Aleksandar Mitrović
Aleksandar Mitrović; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dres često predstavlja više od puke opreme koju nosi 10 igrača u polju (golman ima drugačije boje) protiv drugog tima, više od pukog pokazivanja jedne boje, više od samog sredstva u kom se odigrava meč. Uvek nosi izvesnu simboliku, pa i ne čudi zbog čega su navijači revoltirani.

Do sada se nijedan navijač nije oglasio da kaže da taj dres „može da prođe“, već su svi komentari gađenja i niko ne može da veruje da ovakva oprema treba da predstavlja Srbiju na Svetskom prvenstvu u Kataru od 20. novembra do 18. decembra.

PROČITAJTE JOŠ

„Puma“ jeste pustila dres da se prodaje u prodavnicama, ali ovo je i dalje replika dresa. Košta oko 90 dolara i može se kupiti i u SAD, ali i u Evropi.

FIFA je samo iskoristila repliku koju je ponudila „Puma“ kao privremeno rešenje i tako u javnosti uvrežila mišljenje da će u tome Srbi nastupati u Kataru, ali to nije do kraja tačno. Imamo dobre vesti, ali pre svega da pojasnimo zbog čega dres izgleda baš ovako.

Mnogi tvrde da dresovi izgledaju kao „fuš“ izdanja, kao da je to radio dizajner koji nema nikakve veze sa Srbijom.

Prva verzija dresa na koji se zgražava javnost pojavio se krajem 2021. godine. Nije na dresu bio grb Fudbalskog saveza Srbije, već neka gotovo nakazna konstrukcija na kojoj se nalazi dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani i crveni štit.

Ranije su iz FSS objasnili da ćemo dobiti novi grb specijalno za Mundijal.

„Usvojen je grb koji će krasiti novi dres svih reprezentativnih selekcija Srbije. Institucionalni, dosadašnji grb Sveza, ostaje kao zvanični grb FSS, a novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Ovo odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend koji su pratile mnoge evropske reprezentacije. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit… Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola“, objasnili su tada iz FSS.

Ovakva dramatična promena grba naišla je na zgražavanje navijača.

Uz sve to su dresovi potpuno crveni, dok ima žute detalje oko oboda rukava i odmah ispod okovratnika. To je mnoge asociralo na to da je u pitanju Crna Gora ili Severna Makedonija, ali ne i Srbija.

Ipak, dobra vest! Iz FSS su poručili da je ovo samo replika dresa i da će zvanični dres biti neuporedivo lepši. Nije poznato kako će zapravo izgledati, ali je poznato da će biti promovisan krajem avgusta. Sada se sa nestrpljenjem čeka taj trenutak da se obelodani u čemu će Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i ostali igrači nastupati na Mundijalu.

Evo nekih od komentara koji se prethodnih meseci pojavljuju na društvenim mrežama.

„Spalite ga!“

„O čoveče… Počeo sam da verujem da će zapravo da odbacimo ovaj dres. Ovo je loš znak.“

„‘Zlato’ nije čak ni zlato. Ovo je boja pljeskavice koja napušta moje telo kad imam dijareju.“

„Makedonija? Ne. Crna Gora? Ne. Srbija? Da. Dame i gospodo, pred vama je novi dres reprezentacije Srbije. Grb je od neke nepostojeće zemlje, kombinacija boja nema nikakve veze sa Srbijom.“

BONUS VIDEO Top 10 najskupljih reprezentacija na Mundijalu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare