Inzagi
Foto: EPA PHOTO ANSA/MAURIZIO BRAMBATTI

Pandemija koronavirusa u potpunosti je paralisala svet i tako dovela u pitanje i završetak brojnih sportskih takmičenja zbog čega pojedini timovi imaju poseban razlog za zabrinutost.

Sijaset prvenstava prekinuto je u završnoj fazi i njihov nastavak je pod velikim upitnikom, čime su ugroženi i višegodišnji šampionski snovi pojedinih evropskih klubova.

Posebnu pažnju sportske javnosti privukli su Liverpul i Lacio, ali članovi Premijer lige i Serije A nisu usamljeni u strepnjama da bi virus mogao da im, poput domina, sruši sve što su gradili prethodnih meseci.

KLOPOVI PULENI UČILI IZ GREŠAKA

Svaki Liverpulov korak na putu put ka premijerligaškom tronu pomno je praćen i pre koronavirusa. Još prethodne sezone bilo je jasno da je Jirgen Klop pronašao recept za povratak „redsa“ na staze stare slave i da bi san sanjan od 1990. godine mogao da postanje java.

Samo kvartet rođen pre titule 1990. godine

Zanimljivo, samo četiri aktuelna igrača Liverpula rodila su se pre nego što je klub sa „Enfilda“ prethodni put osvojio Premijer ligu. To su: Džejms Milner (1986), Adrian (1987), Adam Lalana (1988) i Dejan Lovren (1989).

Liverpul je u aktuelnoj sezoni pobeđivao i kad nije blistao. Kiksevi protiv Lestera, Vest Hema i Evertona koji su ga godinu dana ranije koštali trofeja ispostavili su se kao vredna lekcija, pa devet kola pre kraja lider Premijer lige je na samo dva koraka od trofeja o kojem mašta tri decenije.

Na krilima najvećih zvezda „Enfilda“, ali i današnjeg fudbala, Mohameda Salaha i Sadia Manea, Liverpul je na zelenu pozornicu doneo brz, atraktivan fudbal, a dominantnu igru u ofanzivi upotpunio je Firmino koji je, atipično za centarfore, podredio individualni učinak timu i tako postao jedan od heroja iz senke.

Neizmerno važan učinak na putu do dosadašnja 82 boda imala je i besprekorna defanziva „redsa“ koja je zahvaljujući Van Dajku, Aleksander-Arnoldu, Alisonu i njihovim saigračima kapitulirala samo 21 put.

Već impresivnu igru iz prethodne sezone izabranici nemačkog stratega digli su u aktuelnoj sezoni na još viši, po mnogima do sad neviđeni, nivo.

Barnsov potpis na trofej

Liverpul je poslednji put trofej Premijer lige osvojio u sezoni 1998/90. Ekipa koju je sa klupe predvodio Keni Dalgliš osvojila je 79 bodova, devet više od vicešampiona Aston Vile. Tim sa „Enfilda“ pre 30 godina nije na idealan način otvorio sezonu. Posle 19 kola imao je učinak od 10 pobeda, pet remija i četiri poraza. Ipak, u nastavkku sezone, predvođen najboljim strelcem Džonom Barnsom sa 22 pogotka, ispustio je samo 13 od 57 bodova i stigao do nacionalnog trona.

Samo dva stepenika dele Klopovu četu od trona, ipak, nikad ranije ti stepenici nisu izgledali veće nego danas. Vezanih ruku, izabranici Jigrena Klopa još jednom su u poziciji da ne zavise od sebe, iako su preduzeli baš sve da do toga dođe.

Liverpul
Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Jednostavno, koronavirus je jedan od scenarija koje niko nije mogao da predvidi, pa „redsima“ ostaje samo da se nadaju da će pandemija uskoro biti okončana, a trka u kojoj devet kola pre kraja imaju 25 bodova prednosti u odnosu na Mančester siti nastavljena.

INZAGI POSLE IGRAČKOG I PRED TRENERSKIM SKUDETOM

Višedecenijske snove o tituli koronavirus je zamrzao i Laciju. Rimljani posle 26 kola imaju 62 boda i samo su korak iza branioca titule Juventusa.

Izabranici Simonea Inzagija takođe su izgledali preporođeno u aktuelnoj sezoni, pa na krilima Ćira Imobilea, Luisa Alberta i Sergeja Milinković-Savića imaju realne šanse da ponove uspeh koji je ostvarila generacija njihovog učitelja.

Ćiro Imobile igra još jednu od fenomenalnih sezona i već je na koti od 27 pogodaka. Velike zasluge za izvanredan učinak golgetera, ali i nebesko-plavih, imaju vezni igrači i dirigenti igre Rimljana, Alberto i Milinković-Savić, po čijim taktovima Lacio izvodi šampionsku simfoniju.

Tandem veznih igrača oplemenio je igru i učinio je atraktivnom, dopadljivom, atipičnom za italijanske klubove, uz to postigavši ukupno osam golova (po četiri) i zabeleživši 16 asistencija uz fenomenalan procenat tačnih dodavanja (Milinković-Savić 78, Luis Alberto 85,4%).

Aktuelnu trku Lacija i Juvantusa neizbežno je uporediti sa sezonom odigranom pre tačno dve decenije kada je rimski klub u poslednjih osam kola upisao sedam pobeda i tako uz samo bod više završio takmičenje ispred „stare dame“.

Lacio
Foto: EPA PHOTO ANSA/GIUSEPPE GIGLIA

Najbolji strelac ekipe koju je sa klupe vodio Sven Goran Erikson bio je upravo sadašnji strateg Simone Inzagi sa 22 pogotka, a čuvenu generaciju su osim italijanskog napadača činile i brojne druge legende poput Siniše Mihajlovića, Dejana Stankovića, Marsela Salasa, Dijega Simeonea, Roberta Manćinija, Alesandra Neste, Pavela Nedveda…

Iako se o sudbinama Liverpula i Lacija u aktuelnoj sezoni najglasnije govori s obzirom na to da su članovi najatraktivnijih liga Evrope, pomenuti velikani nisu jedini klubovi kojima je pandemija koronavirusa stala na put do ostvarenja višedecenijskih snova.

Borba za istorijske uspehe prinudno je prekinuta i za LASK, Trabzon, Bašakšehir, Sent Galen i AZ Alkmar.

ROBIN HUD IZ LINCA PRED TRONOM POSLE 55 GODINA

Austrijsko prvenstvo, posle niza godina dominacije Salcburga, vratilo je neizvesnost, a zasluge pripadaju klubu iz Linca.

Nakon 22 kola LASK je lider Bundeslige Austrije, uz tri boda prednosti u odnosu na branioca titule.

PROČITAJTE JOŠ

Aktuelni vicešampion uspeo je da se suprotstavi skupo plaćenoj legiji stranaca Salcburga i uz austrijske igrače, pojačane brazilskim golgeterom Klausom pozajmljenim od Hofenhajma nagovesti čudo.

Kuriozitet je da tim koji sa klupe vodi Francuz Valerien Ismail posebno impresivne partije pruža u gostima gde posle 11 susreta ima stopostotan učinak uz gol razliku 23:5.

LASK je u dva dosadašnja susreta sa najvećim rivalom ostvario pobedu i remi pa plej-of dočekuje sa realnim nadama da bi mogao da se popne na državni tron prvi put od daleke 1965. godine.

Pre 55 godina tim iz Linca osvojio je titulu sa 36 bodova, jednim više od Rapida i tako postao prvi austrijski šampion van Beča.

DVA KLUBA U BORBI ZA ISTORIJU NA BOSFORU

Možda najinteresantnja borba iz ove perspektive vodi se u Turskoj gde lidersku poziciju sa po 53 boda dele Trabzon i Bašakšehir. Klubovi koji su bili u drugom planu uoči početka sezone, na idealan način su iskoristili igre ispod očekivanja Galatasaraja, Bešiktaša i Fenerbahčea, pa su osam kola pre kraja nadomak istorije.

Trabzon se u ovoj sezoni nada šampionskoj kruni koju je poslednji put osvojio u sezoni 1983/84, dok bi Bašakšehiru eventualna titula bila prva u klupskoj istoriji.

Predvođen fenomenalnim norveškim golgeterom Serlotom koji se 19 puta upisao u strelce, Trabzon je potpuni hit prvenstva Turske, a značajan učinak u ofanzivi najefikasnijeg kluba na Bosforu ima i Nigerijac Entoni Nvakaeme sa 10 pogodaka.

Aleksander Serlot Norveška
Aleksander Serlot, Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

 

Sa druge strane, Bašakšehir nada se da će u aktuelnoj sezoni uspeti da napravi korak više u odnosu na prethodnu i da će se sa vicešampionske pozicije popeti na tron.

Sastavljen od fudbalskih asova u poznim godinama poput Klišija, Škrtela, Topala, Inlera, Dembe Ba i Robinja, tim iz Istanbula sigurno korača rame uz rame sa Trabzonom.

Iako iz trke ne treba otpisati ni Galatasaraj koji je na samo tri boda od pomenutog dvojca, jasno je da će dvoboj Trabzona i Bašakšehira, ukoliko se sezona nastavi, privući veliku pažnju.

UZBUDLJIVO I U HOLANDIJI I U ŠVAJCARSKOJ

Nada u čudo tinja i u redovima AZ Alkmara i Sent Galena, timovima koji su prekid sezone dočekali na deobi čelne pozicije sa aktuelnim šampionima.

Trio Alkmara Boadu-Idrisi-Kompmenas postigao je 38 golova i ozbiljno preti da svrgne sa trona aktuelnog branioca titule Ajaks čime bi se AZ okitio priznanjem koje čeka od 2009. godine.

Devet godina duže traje post Sent Galena koji posle 23 kola ima 45 bodova, isto koliko i Jang bojs.

Klub koji dve decenije sanja povratak na tron najefikasniji je tim Švajcarske zahvaljujući ofanzivcima Kintilji, Itenu, Demeroviću (po 9) i Babiću (7).

Prekid čijem se kraju nadaju svi ljubitelji sporta navedeni klubovi iščekuju sa posebnjim nestrpljenjem i prava bi šteta bila da usled više sile ne budu u prilici da se bore za svoje snove koji su pred početak pandemije bili vrlo blizu jave.

Ipak, strepnju dodatno uvećavaju najave UEFA da će nacionalna takmičenja morati da se okončaju do kraja juna i da će sve lige koje se ne odigraju do kraja u zacrtanom periodu biti poništene, a sve otežava trenutna situacija na Starom kontinentu po pitanju pandemije koronavirusa usled koje iz dana u dan raste broj zaraženih i preminulih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram