Foto: EPA-EFE/ADAM DAVIS

Vodiće se borba između večitih rivala koji su naišli na nekoliko problema pred početak sezone.

Kao i svake godine, pre početka La lige glavni favoriti su poznati i to znaju svi bez nekog preteranog objašnjenja. Večiti rivali Barselona i Real svake godine zauzimaju prvo ili drugo mesto, dok se nekad u trku umeša i Atletiko iz Madrida.

Ipak, čini se da to neće biti slučaj ove godine, pošto su se Real i Barsa znato bolje pojačali nego „jorgandžije“.

PROČITAJTE JOŠ

Barselona se uglavnom oslonila na dovođenje besplatnih igrača, pošto je poznato da Katalonci već dugo vremena imaju problema sa porezom i da zbog toga u jednom momentu nisu mogli ni da registruju pojačanja.

Kao besplatni igrači došli su Ilkaj Gundogan, štoper Inigo Martinez i mladi Hulijan Arauho, a 3,4 miliona evra su izdvojili za Oriola Romelua.

FK Barselona
Foto: EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Katalonci prvi meč igraju u nedelju i sezonu otvaraju gostovanjem Hetefeu i to sa samo ukupno 13 registrovanih igrača. Što je u praksi zapravo 11 jer će klub napustiti Usman Dembele i Frank Kesi, a devetorica igrača još uvek nisu prošla proces zvanične registracije.

Igrači koje Barselona u ovom momentu ima na platnom spisku su: Mark-Andre ter Štegen, Jules Kunde, Erik Garsija, Andreas Kristensen, Pedri Gonzales, Gavi, Frenki de Jong, Feran Tores, Ansu Fati, Rafinja i Robert Levandoski.

Spisak prvog tima neće uključivati Klemona Langlea i Seržinja Desta koji imaju slobudu da napuste klub.

Foto: EPA-EFE/Daniel Gonzalez

Real je sa druge strane sav novac uložio u Džuda Belingema (103 miliona) i ovaj transfer je drugi najskuplji ovog leta. Njemu se pridružio i Turčin Arda Guler (20 miliona) koji je dres Galatasaraja zamenio dresom „kraljevskog kluba“.

Kako je Barselona osvojila titulu prethodne godine, Karlo Ančeloti i Madriđani će sigurno želeti da se osvete Ćaviju i ekipi.

Ipak, oba tima su pretrpela velike udarce, ali je Real ona najveći pošto je tim napustio kapiten Karim Benzema.

Osim toga i oslonica tima, golman Tibo Kurtoa je doživeo veoma tešku povredu i zbog nje će propustiti početak sezone.

Foto: TANJUG/AP Photo/Bernat Armangue

Kako se navodi, Belgijanac je povredio koleno i svi u klubu su veoma zabrinuti jer postoji opasnost da je povredio prednje ukrštene ligamente.

To bi bio zaista veliki udarac za „kraljevski klub“ i pobeda na gostovanju Bilbau u prvom kolu je sada pod znakom pitanja.

Naravno, kao i uvek, Atletiko iz Madrida može da napravi probleme najvećim favoritima, ali je Dijego Simeone već dugo u problemu što se tiče sklapanja dobrog tima.

Foto: EPA-EFE/MARISCAL

Ovo će mu biti 13. sezona na klupi „jorgandžija“, a ovog leta su doveli samo tri, ne tako zvučna pojačanja. To su levi bek, Havi Galan i dva štopera Santijaga Mourina i Čaglara Sojunčua.

Borbu za mesto u Ligu šampiona vodiće Sevilja, Real Sosijedad, Viljareal, ali i Real Besti, te deluje da će bitka za Evropu biti najzanimljivija ove godine.

Ipak, od „lige petica“, deluje da će navijači najmanje biti zainteresovani za nju, posle francuske Lige 1.

Ta žar derbija Barselone i Reala je nestala odlaskom Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, ali mlade zvezde oba tima će pokušati da tu iskru vrate.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Novi timovi koji su ušli u prvu ligu su Las Palmas, Alaves i Granada, dok su prethodne sezone u drugu ligu ispali Real Valjadolid, Espanjol i Elče.

Čeka nas zanimljiva sezona u Španiji u kojoj će igrati i nekoliko Srbia, a to su: Darko Brašanac (Osasuna), Predrag Rajković (Majorka), Marko Milovanović (Almerija), Njegoš Petrović (Granada), Uroš Račić (Valensija), Nemanja Maksimović (Hetafe), Nemanja Gudelj (Sevilja), Marko Dmitrović (Sevilja), Stefan Mitrović (Hetafe), Srđan Babić (Almerija), Nikola Maraš (Alaves) i Aleksandar Sedlar (Alaves).

Primera, 1. kolo

Petak

19.30 Almerija – Rajo Valjekano

22.00 Sevilja – Valensija

Subota

17.00 Real Sosijedad – Đirona

19.30 Las Palmas – Maljorka

21.30 Atletik Bilbao – Real Madrid

Nedelja

17.00 Selta – Osasuna

19.30 Viljareal – Betis

21.30 Hetafe – Barselona

Ponedeljak

19.30 Kadiz – Alaves

21.30 Atletiko Madrid – Granada

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Leo Mesi – fudbaler koji svakim danom nastavlja da ispisuje istoriju fudbala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar