Foto: Profimedia

Rezultati nisu pitanje novca.

U ponedeljak će biti održan žreb za prolećni deo evrokupova. Nakon izvlačenja kuglica sledi rasplet u borbi za tri trofeja, a ni u jednom žrebu neće biti ime nekog srpskog kluba, kao što je u poslednjih nekoliko godina često bila praksa.

Makar u Ligi Evrope i Ligi konferencija.

Nakon najgore sezone u istoriji srpskog klupskog fudbala jasno je da nam tamo nije ni mesto, a raspad naših klubova je teško opisati i pojmom blamaže.

PROČITAJTE JOŠ

Možda bi se neke stvari i mogle opravdati lošom srećom prilikom žrebanja, teškim rivalima, neiskustvom nekih timova, ali je jasno da to u velikoj meri ne pije vodu i da treba reći da je car go bez ikakvog ustručavanja.

To najbolje pokazuje i uspedi nekoliko timova čiji pedigre nije ni blizu onom sa kojima su dolazili timovi iz Srbije.

Ali, da krenemo redom.

Crvena zvezda je grupnu fazu Lige šampiona završila samo sa osvojenim jednim bodom, a iako je bilo nerealno očekivati da se izbori plasman u osminu finala Lige šampiona, Jang Bojs je bio idealan rival da se plasmanom ispred njega obezbedi treće mesto i nastup u Ligi Evrope.

Foto: Profimedia

Švajcarci su čak bili želja najvećeg della javnosti iz četvrtog šešira, pa opravdanja za srpskog šampiona koji je u takmičenje ušao i sa većim budžetom i većim ambicijama nema.

Ako se na to doda da je ffrupnu fazu kao drugi završio Kopenhagen ostavljajući značajno renomiranije Mančester junajted i Galatasaraj iza sebe, da je Braga bila treća ispred jednog bundesligaša,a da je na kraju Antverpen uspeo da pobedi Barselonu u meču za častan oproštaj, onda sve priče o hrabroj Zvezdi iz mečeva sa Jang Bojsima, Sitijem i Lajpcigom padaju u vodu.

O utisku može da priča i TSC, jer o rezultatu ne može. Raspadom Partizana u finišu prošle sezone je ekipa iz Bačke Topole dobila šansu da zaigra kvalifikacije za Ligu šampiona i zagarantovano mesto u grupnoj fazi Lige Evrope u slučaju neuspeha.

Bleda izdanja protiv Brage pokazala su da o Ligi šampiona ne može ni da se mašta, ali je i Liga Evrope bila prejaka. Nisu imali previše sreće sa žrebom za debitantsku fazu, ali osim boda protiv Olimpijakosa i utisaka iz duela sa Vest Hemom nema tu šta puno da se priča.

Možda je bilo kakvo proleće u Evropi bilo nerealno, ali bolji učinak čak i u ovakvoj grupši daleko od naučne fantastike.Tako je na primer azerbejdžanski Karabag prošao u osminu finala Lige Evrope, a iako grupa nije bila preterano jaka, čak 10 bodova nisu mala stvar za jednu ekipu iz zemlje fudbalskog četvrtog sveta.

FOTO: EPA-EFE/ANDY RAIN

Bodove jačima od sebe je uzimao i kiparski Aris koji je pobedio Rendžers, Makabi Haifa koji je uprkos ratu u Izraelu srušio Panatinaikos usred Atine i otiša u Ligu konferencija kao što je priliku imao i TSC, dok je Servet na primer otkinuo bod Romi i sa pet bodova u grupi prošao u Ligu konferencija.

Još gora je situacija bila u Ligi konferencija.

Takmičenje koje je idealna prilika i da slabiji klubovi i zemlje pumpaju koeficijente i dobiju priliku da naprave i dobre rezultate, za naše klubove je novi prostor za blamažu.

Vojvodina je tako bez ispaljenog metka stala u drugom kolu kvalifikacija od APOEL-a koji na kraju nije ni stigao do grupne faze.

Partizan koji je bar u ovoj konkurenciji imao uspeha jedva je prošao Sabah, deklasirann je od dosta dobre ekipe Nordsjelanda, ali je krivica pre svega na dramatično zakasnelom transfer roku.

Čukarički je zato dobio priliku da nakon poraza od Olimpijakosa u kvalifikacijama za Ligu Evrope dođe u sebi primerijene takmičenje, ali je tamo izgledao skandalozno.

Foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Fjorentina, Genk i Ferencvaroš nisu laki rivali na ovom novu, ali je poražavaujuće da Čukarički nije osvojio ni jedan bod. Kada se uzme u obzir da su proleće izborili Slovan iz Bratislave, Bodo Glimt, Legija, timovi koji nemaju velike budžete niti igraju jake lige, onda izgovora za ekipu sa Banovog brda nema.

Ako na to dodamo da su timovi poput Ki Klksvika sa Farskih ostrva, Balkanija iz takozvane države Kosovo pobeđivali, a skoro svi ostali uzeli makar po bod, Čukarički je tako postao najgori tim grupne faze Lige konferencija, kao i Zvezda u Ligi šampiona, dok je TSC bi skoro najgori.

A drugi su nam pokazali da može. I da nisu u pitanju pare.

BONUS VIDEO Navijači Lacija bakljadom ispratili Sinišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar