Sergej Milinković-Savić
Sergej Milinković-Savić; Foto: Tanjug/Alfredo Falcone/LaPresse via AP)

Srpski fudbaler Sergej Milinković-Savić igra jednu od najboljih, ako ne i najbolju sezonu u Laciju.

Klaudio Lotito, predsednik kluba ga već godinama gleda kao „zlatnu koku“, ali nikako da ga proda. Pa i zlato može da uhvati prašinu ako se ne glanca i polira s vremena na vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

Sergeju je, čini se, vreme za poliranje, jer igra kao da je Lacio prerastao još pre koju godinu i da bi trebalo da se oproba u jačem klubu.

Nema sumnje da je njemu lepo u „večnom gradu“, jer bi do sada otišao. Sigurno nije bezveze osmišljena ona stara: „Svi putevi vode u Rim“, a Sergeja dva puta vode iz Rima već nekoliko sezona.

Jedna je novac i otkupna klauzula, druga su takmičarske ambicije. Teško da bi ego jednog vrhunskog igrača dozvolio da bude rob osrednjosti i da tavori godinama bez titula i trofeja.

Čast izuzecima kakav je Frančesko Toti, ali znamo da se „Princ Rima“ stavio u službu Rome, kluba u kom je odrastao i koji ga je na kraju svejedno razočarao po završetku karijere.

Sergej takvu vrstu službe nema, pa je zanimljivo saznati šta ga i dalje drži u nebesko-plavom dresu. Jer, nacionalne titule sigurno nisu motiv.

Lacio je konstantno tu između četvrtog i osmog mesta već desetak godina, uz treće mesto iz sezone 2014/2015.

Rimljani se tada nisu domogli Lige šampiona, koju su videli tek u sezoni 2019/2020 kada su bili četvrti.

Od dolaska Milinković-Savića pre sedam sezona, dva osma, tri peta mesta i po jedno šesto i četvrto mesto.

Momak iz Ljeide se uvek trudio koliko može, što se nije promenilo ni ove sezone, kada je na 16 utakmica dao pet golova i podelio sedam asistencija.

Postepeno je širio svoj obim dejstava i svaki put kada bi Lacio bolje zaigrao, predsednik kluba Klaudio Lotito se pojavljivao u javnosti bacajući bombastične izjave kako Sergej vredi preko 100 miliona evra.

A onda čim kola malo krenu nizbrdo, fudbalski insajderi pišu kako je klub spreman da ga proda za 60, 70 ili 80 miliona evra.

Kad ste konstantno pod ovakvom vrstom pritiska, jedina pomoć je da se potpuno isključite iz onoga što o vama priča šef kakav je Lotito, a s druge i od pisanja štampe.

Nažalost, svi znamo da društvene mreže i internet ne dozvoljavaju baš ovakav razvoj događaja i situacije.

Sergej Milinković-Savić
Sergej Milinković-Savić; Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Lacio je trenutno treći u Seriji A i prvi u grupi Lige Evrope ispred Šturma, Fejenorda i Midtjilanda i opet provejava priča koliko Srbin košta.

„Ne želim da prodajem Milinković-Savića, ponudiću mu novi ugovor. Ponavljam, on sada već vredi 120 miliona evra i svakog meseca njegova cena na tržištu raste“, rekao je Lotito.

Ova izjava se uz manje varijacije gotovo ne menja već godinama. Bar od 2017, kao da Lotito baš hoće da proda igrača, ali ne dobija željenu cenu, pa svako malo pravi buku. Jer, zašto stalno potenciraš da nećeš da uradiš nešto – samo nemoj to da uradiš. Ili ako krenu neke glasine, jednom ih porekneš, drugi put ismeješ i kraj.

Sergeja su od početka sezone upoređivali i sa Kevinom de Brujneom, Čiro Imobile je posebno pohvalno pričao o njemu i normalno da je pažnje ima kad dobru formu prate i dobri rezultati.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Samo što se ovde vrti jedna ista priča i to u nekom trenutku ima potencijal da stvori i kancerogeni efekat. Tu hvalospevnu priču donekle razbija Mauricio Sari koji svog igrača pokušava da održi na zemlji.

To je bar probao pred meč četvrto kolo grupne faze Lige Evrope.

„Previše se priča o Sergeju. Dan nakon pobede nad Fjorentinom (4:0) otvorio sam novine i mogao sam da čitam samo o Sergeju i njegovoj vrednosti na tržištu. Istovremeno biciklista Filipo Gana je izvozio sjajnu trku u rekordnom vremenu i morao sam da idem na specijalizovane sajtove da bih čitao o tome. Premalo se priča o pravom sportu. Da, on ima izvanredne brojeve, ali i segmente u igri koje mora da unapredi… Recimo da smanji broj izgubljenih lopti. Sjajan vezni fudbaler koji pred sobom ima još poprilično prostora za rast i napredak“, rekao je Sari.

Foto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tačno je to, ali možete i Karimu Benzemi, osvajaču „Zlatne lopte“ da nađete mesta za napredak i segmente koje i sa 34 godine može da popravi.

Što ne znači da „Zlatnu loptu“ nije zaslužio. Opet, nećete naći igrača koji će da dobije tu nagradu, a da ne igra u nekom konkurentnom klubu, osvajaču Lige šampiona, ili reprezentaciji koja osvaja Mundijal, pa kakve god brojke pravio.

Opet, kad ste dete, pa odete na teren, uvek ćete čuti da igrajući sa starijima napredujete bolje i brže.

S te strane je teško da će Milinković-Savić, osim ako Lotito ne napravi neko čudo i dovede pet dobrih igrača, pa Lacio učini dogodine konkurentnim u Ligi šampiona, moći da napreduje sam po sebi.

Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Svako ima neki limit, samo je nadarenim igračima poput srpskog veziste, taj limit malo dalji od većine drugih igrača.

Zbog toga ga svejedno ni bogati klubovi možda neće kupiti za 140 miliona evra, koliko je Lotito navodno odbio.

„Sergej Milinković-Savić nije za prodaju. Odbio sam pre nekoliko godina 140 miliona evra za njega. Pitao bih ga šta misli samo kad bismo dobili važnu ponudu od nekog top kluba svetske klase“, rekao je Lotito.

Pa ko može da ponudi 140 miliona evra, ako ne neki bogati i vrhunski klub – da neće možda FK Trepča da ponudi te pare?

Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Zato ove priče predsednika Lacija deluju kao šarena laža i pitanje je koliko će još dugo da stoje, koliko će on hteti da se kocka, jer i Srbin ima 27 godina, a Lacio ne napreduje.

Uvek ima poneku dobru utakmicu, otkine bodove nekom od velikana i pretendenata na titulu, a onda se desi da Milan, koji je 2015. bio deseti u Seriji A, uzme titulu, a Lacio nastavi da kuburi.

Jeste Milan veći klub i sve to, ali su i „rosoneri“ godinama lutali, prolazili kroz proces prodaje, spornih kupovina i u nekom trenutku su se pronašli.

Inter je prekinuo dominaciju Juventusa, Napoli ove sezone ima te planove, jedino Lacio ne mrda. A Sergeja su do sada povezivali sa svim mogućim i nemogućim klubovima, od Juventusa i Mančester junajteda, Totenhema, Pari Sen Žermena.

Foto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Zato je nepoznato dokle će se Lotito držati priče da ne želi da proda najboljeg igrača i pokuša da pokrene klub, a Sergeju pomogne da bliže priđe svom limitu.

Po svoj prilici, možda Lotito napokon iskoristi priliku u januaru ako Srbija bude dobro igrala u Kataru, jer bi onda dobio traženih 100+ miliona.

U suprotnom može da se desi da igraču jednostavno istekne ugovor 2024. pa da Sergej, u najzrelijim godinama ode kao slobodan igrač, posle, takmičarski, devet godina bačenih u Laciju na jedan trofej Kupa i dva Superkupa Italije.

BONUS VIDEO: Ovacije za Mitrovića, Sergeja i Piksija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar