Foto: Maurizio Borsari / AFLO / Profimedia, Jonathan Moscrop / PA Images / Profimedia,PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia, Srdjan Stevanovic/Getty Images, Shutterstock

Diminik Soboslaj, dobro poznati Uroš Đurđević, hladnokrvni Kiril Despodov i iskusni Arvidas Novikovas, pokušaće da pomrse konce izabranicima selektora Dragana Stojkovića

Fudbaleri Srbije igraće u grupi G u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. godine. U nedelju su dobili grupu kakvu ni Dragan Stojković Piksi lično nije mogao da nacrta. Znajući karakter selektora našeg nacionalnog tima, on bi možda ipak voleo jedno zvučno ime u grupi u kojoj Srbija slovi za jasnog favorita.

PROČITAJTE JOŠ

Bar ova Srbija koju gledamo godinu i po dana unazad. Tu su Mađarska, Crna Gora, Bugarska i Litvanija kao rivali.

Naš nacionalni tim je stigao iz drugog šešira, ali je u prethodnih godinu i po dana pobedio Portugal, ozbiljno nadigrao Norvešku i razbio Švedsku. Sve veoma respektabilne reprezentacije iz Evrope. „Orlovi“ su direktno otišli na Mundijal u Kataru, prešli su u Diviziju A Lige nacija i dobro zagrejali svoje navijače i pred kvalifikacije za Evropsko u Nemačkoj 2024.

Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije; Foto: Starsport

Možda ste prethodnih dana čitali da je Srbija skuplja od svih reprezentacija zajedno, da samo Dušan Vlahović košta kao cela Mađarska… I sve to skupa ne vredi ni dinara. Eno videli smo da i Erling Holan koji vredi sam kao trećina našeg nacionalnog tima – kad se nađe na terenu protiv Srbije, ne može da stvara čuda.

Fudbal je interesantan baš zato što čuda stvaraju neočekivani junaci. Samo pitajte Italijane za ime Aleksandra Trajkovskog, šećer će dobiti. Trajkovski je u 92. minutu izbacio evropskog prvaka u polufinalu baraža za odlazak na Mundijal u Kataru. Kad se pogleda koliko je vredna Severna Makedonija, a koliko Italija, razlika je ogromna. Semafor je pokazao nešto drugo.
Nadamo se da neće tako biti i u mečevima Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, pošto na kontinentalnoj smotri naš nacionalni tim nije bio još od 2000.

Od tada je država dvaput menjala ime i do Nemačke će proći 24 godine, zbog čega treba izdvojiti četiri čoveka od kojih verovatno preti najveća opasnost.

Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

DIMINIK SOBOSLAJ (Mađarska)

Mađarska, koja stiže iz prvog šešira ima Dominika Soboslaja. Ovaj momak koji igra za Lajpcig procenjen je na 28 miliona evra i više puta je pokazao da ume da bude ubojit u napadu.
Visok je 187 centimetara, ima hitar korak, ima tek 21 godinu, ali i kreaciju u nogama i po potrebi šut. Asistirao je šest puta ove sezone svojim saigračima, dao je jedan gol, a odigrao 12 mečeva. Ako „nahrani“ Adama Salaja ili nekog drugog iz ekipe svojim dodavanjem, može da bude nezgodan.

Uroš Đurđević (desno)/Foto: EPA-EFE/Boris Pejovic

UROŠ ĐURĐEVIĆ (Crna Gora)

Adam Marušić će probati da u dresu Crne Gore probija po bokovima, ali će lopte uglavnom ići na Uroša Đurđevića. Đurđević je dobro poznat ovdašnjoj javnosti jer je igrao u Partizanu i doneo mu poslednju titulu uz Leonarda. Snažan je i ume da rešava akcije bez mnogo komplikovanja, dobro se snašao u Sporting Hihonu u kom je već četiri godine. Na osam mečeva dao je dva gola ove sezone, ali je nedavno produžio ugovor na pet godina, što dovoljno govori koliko u njega veruju u Španiji.

Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

KIRIL DESPODOV (Bugarska)

Bugari napred imaju Kirila Despodova. On im je najskuplji igrač vredan tri i po miliona evra, igra ofanzivno na krilu i ubacuje se po potrebi u sredinu. Igrač Ludogoreca hladnokrvno rešava akcije, zna da bude veoma precizan kad šutira desnom unutrašnjom, pa je neke od golova davao i poput Piksija – gotovo iz mrtvog ugla i prekida. Za Bugarsku je protekle sezone dao dva gola i podelio tri asistencije, dok je ove sezone u Ludogorecu došao do devet golova i šest asistencija na 21 utakmici.

Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

ARVIDAS NOVIKOVAS (Litvanija)

Litvanija u svojim redovima ima desno krilo u Arvidasu Novikovasu. Novikovas ima 31 godinu, igra za Samsun i za klub je asistirao jednom na sedam mečeva. Međutim, ako mu se ostavi prostor, znaće da pronađe Augustinasa Klimavičusa, mladog špica Hegelmana, koji se do sada kalio u Đenoi, pa počeo da se afirmiše u svojoj domovini gde je počeo da trese mreže rivala.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Gardijan prognozira da su Piksijevi orlovi deseti favoriti u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare