Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Na današnji dan pre 29 godina, fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su istorijsku pobedu nad Bajernom u Minhenu, u polufinalu Kupa šampiona (2:1).

Bio je to okršaj koji će svi ljubitelji fudbala, a posebno navijači Crvene zvezde dugo pamtiti.

Bajern je imao niz od 43 meča bez poraza u evropskim kupovima na svom stadionu, ali je tim Ljupka Petrovića, sjajnom, igrom uspeo da slavi sa 2:1 i stekne prednost za revanš 24. aprila u Beogradu.

Pun stadion, 64.000 navijača, snažan tim Bajerna predvođen Klausom Augentalerom, Štefanom Efenbergom, Olafom Tonom, Mihaelom Laudrupom i Rolandom Volfartom. bio je favorit, ali je Crvena zvezda mimo svih prognoza nadigrala velikog protivnika.

Bio je to zlatni sastav crveno-belih koji su predvodili Dejan Savićević, Robert Prosinečki, Darko Pančev, Siniša Mihajlović…

Roland Volfart je u 24. minutu doneo prednost Bajernu, ali je u samom finišu prvog dela, u 45. minutu posle brze akcije po desnoj strani u kojoj su učestvovali Duško Radinović, Miodrag Belodedić, Robert Prosinečki, Dragiš Binić i kao egzekutor Darko Pančev, Crvena zvezda izjednačila.

Bilo je još prilika, ali momenat u 75. minutu dugo će se pamtiti. Dejan Pančev je sjajno proigrao Dejana Savićevića, on je umakao čuvaru Jirgenu Koleru i zatresao mrežu Bajerna – 15.000 navijača crveno-belih bilo je u delirijumu.

U revanšu, u Beogradu, dve nedelje kasnije, videli smo veliku dramu i pogodak u poslednjem minutu (autogol Augentalera) za 2:2 posle čega su se crveno-beli našli u finalu, u kojem su 29. maja na penale u Bariju savladali Olimpik iz Marselja (5:3 u penal seriji).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram