Foto: AFP / AFP / Profimedia

Kako prenosi ESPN, podignuta je optužnica protiv sedmoro osoba zbog neadekvatnog lečenja Dijega Armanda Maradone.

PROČITAJTE JOŠ

Maradona je preminuo prošlog novembra u 60. godini zbog srčanih problema i komplikacija, a argentinski tužioci pokrenuli su istragu ubrzo nakon njegove smrti, uključujući nalog za pretres imovine njegovog ličnog lekara i istragu drugih koji su uključeni u njegovu negu.

Dugo je Maradona imao ozbiljan problem sa alkoholom i drogama, lečio se i vraćao porocima, a u novembru je imao operaciju na mozgu.

Posle zahvata je došlo i do lečenja i srmti, a u martu se sastao lekarski odbor koji je imenovalo Ministarstvo pravde da bi analizirao navode da se članovi zdravstvenog tima Maradone nisu prema njemu odnosili primereno.

„Akcija zdravstvenog tima zaduženog za lečenje Maradone bila je neadekvatna, manjkava i nepromišljena“, navodi se u izveštaju lekarske komisije od 30. aprila, koji je Rojtersu pokazao izvor blizak istrazi.

U izveštaju se navodi da se Maradona ozbiljno razboleo oko 12 sati pre smrti, oko podneva 25. novembra.

„Pokazao je nedvosmislene znakove produženog mučnog perioda, pa zaključujemo da pacijent nije pravilno nadgledan od 00:30, 25. novembra 2020. godine“, navodi se u izveštaju.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv neurohirurga Leopolda Lukea, koji je operisao Maradonu dve sedmice pre smrti, zatim psihijatra Agustine Kosačov, psihologa Karlosa Anhela Dijaza, Nensi Forlini (doktorke koja je koordinisala kućno lečenje bivšeg asa),  medicinske sestre Dahijana Žizela Madrid,  medicinskog tehničara Rikarda Omara Almirona i  Marijana Peronija, koji je bio koordinator dvoje prethodno spomenutih medicinskih radnika.

Njima prete zatvorske kazne od osam do 25 godina, čak su optuženi za ubistvo sa predumišljajem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar