Atalanta Valensija
Foto: EPA-EFE/UEFA

Serija A i La Liga mogle bi da ostanu bez stotina miliona evra ukoliko se sezona ne završi, a prvenstva Španije i Italije bi osećala posledice gubitaka i u narednim sezonama.

Italijanski fudbal od sponzorstava godišnje zaradi oko 600 miliona evra, ali trenutna pauza zbog koronavirusa mogla bi da prouzrokuje značajan finansijski udarac.

Ekonomski problemi uticaće na sponzorske ugovore, finansijska prava, prodaju ulaznica i dresova.

PROČITAJTE JOŠ

„Ukoliko se Serija A ne nastavi procena je da će ove godine gubitak biti preko 250 miliona evra što će se značajno odraziti na naredne godine“, rekao je Marko Belinaco, italijanski ekonomista.

Prema proceni eksperata ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa će uticati na pad italijanskog BDP-a od bar deset posto, a najveći efekat osetiće klubovi poput Juventusa koji su imali najznačajnije prihode od prodaje klupske opreme.

„Juventus je ostvario partnerstvo koje su Adidasu morali da plate čak sedam miliona evra i ovakav sporazum mogao bi da ima dugoročne posledice na klub. Pad prodaje odraziće se sigurno i na ostale klubove“, istakao je Belinaco.

Gubitak predstoji i drugim evropskim ligama ukoliko se takmičenja ne dovrše, a procena je da će članovi španske La Lige ostati bez 957 miliona evra.

Procene španske „Marke“ su da bi klubovi sa Pirinejskog poluostrva ostali bez 648 miliona evra ukoliko ne budu nastavljena UEFA takmičenja Liga šampiona i Liga Evrope, a neigrenje domaćeg šampionata donelo bi dodatni gubitak od 303 miliona evra.

Ukoliko bi se prvenstvo Španije nastavilo, ali bez publike, gubitak bi bio oko 156 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram