Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Srpski fudbaleri briljiraju u završnici sezone

Fudbaleri Srbije imali su zapažene uloge u svojim klubovima protekle nedelje, a udarne igle naše reprezentacije, Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić i Dušan Vlahović, po ko zna koji put bili su u centru pažnje.

PROČITAJTE JOŠ:

Mitrović je sa Fulamom odigrao dve utakmice u engleskom Čempionšipu, a jednom je uspeo da se upiše u strelce.

Srpski napadač je postigao pobednički gol u duelu Fulama i Midlsbroa (1:0), kojim je stigao brojke od 38 pogodaka u sezoni.

Fulamu je do kraja prvenstva ostalo još šest utakmica, pa će Srbin imati priliku da prestigne Gaja Vitngema, koji je postigao 42 gola u jednoj sezoni druge lige Engleske i do sada je bio nedodirljiv. Mitrovićeva ekipa je prva na tabeli sa 83 boda i na putu je da se vrati u elitu nakon samo godinu dana.

Golgeterski učinak popravio je i Dušan Vlahović, koji je doneo pobedu Juventusu u duelu protiv Kaljarija (2:1). Vlahović se pre gola odlično kretao, dobio je loptu u prostor, iz prve šutirao, a golman je bio nemoćan. Srpskom golgeteru je to bio 22 drugi u Seriji A ove sezone, a jedini bolji od njega je Čiro Imobile, koji je prethodnog vikenda upisao het-trik. Juventus je četvrti na tabeli sa 62 boda, četiri manje od Napolija koji je treći i pet više od Rome, koja je peta.

Dušan Tadić je po ko zna koji put bio heroj Ajaksa, pošto je u pobedi „kopljanika“ nad Spartom iz Roterdama 2:1 učestvovao sa golom i asistencijom. Ajaks je nakon prvih 45 minuta bio u zaostatku od jednog gola, ali je onda na scenu stupio „srpski mađioničar sa loptom“. Najpre je uposlio Klasena kod prvog gola, da bi pobedu svom timu doneo sa penala.

Dušan Tadić
Dušan Tadić Foto: Olaf Kraak / AFP / Profimedia

Ajaks je prvi na tabeli sa 72 boda, četiri više od PSV-a. Tadić je ove sezone jedan od najboljih igrača u holandskom prvenstvu, pošto ima učinak od 12 golova i čak 17 asistencija.

Strelac za Frankfurt bio je Filip Kostić, ali je njegova ekipa poražena od Frajburga sa 2:1. Grifo je doveo goste u prednost u prvom poluvremenu, Kostić je u 54. minutu doneo izjednačenje svom timu preciznim udarcem u donji desni ugao, ali je Frajburg stigao do pobede preko Petersena.

Frankfurt zauzima deveto mesto na tabeli, a mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu konferencija mu beži samo pet bodova.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Aleksandar Prijović imao je asistenciju u porazu svog Vestern Junajteda od Velington Finiksa 4:1. Prijović je od starta sezone dao sedam golova, ima i pet asistencija, a njegov tim zauzima drugo mesto na tabeli.

Nikola Milenković odigrao je svih 90 minuta u pobedi Fjorentine nad Napolijem u gostima sa 3:2. Srpski defanzivac dobio je žuti karton, dok Aleksa Terzić i Matija Nastasić nisu igrali na ovom meču.

Bez učinka u Italiji ostali su i Darko Lazović i Ivan Ilić, koji su bili starteri za Veronu, ali je bolji od nje bio Inter sa 2:0.

Saša Lukić bio je važan šraf u igri Torina proteklog vikenda, a izvojevan je remi sa Milanom 0:0. Srpski golman Vanja Milinković-Savić presedeo je taj meč na klupi, dok njegov brat Sergej nije učestvovao ni kod jednog od četiri gola Lacija.

Saša Lukić golom hteo da prekine crnu seriju Torina, ali je Lacio pobedio 4:3
Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

U engleskoj Premijer ligi, Nemanja Matić bio je deo neuspeha Mančester junajteda u duelu sa Evertonom (1:0). Matić je odigrao 63 minuta, ali nije imao zapaženu ulogu. Sa druge strane, Luka Milivojević nije dobio šansu u porazu Kristal Palasa od Lestera sa 2:1.

U francuskoj Ligi 1 od Srba nastpuio je samo Predrag Rajković, ali se nije proslavio. Njegov Rems primio je tri gola i poražen je od Rena u goleadi 3:2.

Što se španske Primere tiče, Stefan Mitrović i Nikola Maksimović bili su starteri za Hetafe, koji je sa 2:0 izgubio od Real Madrid. Luka Jović zbog povrede nije bio ni u planu za taj meč.

Sevilja je sa 4:2 savladala Granadu, a šansu pred sam kraj meča dobio je Nemanja Gudelj, dok je na klupi za rezerve ostao golman Marko Dmitrović. Sevilja je treća i ima isti broj boodva kao Barselona koja ima meč manje.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Darko Brašanac (Levante) i Uroš Račić (Valensija) nisu dobili šansu proteklog vikenda, a isti je slučaj i sa Nemanjom Radonjićem (Benfika).

U nemačkoj Bundesligi, Bohum je odoleo Bajeru iz Leverkuzena (0:0), a zasluge za to imao je i Miloš Pantović, koji je na terenu proveo 62 minuta. Drugi Srbin u Bohumu, Erhan Mašović, gledao je utakmicu sa klupe.

Na pragu povratka u nemačku elitu je Verder iz Bremena, čiji je standardni defanzicac Miloš Veljković. On je odigrao svih 90 minuta u remiju protiv Sent Paulija. Verder je trenutno drugi na tabeli sa 53 boda, dok jedan manje ima upravo Sent Pauli.

Porto je sa 1:0 bio bolji od Gimaraeša, a ceo meč odigrao je Marko Grujić, ipak bez učinka. Porto je na korak od titule pošto ima šest bodova više od drugoplasiranog Sportinga.

U Švedskoj je Malme savladao Kalmar na gostovanju sa 1:0, a Veljko Birmančević nije učestvovao u akciji kod postignutog gola.

BONUS VIDEO Tadić otkrio: Jedini sam igrač kom je Ajaks dao ugovor da nastavim kao trener, ovo je fakultet fudbala

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar