Srbija vs Burgarska Foto:STARSPORT

Sreća će biti ogromna u Hamburgu, nemačkom gradu u kom će biti odlučeno kako će izgledati grupe za Evro 2024.

Posle mnogo peripetija, lošeg fudbala i ne baš sjajnog utiska, Srbija je uspela da izbori plasman na Evropsko prvenstvo prvi put od 2000. godine, a u subotu će na žrebu koji se od 18 časova održava u „Elb filharmoniji“ u Hamburgu saznati imena protivnika u grupnoj fazi.

Da je Srbija zabeležila neke pobede u kvalifikacijama koje su svi očekivali, žreb bi dočekali mnogo mirnije, možda čak i iz drugog šešira. Ovako će Dragan Stojković Piksi i njegovi puleni rivale čekati iz četvrtog šešira, što dodatno otežava stvari.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija bi mogla da završi u grupi „smrti“ i da igra protiv Francuske, Danske i Holandije, na primer, kao i da uz malo sreće završi sa Belgijom, Rumunijom i Slovačkom. Zbog toga će sve oči biti uprte u kuglice i trenutak kada se bude pojavilo ime Srbije.

Jedino što je izvesno je da će Nemačka kao domaćin igrati u grupi A i da će igrati prvu utakmica turnira 14. juna u Minhenu, a finale je zakazano za mesec dana kasnije u Berlinu.

Foto: Starsport/PEDJA MILOSAVLJEVIC

Pored ova dva grada, mečevi će biti igrani u Dortmundu, Kelnu, Gelzenrkirhenu, Hamburgu, Štutgartu, Dizeldorfu, Frankfurtu i Lajpcigu.

Kada je reč o potencijalnim rivalima, deluje da je sastav prvog šešira toliko jak da u suštini nije ni bitno koga će naš tim dobiti za rivala. Utisak je da je najmanje jaka Belgija, od koje smo nedavno izgubili 1:0 u prijateljskom odmeravanju snaga i taj meč ne može da bude reper njene snage zbog kombinovanog tima.
Idealno bi bilo izbeći Francusku, koja je prvi favorit turnira i najjači tim uz Englesku, a moćne timove imaju i Portugal, Španija i domaćin Nemačka, koja je trenutno u krizi.

Foto: Starsport/PEDJA MILOSAVLJEVIC

Već od drugog šešira su značajne razlike u snazi rivala. Poželjni rivali su Rumunija i Mađarska, bez obzira na to što nas je dva puta savladala u kvalifikacijama. Svakako su naše komšije mnogo bolje opcije ispred nezgodne Turske, koja će u Nemačkoj imati ogromnu podršku navijača.

Slično je sa Albanijom, uz dodatak da su nam potpuno bespotrebna vanfudbalska dešavanja, a i Austrija deluje jako dobro i kompaktno otkad joj je selektor Ralf Ragnik i prošetala se s Belgijom ispred Švedske u kvalifikacijama. Kao najteži protivnik figurira Danska, iako ne izgleda moćno kao na prošlom Evru, ali je svakako najveće ime u toj konkurenciji.

Najveća strepnja dolazi zbog trećeg šešira gde su zbog sistema koji je odredila UEFA završile ozbiljne „zverke“. Holandija i Hrvatska biće pretnje i najjačim reprezentacijama na turniru, i svi će želeti da izbegnu grupe sa ove dve selekcije.

Hrvatska redovno prolazi grupnu fazu, a na mundijalima je pokazala da spada među najjače timove sveta i da su specijalisti za turnirska takmičenja.

Srbija vs Burgarska Foto:STARSPORT

Pogotovo što su preostale četiri daleko ispod po kvalitetu. Škotska, Slovenija, Češka i Slovačka debelo su kvalitetom iza dve pomenute selekcije i mnogo lakši protivnici, pa će izvlačenje ovog šešira biti pod posebnom lupom.

Dobra stvar je to što je Srbija izbegla Švajcarsku i Italiju koje su sa njom u šeširu, pa ne mogu da se sastanu pre eliminacione faze.

Neka kuglice imaju milosti, a „orlovi“ zaigraju fudbal (mnogo) bolji od onog u Kataru, pa se onda uspeh možda ne bude merio samo učešćem na kontinentalnom šampionatu koje se čekalo više od dve decenije.

Zašto će cela Srbija navijati da fudbaleri budu u grupi C ili F?

Za razliku od prethodnih takmičenja nije bitno samo ko su rivali u grupi, već i koja je grupa tačno. Bez ikakve dileme svi priželjkuju grupe C i F. Zašto? Iz ovih grupa pobednici idu na najbolje trećeplasirane ekipe iz ostalih šešira.

U nokaut fazu prolaze po dve najbolje selekcije iz šest grupa, ali i četiri najbolje trećeplasirane.

Pobednici grupa C i F idu na trećeplasirane, dok drugoplasirani iz ostalih grupa u osmini finala igraju protiv takođe drugoplasiranih.

Foto: Starsport/PEDJA MILOSAVLJEVIC

Postoji još i grupa u kojoj pobednici idu na trećeplasirane, ali drugoplasirane se tada ukršaju sa prvoplasiranima.

Dakle, upravo zbog toga će i u Srbiji svi navijati za grupu C i F jer donosi potencijalno najpovoljniji put ka prolasku dalje i mnogi timovi ovo vide kao šansu veka.


Šeširi na žrebu za Evro

Prvi šešir: Nemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija, Engleska

Drugi šešir: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija, Austrija

Treći šešir: Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka, Češka

Četvrti šešir: Italija, Srbija, Švajcarska, pobednici plej-ofa iz A, B i C staze

BONUS VIDEO Stadion Dubočica u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar