Foto: REUTERS/Molly Darlington

Leon Bejli je u sredu samo nagrađen za ono što je Aston Vila gradila i izgradila do tog, po Mančester siti kobnog, 74. minuta utakmice.

Aston Vila je pobedom (1:0) nad aktuelnim šampionom Engleske i jednim od najmoćnijih timova prethodnih godina pokazala da Siti ipak nije nedodirljiv kao što je prečesto delovalo.

PROČITAJTE JOŠ:

Retko se „građanima“ prethodne sezone dešavalo da primaju golove kao na traci, a to je sada slučaj i ako ćemo se baviti nekom statistikom dovoljno je reći da je tim Pepa Gvardiole primao 1,09 golova po utakmici na 22 odigrana meča do srede.

U tu statistiku uključila se i Crvena zvezda čiji je ofanzivac Osman Bukari za milimetar pobegao odbrani mančesterskog kluba i u kontri matirao njenog golmana za 1:0.

Druga je stvar što Zvezda i sama čitave sezone nema odbranu koja može da parira i uštopuje i daleko slabije napadačke ekipe od Mančester sitija, suština je u tome da je uspela da mu zatrese mrežu.

Sitijev niz bez pobede u ligi sada već ozbiljno brine Engleze, pa postavljaju pitanje „kako će Gvardiola da reši problem odbrane“.

Iste sezone se na jednom drugom mestu dešava nešto slično, samo se pitanje postavlja drugom čoveku – Ćaviju Ernandezu.

I Barselona ove sezone prima više golova nego što je očekivala, a ako neko primeti da između Ćavija i Gvardiole postoji neka veza, pa, neće biti daleko od istine.

Gvardiolini timovi su neretko patili u tom delu terena, ali su uglavnom sve nadoknađivali strpljivom, pametnom i hirurški preciznom igrom u navali.

Čim je Siti malo jače zategao i taj defanzivni deo, desilo se ono što smo gledali prošle sezone, osvojio je istorijsku tripletu i prvi put postao šampion Evrope.

Ove sezone je Siti imao nekoliko tih mini-kriza gde je iz serije pobeda ulazio u serije loših rezultata, pa smo videli u septembru i početkom oktobra poraze od Njukasla, Vulverhemptona i Arsenala, sve u razmaku od desetak dana.

Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

Međutim, do sada se od dolaska Gvardiole nije desilo da Siti fula na četiri uzastopna meča u domaćem prvenstvu.

Od poslednjih pet utakmica, remizirao je na tri, izgubio jednu i jedinu pobedu upisao u Ligi šampiona protiv Lajpciga. A i to se desilo preokretom od 0:2 do 3:2.

Na poslednjih pet utakmica, Siti je primio čak 11 golova, četiri od Čelsija (4:4), tri od Totenhema (3:3), dva od Lajpciga i po jedan od Aston Vile (0:1) i Liverpula (1:1).

Treba biti pošten, pa reći da je to bio deo stvarno paklenog rasporeda, ali i da problema ima. Koliko to može da pomogne Zvezdi (13. decembra od 18.45 na Marakani) baš pred Sitijev put u Beograd i dalje je veliko pitanje, ali ako nešto može da bude kakvo-takvo ohrabrenje, ono je tu.

„Građani“ imaju još meč protiv Lutona u prvenstvu i tu se očekuje laka pobeda jer Luton ipak nije u rangu nijednog od pobrojanih klubova sa kojima je Mančester igrao prethodnih dana.

Odsustvo Stounsa i De Brujnea zbog povreda, Rodrijeva suspenzija zbog pet žutih kartona i raniji odlazak Gundogana samo su neki od problema sa kojima se Gvardiola suočio.

U napadu smo videli da je Totenhem imao mnogo sreće što je izvukao 3:3 i što već u prvom poluvremenu nije „pukao“ i bio tri, ili četiri gola u minusu. Ali, pitanje je kako će Španac da utegne odbranu i hoće li aktivirati neku opciju poput Akea i Dijasa sa Stounsom i Rodrijem, ili Kovačićem ispred, to su sada neke od varijacija.

Činjenica je da je Siti primio 17 golova u prvih 15 utakmica u Premijer ligi prvi put od sezone 2009/2010 kada je završio na petom mestu.

Osim toga, ako se sećate kako je izgledala utakmica protiv Zvezde, setićete se da je Siti imao brdo šuteva i da se sit ispromašivao dok crveno-beli nisu primili gol u prvim minutima drugog poluvremena.

Sada, protiv Aston Vile, to se nije desilo. „Građani“ su imali samo dva udarca što je najmanje od svih Gvardiolinih timova iz „liga petice“ i u nizu od 535 utakmica.

Suprotno tome, sada je Vila imala 22 udarca, što je najviše sa koliko se Gvardiolin tim suočio, pa je jasno da ga je Unaj Emeri nadigrao.

Iako ima gol-mašinu u Erlingu Holanu, Siti je izgubio sva četiri meča kada Rodri nije bio na terenu, pa je jasno koji čovek je bar jednako vitalan, ako ne i bitniji šraf u celoj priči.

„Mučili smo se, posebno u prvom poluvremenu. Drugo je bilo potpuno drugačije. U završnoj trećini kvalitet pasova i kretanja nismo pronašli tokom cele utakmice. Znamo koji je naš nivo i ja kao menadžer moram da nađem način da pobeđujemo utakmice. Mučimo se malo, ali tu sam da im pomognem“, rekao je Gvardiola posle Vile.

Gael Kliši, nekadašnji igrač Sitija kaže da je taj meč bio verovatno najgori koji je gledao i da je Mančester imao sreće što nije primio dva, tri, ili četiri gola.

Sa Rodrijem u ekipi, Siti ima niz od 43 utakmice bez poraza, pa je jasno koliko vezista znači na oba kraja terena. Teško da će Siti dozvoliti da se kriza nastavi predugo, jer je i pre četiri godine debelo kaskao posle 19 utakmica u prvenstvu, pa je osvojio titulu sa 98 bodova, ali se navijači Zvezde nadaju da njihov tim tu krizu može da produži makar još malo.

Crveno-beli su porazom u Bernu od Jang Bojsa izgubili sve šanse da se plasiraju makar i u Ligu Evrope, pa bi im neko novo čudo protiv daleko moćnijeg kluba, poput onog sa Liverpulom, bar nakratko zalečilo rane zbog neostvarenog cilja pred početak grupne faze.

BONUS VIDEO: Kakav centaršut i kakav gol glavom!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar