta, Francuske sa 2:0 golovima Ajhana Kana i Čengiza Undera, dok su i na gostovanju „trikolorima“ bili uspešni, odigravši nerešeno, 1:1.

Iako tim predvode iskusni igrači poput Hakana Čalhanoglua i Čenka Tosuna, pažnju treba obratiti na mlađe igrače, poput štopera Meriha Demirela i Čaglara Šojundžua kao i napadača Čengiza Undera.

Srbija se sa Turskom nije sastajala od 2006. godine.

LIČNA KARTA
Savez osnovan: 1923.
Predsednik: Nihat Ozdemir
Selektor: Šenol Guneš
Kapiten: Emre Belozoglu
Najviše mečeva: Ruštu Redžber (120)
Najbolji strelac: Hakan Šukur (51)
FIFA Rang lista: 29. mesto
Svetsko prvenstvo: dva pojavljivanja, najbolji rezultat 3. mesto (2002.)
Evropsko prvenstvo: pet učešća, najbolji rezultat polufinale 2008.
Zvezde tima: Hakan Čalhanoglu, Ozan Tufan

Foto: EPA-EFE/TAMAS KOVACS

MAĐARSKA: „Laka konjica“ nepoznanica za „orlove“

Bez obzira što su Srbija i Mađarska susedi, interesantno je da odavno nisu igrali neku fudbalsku utakmicu.

Mađari su svoje najbolje rezultate ostvarili davno, 1938. i 1954. godine kada su bili jedna od najboljih ne samo evropskih, već i svetskih reprezentacija.

Ipak, od vremena Ferenca Puškaša pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka pa do danas, mnogo toga se promenilo, Mađari ne beleže neke naročite rezultate, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou.

Izabranici selektora Marka Rosija nisu uspeli da izbore direktan plasman na predstojeći završni turnir prvenstva Evrope, pošto su porazom na gostovanju u Velsu izgubili šanse da to učine u kvalifikacijama.

Otuda, kao i Srbija, igraju u plej-ofu u kojem će se sastati sa Bugarskom, a ako prođu njih, sa boljim iz utakmice Island – Rumunija.

Zna se da je najveća zvezda tima kapiten Balaš Džudžak, ali u poslednje vreme se ističu i neki mlađi, pre svih Dominik Soboslaji iz Salcburga, te Vili Orban i Peter Gulaši iz ekipe Lajpciga.
LIČNA KARTA

Savez osnovan: 19.01.1901.
Predsednik: Šandor Čanji
Selektor: Marko Rosi
Kapiten: Balaš Džudžak
Najviše mečeva: Balaš Džudžak, Gabor Kiralji (108)
Najbolji strelac: Ferenc Puškaš (84)
FIFA Rang lista: 52. mesto
Svetsko prvenstvo: devet učešća, dva finala (1938, 1954)
Evropsko prvenstvo: tri učešća, treće mesto 1964.
Zvezde tima: Balaš Džudžak, Adam Šalai+