Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Fudbaleri Liverpula trenutno se ne nalaze baš u povoljnoj situaciji, pošto su odjednom doživeli pad, te ispali iz borbe za nekoliko trofeja.

U januaru je kao grom iz vedra neba stigla vest da će Jirgen Klop na kraju sezone napustiti Liverpul posle skoro 10 godina.

Napravio je u prošlosti Klop sjajne rezultate i sa Majncom i sa Borusijom iz Dortmunda, a onda je 2015. godina stigao na „Enfild“ i sa „redsima“ uspeo da napravi neke istorijske uspehe.

PROČITAJTE JOŠ:

Do sada je sa Liverpulom osvojio jednu Premijer ligu, jedan trofej u FA kupu, još dva u Liga kupu, po jednom je dizao trofeje u Komjuniti šildu i Ligi šampiona, dok je dva puta u finalu poražen od Real Madrida. Uz to sve ima i trofej iz UEFA Superkupa, FIFA klupskog svetskog prvenstva, a „redsi“ su u sezoni 2015/16 poraženi od Sevilje u finalu Lige Evrope.

Pamtiće se Klopova mašinerija sa napadačkom trojkom Salah-Firmino-Mane, pamtiće se i igrači koji su pod njegovim vođstvom postali zvezde, kao što su Virdžil van Dajk i Trent Aleksander Arnold, pamtiće se i da je mnogo puta verovao mladim talentima, čak i u nekim veoma bitnim mečevima… Mnogo toga lepog je uspeo Klop sa Liverpulom, ali…

Krajem januara mnogi navijači Liverpula ostali su u šoku kad su saznali da će Klop otići, ali poruka nemačkog trenera trebalo je da znači i veću motivaciju za igrače da do kraja sezone daju sve od sebe i Jirgena isprate na najbolji mogući način.

EPA-EFE/Paul Ellis/NMC/Pool

Tada, na prvi pogled izgledalo je da Liverpul ima lepu šansu da osvoji čak četiri trofeja u sezoni, ali ubrzo se sve ili bar skoro sve srušilo.

Zapravo, uopšte nije krenulo loše, pošto je krajem februara Liverpul u finalu Liga kupa pobedio Čelsi sa 1:0 nakon produžetaka, a heroj je bio Van Dajk, kome je Cimikas asistirao za gol iz kornera. U tim trenucima euforija je bila verovatno na vrhuncu, a pogled na raspored u ostalim takmičenjima davao je ogromnu nadu navijačima „redsa“ da Klop može da se oprosti sa mnogo trofeja u jednoj od najboljih sezona u istoriji kluba.

Međutim, brzo je stigao „hladan tuš“ i to na više frontova.

Sredinom marta, Liverpul je izbačen u četvrtfinalu FA kupa, a bolji je bio Mančester junajted sa 4:3 nakon produžetaka. „Crveni đavoli“ su imali prednost od 1:0, zatim je Liverpul preokrenuo na 1:2 do poluvremena, da bi izjednačenje došlo u 87. minutu. Harvi Eliot je doneo Liverpulu 2:3, ali su Rašford i Dijalo bili junaci crvenog dela Mančestera, pa je Liverpul morao da se suoči sa porazom i ispadanjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Ubrzo nakon toga, Junajted je „sapleo“ Liverpul i u Premijer ligi, pošto su remizirali 2:2 na „Old Trafordu“.

Ipak, tada je Liverpul i dalje bio u šampionskoj trci, samo je izgubio prednost u odnosu na Arsenal i Mančester siti.

Videlo se da „redsi“ nisu u pravoj formi za najbitniji deo sezone, a probleme u njihovoj igri i timu ogolio je Kristal Palas sredinom aprila, pošto je slavio sa 0:1 na „Enfildu“. Kao da to Klopu i njegovim izabranicima nije bilo dosta, pa su u zaostalom kolu poraženi od Evertona sa 2:0 i sada su daleko od titule u Premijer ligi, koja se u jednom trenutku činila tako blizu, pogotovo nakon 2:2 sa Sitijem početkom marta.

Foto: EPA-EFE/ASH ALLEN

Trenutak poredak je sledeći: Arsenal je prvi sa 77 bodova, drugi su „građani“ sa 76, ali utakmicom manje od dva najveća rivala u ovom trenutku, dok Liverpul ima 74 i nada se da će protivnici imati nekoliko kikseva do kraja sezone. To je zaista malo verovatno, s obzirom da Siti ima zaista povoljan raspored, ali sačekajmo da vidimo šta će se dešavati u poslednja četiri kola, koliko je ostalo Arsenalu i Liverpulu, odnosno pet rundi za Siti.

U međuvremenu, „redsi“ su uspeli da „prospu“ lepu šansu da napadnu trofej u Ligi Evrope. Iako su uz Bajer iz Leverkuzena važili za glavne favorite tog takmičenja, Atalanta je u četvrtfinalu bila bolja i to zaista na neobičan način.

Italijanska ekipa je u prvom meču došla na „Enfild“, postigla tri gola, sačuvala svoju mrežu i tako stavila Liverpul na nemoguću misiju pred revanš. „Redsi“ su pobedili sa 0:1 u Italiji, gol je dao Mohamed Salah iz penala, ali to nije bilo dovoljno da se prođe dalje, tako da se Atalanta radovala.

Foto: AP Photo/Jon Super

Sve u svemu, posle osvojenog trofeja, Liverpulov san se pretvorio u košmar i sada se postavlja pitanje kako će se Klop oprostiti i sa kakvim emocijama.

Neosporno je da najveći broj Liverpulovih navijača obožava Klopa i da bilo koji rezultat iz ove sezone neće pokvariti taj odnos, ali nema potrebe mnogo pričati o tome koliko bi svima njima bilo lepše i draže da se raziđu sa trofejima u rukama, a oni su i te kako bili dostižni.

Foto: AP Photo/Jon Super

Na sve to ostaje i pitanje ko će od igrača ostati posle ovog leta u Liverpulu, a čak ni status Van Dajka nije potpuno jasan. Nije tajna da se pričalo i o odlascima Salaha, Trenta i još nekih bitnih igrača, pa je pitanje kako će Liverpul izgledati pred početak naredne sezone.

Teški dani su pred Liverpulom, pogotovo ako Klop i drugari ostanu na jednom osvojenom trofeju ove sezone…

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare