Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana doneli su četiri pobede Srbiji u prva dva kola evropskih takmičenja, što otvara velika vrata u UEFA.

PROČITAJTE JOŠ

Srbija može do dva mesta u kvalifikacijama za Ligu šampiona i to je sada realnost, od sezone 2023-2024. Bodovi iz ove sezone računaće se za ciklus takmičenja od leta 2023. godine, a ako se ovako nastavi, Srbija je na dobrom putu da bude daleko ispred 15. pozicije, poslednje koja donosi dva mesta u eliti.

Sada je Srbija 12. zemlja po listi UEFA, iza Ukrajine, koja ima čak jedno mesto koje direktno vodi u Ligu šampiona, bez kvalifikacija.

Ukrajinci imaju 1.750 bodova više, što Srbija može prestići već u naredna dva kola, ukoliko se nastavi niz pobeda. Zvezda gostuje Midtjilandu, Partizan čeka Gent i to je važan meč jer je Belgija naš direktni konkurent za dobru poziciju na nacionalnoj listi.

Srbija je u ovom kolu imala bolji učinak od Švajcaraca, udaljila se i od Češke, Hrvatske i Kipra, ima dobar učinak iako ima zemalja sa većim brojem učesnika u Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi konferencije.

Ujedno, prezimljavanje u Evropi je sada realnost, što bi dodatno moglo da pomogne u trci za dva mesta u Ligi šampiona.

Štaviše, ni 11. mesto nije daleko, ali mnogo toga zavisi od Ukrajinaca. Već je Šahtjor izgubio od Šerifa, tim iz Donjecka je u grupi još sa Realom i Interom, što može biti adut Srbije.

Ispostavilo se da je Zvezdi Liga Evrope bila idealna zbog koeficijenta, i Partizanu je iz jednog dugoročnog ugla godilo što je osnovana Liga konferencija, kao lepa prilika da se uhvati dobar zalet za naredne sezone i cikluse takmičenja.

Dinamo Kijev je u grupi sa Bajernom, Benfikom i Barselonom u Ligi šampiona, dok je Zorja Luhansk u grupi sa Romom, Bodo/Glimt i CSKA iz Sofije. Zorja je na dnu bez boda u prva dva kola i igraće protiv CSKA u narednom, kada će posebno biti na radaru navijača večitih.

Mesto na rang listi, bodovi i klubovi koji se takmiče u Evropi

11 – Ukrajina, 30.600 – Šahtjor, Dinamo, Zorja

12 – Srbija 28.875 –  Crvena zvezda, Partizan

13 – Belgija, 28.000 – Gent, Briž, Genk, Antverp

14 – Švajcarska 26.925 – Jang Bojs, Bazel

15 – Hrvatska 24.900 – Dinamo Zagreb

16 – Češka 24.400 – Jablonec, Sparta Prag, Slavija Prag

17 – Kipar 24.375 – Omonija, Anortozis

18 – Grčka 24.200 – Olimpijakos, PAOK

19 – Turska 23.900 – Galatasaraj, Bešiktaš, Fenerbahče

20 – Norvreška 23.250 – Bodo/Glimt

BONUS VIDEO – Atmosfera sa derbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar