Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Prerani završetak karijere Serhija Aguera izazvao je šok među ljubiteljima fudbala, a koliko je fudbal izgubio Kunovim odlaskom u penziju pokazuju i podvizi koje je omaleni Argentinac napravio tokom karijere.

Od Independijentea, preko Atletiko Madrida i Mančester sitija, pa do Barselone, u kojoj je proveo samo četiri utakmice, Aguero je iz meča u meč probijao granice, a svojim neverovatnim pogocima se upisao i u istoriju najvažnije sporedne stvari na svetu.

PROČITAJTE JOŠ...

Najviše traga ostavio je u dresu Mančester sitija, za koji je odigrao 390 utakmica, postigao 260 golova i tako postao najbolji strelac „građana“, preskočivši Erika Buka, koji je karijeru završio sa 177 golova.

Od tih 260 pogodaka, Aguero je mrežu rivala u Premijer ligi zatresao 184 puta, čime je četvrti u istoriji ovog takmičenja, iza Aana Širera (260), Vejna Runija (208) i Endija Kola (187). S obzirom na to da su ispred njega sve Englezi, Augero bi veoma lako mogao da ponese epitet najboljeg stranog napadača koji ie igrao na Ostrvu. No, po drugom parametru Aguero je ipak najbolji. Naime, Širer je igrao za tri kluba (Sautempton, Blekburn Rovers, Njukasl), Vejn Runi za dva (Mančester junajted, Everton), dok je Endi Kol bio pravi „globtroter“ koji je igrao za Arsenal, Fulam, Njukasl, Mančester junajted, Blekburrn, Mančester siti, Portsmut, Sanderlend.

Sa druge strane, Aguero je sve svoje golove u Premijer ligi postigao za – Mančester siti. A te golove je postizao prosečno na svakih 108 minuta, po čemu je ubedljivo najbolji fudbaler u istoriji takmičenja sa čak 14 minuta više u odnosu na Tijerija Anrija (122 minuta), računajući samo igrače koji su postigli bar 20 pogodaka. Računajuči samo utakmice protiv Arsenala, Čelsija, Lestera, Liverpula, Mančester junajteda i Totenhema, Aguero je u proseku mrežu tresao na 128 minuta.

To ukratko znači da bi Auero mogao da odigra još 2,520 minuta fudbala bez postignutog gola, i da još uvek bude prvi po minutaži između golova.

Šest sezona je završio sa preko 20 golova, pa je ispred njega samo Širer sa sedam golova. Takođe, dva puta je postigao po dva gola nakon što bi ušao sa klupe za rezerve. Kuriozitet – u pitanju su prva i poslednja utakmica u Engleskoj. Prvo je u avgustu 2015. godine, nakon što je ušao na teren umesto Najdžela de Jonga, dva puta pogodio protiv Svonsija uz jednu asistenciju, da bi u maju 2021. godine ušao umesto Rijada Mareza i u pobedi nad Evertonom od 5:0 uz dva gola rekao „zbogom“ Premijer ligi.

Od 184 postignuta gola, 19 je bilo glavom, 34 levom nogom, čak 130 desnom, dok je jedan uspeo da postigne drugim delom tela.

I za kraj, Kun drži rekord Premijer lige po broju het-trikova. U dresu Mančester sitija, postigao ih je 12.

BONUS VIDEO Ronaldo poklanja dres uplakanoj devojčici

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar