Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Slučaj avionske nesreće iz januara 2019. godine iznad Lamanša dobio je i sudski epilog, pošto je, kao krivac za smrt Emilijana Sale, osuđen Dejvid Henderson, organizator kobnog leta.

PROČITAJTE JOŠ:

Sala je bio igrač Nanta i trebalo je da pređe u Kardif, poleteo je 22. januara 2019. malim avionom, kojim je pilotirao Dejvid Ibotson i obojica su nastradali.

Olupina aviona Pajper Malibu pronađena je trećeg februara 2019. u Engleskom kanalu, a telo fudbalera izvučeno je i identifikovano posle toga.

Henderson je osuđen u Kardifu, desetak dana nakon što je priznao deo krivice, pošto je pokušao da organizuje let za putnika bez dozvole i ovlašćenja.

Fudbalski agent Vilijam Mekej je pokušao da dogovori let za Kardif, kako bi se papirološki realizovao transfer vredan 15 miliona funti.

Do promocije igrača nikada nije došlo jer je poginuo, a njegov slučaj je odjeknuo širom Evrope, pa su navijači Kardifa i Nanta insistirali na tome da se otkriju sve okolnosti tragičnog leta.

Tako je utvrđeno da Ibotson nije imao licencu za pilotiranje, da je Sala preminuo od posledica povrede glave i trupa, kao i da se Ibotson verovatno katapultirao pre pada.

Njegovo telo nikada nije pronađeno, dok je Sala identifikovan na osnovu otisaka prstiju. Nakon svega su se klubovi Nant i Kardif sporili oko toga ko i koliko treba da plati za nesuđeni transfer.

Porota je sedam i po sati većala o krivici Dejvida Hendersona, a presuda će 67-godišnjaku iz Istočnog Ridinga u Jorkširu, biti izrečena 12. novembra.

Posle svega se oglasila i porodica poginulog 28-godišnjeg napadača, koja je rekla da je presuda samo mali deo slagalice.

BONUS VIDEO: Nemanja Vidić došao na humanitarni meč za Radakovića

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare