Foto: Starsport

Veliki dan je pred nama

Od novembra i istorijskog trijumfa „orlova“ protiv Portugala sa 2:1 s nestrpljenjem se u našoj zemlji iščekivalo izvlačenje kuglica u Dohi.

PROČITAJTE JOŠ

Danas od 18 časova Srbija će saznati protiv koga će pokušati da izbori istorijski plasman u nokaut fazu Svetskog prvenstva (21. novembar – 18. decembar).

Na žrebu će kuglice izvlačiti Bora Milutinović, legendarni srpski trener koji je sa pet različitih selekcija učestvovao na Mundijalima, ali i legende koje u Srbiji dobro pamte.

Lotar Mateus, nemačka legenda i bivši trenera Partizana, biće jedan od onih koji će krojiti sudbinu reprezentacija, ali i legendarni Kafu, te Džej Džej Okoča, Adel Ahmed Malala i Rabah Mađer.

Među njima će biti i Tim Kejhil, fudbaler koji je zaustavio „orlove“ 2010. na Mundijalu u Južnoj Africi kada je postigao pogodak za 2:1 i plasman Australije u nokaut fazu takmičenja.

Za sada je poznato čak 29 učesnika Mundijala, a ostalo je tri vize za Katar.

Dve će biti odlučene nakon interkontinentalnih kvalifikacija, dok će poslednji učesnik biti poznat juna 2022. godine. Neophodno je da najpre Škotska i Ukrajina odigraju meč, a pobednik tog duela igraće u finalu protiv Velsa za plasman na Mundijal. Kostarika i Novi Zeland će 13. ili 14. juna igrati finale baraža, dok Peru čeka boljeg iz duela Ujedinjenih Arapskih Emirata i Australije.

Srbija se nalazi u trećem šeširu, pa na žrebu neće moći da dobije Senegal, Iran, Japan, Maroko, Poljsku, Južnu Koreju ili Tunis.

Ipak, moguće je dobiti izuzetno neujednačene grupe, pa bi Srbija mogla da ima duele sa Brazilom, Nemačkom i Kanadom ili Argentinom, Hrvatskom ili Kamerunom. Nasuprot ovih grupa smrti gotovo deluje neverovatno da bi „orlovi“ žrebom mogli da odmere snage sa Katarom, Meksikom i Saudijskom Arabijom.

Upravo zbog ovog čitav svet sa nestrpljenjem čeka žreb za Mundijal jer će mnogo toga biti jasnije nakon toga. Fudbalski savezi će početi sa rezervacijom smeštaja, organizovanjem putovanja, a olakšavajuća okolnost za sve je što je svih osam stadiona smešteno u krugu od 50 kilometara.

Po dolasku u Katar sreli su se Dragan Stojković Piksi, selektor Srbije, i šef stručnog štaba Hrvatske Zlatko Dalić. Njih dvojica su kroz smeh govorili o žrebu, a jedan trenutak je privukao posebnu pažnju.

– Reci iskreno, da li bi voleo Srbiju kao protivnika u grupi na Svetskom prvenstvu? – upitao je Piksi Dalića.

Stigao mu je spreman odgovor od aktuelnog vicešampiona sveta.

– Ne bih, naravno. Ne zato što ne volim Srbiju, već zato što imate odličan tim. Srbija je opasna reprezentacija.

Dalić je imao i jednu želju na žrebu.

– Bitno mi je samo da izbegnemo Francusku. Oni nam prave velike probleme i bolje je da ih ovoga puta preskočimo. Imena drugih rivala nisu toliko važna. Računica je jasna, ako hoćemo da prođemo grupu, moramo da pobedimo dve utakmice – rekao je Dalić.

ŠEŠIRI

Prvi: Katar, Brazil, Belgija, Francuska, Argentina, Engleska, Španija, Portugal.

Drugi: Meksiko, SAD, Holandija, Danska, Nemačka, Urugvaj, Švajcarska, Hrvatska.

Treći: Senegal, Iran, Japan, Maroko, Srbija, Poljska, Južna Koreja, Tunis.

Četvrti: Kanada, Kamerun, Ekvador, Saudijska Arabija, Gana, Vels ili Škotska-Ukrajina, Kostarika ili Novi Zeland, Peru ili Australija – UAE.

BONUS VIDEO Čudo u Palermu, Severna Makedonija ostavila Italiju bez Svetskog prvenstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare