Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Majstor fudbala i čovek velikog srca

Senegalski reprezentativac Sadio Mane ovog leta prešao je iz Liverpula u Bajern iz Minhena, ali pažnju ne privlači samo majstorijama na terenu već i humanim potezima van njega.

PROČITAJTE JOŠ:

Mane je u Liverpulu proveo nezaboravnih šest sezona, postigao je 120 golova uz 48 asistencija na 269 utakmica. USpeo je da osvoji šest trofeja sa „redsima“ – po jednom je osvajao Premijer ligu, FA Kup, EFL Kup, Ligu šampiona, UEFA Superkup i FIFA Svetsko klupsko prvenstvo. Ukratko – osvojio je sve što jedan fudbaler može da poželi.

Zajedno sa Mohamedom Salahom činio je pravi tandem snova, koji je sa velikim uspehom predvodio Jirgen Klop sa klupe.

Ipak, nakon šest godina došlo je vreme za rastanak. Mane je toga bio svestan već nakon izgubljenog finala Lige šampiona od Real Madrida, a dugo se nagađalo gde bi mogao da ode, iako je Bajern sve vreme bio prva opcija.

Na kraju se taj transfer i obistinio, Liverpul je dobio 32 miliona evra, a Bajern oružje u napadu za nove pohode na trofeje.

„Veoma sam srećan što ću konačno biti deo ovog kluba. Imam dobar osećaj, nijednog trenutka nije bilo sumnje da želim da dođem u Minhen. Ovo je pravo vreme za novi izazov“, rekao je Mane na predstavljanju.

Senegalac će u Bajernu zarađivati mnogo više nego u Liveprulu. Potpisao je trogodišnji ugovor, a u minhenskom timu će zarađivati skoro 20 miliona evra godišnje, odnosno 1.650.000 na mesečnom nivou. Poređenja radi, na „Enfildu“ je zarađivao 12 miliona evra za 12 meseci.

Zanimljivo je da tolika primanja u Bajernu imaju još samo tri igrača – Manuel Nojer, Liroj Sane i Tomas Miler. Najplaćeniji je Robert Levandovski, ali on ne želi da ostane u klubu, a mnogi su ga već preselili u Barselonu.

Maneu novac nikada nije bio na prvom mestu, a u narodu je poznat kao skroman fudbaler koji često donira u humanitarne svrhe. Rođen je u selu Bambali u Senegalu, a sada, nakon što je postao jedan od najboljih fudbalera sveta, često donira novac svojim sunarodnicima i komšijama.

Poslednje vesti koje su stigle iz Senegalu, a tiču se Maneovih donacija, su te da je potršio preko 700.000 funti (oko 815.000 evra) kako bi sagradio bolnicu, školu, poštu i benzisku pumpu u rodnom selu.

Mane nikada nije zaboravio da je i sam bio siromašan, a deo svoje slave sada prenosi i na one koji ga uvek podržavaju, te mu se dive zbog njegovih fudbalskih, ali i ljudskih uspeha.

Više puta je ponavljao da mu je mnogo draže da njegovi prijatelji i komšije osete bar malo onoga što on ima, nego da sam kupuje „automobilske zveri“, skupe satove i telefone. Kad su ga upitali zašto je odlučio da u svom selu finansira izgradnju bolnice, ispričao je svoju tužnu priču:

„Imao sam sedam godina kad je mom ocu pozlilo. Preminuo je samo zato što u selu nije bilo bolnice“.

Frenk Kalid, poznati britanski biznismen, preduzetnik, filantrop i zaljubljenik u film i fudbal objavio je na Tviteru u šta je sve Mane uložio kako bi Senegal i rodno selo modernizovao.

„Sagradio je bolnicu od 455.000 funti i školu od 250.000 evra u svom selu, Bambali. Svakoj porodici u selu daje 70 evra mesečno. Obezbedio im je 4G internet. Gradi benzinsku pumpu i poštu. U njegovom selu živi 2.000 ljudi“, napisao je Kalid.

Mane je tokom cele karijere privlačio pažnju senegalske javnosti, a nedavno je bio heroj plasmana svoje reprezentacije na Mundijal u Kataru. Pre toga, uspeo je da postigne i odlučujući gol u penal seriji u finalu Afričkog kupa nacija, u kom je Senegal pobedio Egipat. Upravo zbog toga je zaslužio da jedan stadion u Senegalu ponese njegovo ime.

Kako je ranije javio britanski „The Sun“ gradonačelnik Maneovom rodnog mesta, Abdulae Diop, je izjavio kako je fudbaler odao počast celoj zemlji, uključujući i rodnom mestu.

„Odlučio sam da stadion „Sedhiu“ nazovem po njemu. Time želim da mu prenesem zahvalnost svih sinova i kćeri ovog regiona“, rekao je Diop.

Stadion koji će nositi Maneovo ime je trenutno u izgradnji i trebalo bi da bude otvoren naredne godine.

Još jedan od Maneovih dela za primer van terena desio se u bolnici u januaru, kada je fudbaler doživeo potres mozga na meču sa Zelenortskim Ostrvima u osmini finala Afričkog kupa nacija.

Mane je zbog povrede morao da bude zbrinut u bolnici samo na kratko, ali je i tada uspeo da pokaže da ima veliko srce. Tokom boravka u bolnici, Senegalac je čuo da je jedno dete u životnoj opasnosti, a da su troškovi lečenja veoma skupi za porodicu. Lečenje je bilo neophodno odmah, a Mane je rešio finansijski problem.

Mane je odmah donirao 400.000 tamošnjih franaka, što je oko 600 evra i još jednom je potvrdio kakve ljudske kvalitete poseduje.

Celu priču otkrio je jedan od gostiju kamerunske televizije nakon velike pobede Senegala na turniru.

„Jedna porodica bila je u velikoj nevolji, jer je motocikl udario njihovo dete na ulici. Bilo je preloma i povreda po celom telu, dečak je bio smrtno ugrožen, a njegovi roditelji nisu bili u mogućnosti da plate lečenje. Sadio se našao u istoj bolnici zbog potresa mozga što je doživeo tokom utakmice protiv Zelenortskih Ostrva. On je čuo šta se dešava, pronašao je tu porodicu i pitao ih je šta je sve potrebno. Objasnili su mu… Odmah je izvadio 400.000 tamošnjih franaka (oko 600 evra) i platio ceo račun. Verujem da je ovom pobedom Senegala nagrađen od Boga za taj gest“, rekao je gost.

Da Mane ne brine samo za Senegalce, pokazao je 2020. godine kada je nakon jednog gola za Liverpul poljubio prste i podigao ih visoko ka nebu. To je bilo u čast Lija Svona, momka sa Daunovim sindromom, koji je imao telefonski razgovora sa Maneom nekoliko dana pre utakmice. Mališan je zamolio svog omiljenog fudbalera da mu posveti gol, Mane to nije zaboravio, imao je motiv više i ostvario ono što je zacrtao.

Neretko, kada dođe u Senegal, Mane igra fudbal sa svojim prijateljima i to na blatnjavim terenima, što pokazuje da mu za sreću i radost nisu potrebni reflektori i najveća fudbalska scena, te da zna dobro da se zabavi sa svojim najbližima.

Upravo zbog toga i jeste nacionalni heroj, fudbaler koga je nemoguće ne voleti i „zvezda velikog srca“.

BONUS VIDEO Golovi i najbolji potezi sa utakmice Liverpul – Arsenal

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar