Rutina više ne postoji – na fudbalski teren bi mogli i advokati

Fudbal 18. mar. 202013:44 > 14:01
Podeli:
Zlatan
Foto: EPA-EFE/ROBERTO BREGANI

Prekidanje takmičarskih sezona može da stvori probleme igračima koji imaju dogovorene ugovore do 30. juna.

Standardan datum za opraštanje od starih sredina i prekide ugovornih obaveza ove godine bi mogao da bude dramatičniji nego ikad.

Ukoliko se sezone ne završe do tog datuma, a nije sasvim izvesno da je to i dogoditi.

PROČITAJTE JOŠ

UEFA je na razgovorima održanim u utorak donela odluku o odlaganju Evropskog prvenstva za sledeću godinu, a preporučila je nacionalnim savezima da se pobrinu oko svojih liga.

Ideja je jasna, takmičenja bi trebalo završiti do 30. juna kako advokati ne bi morali da uđu u igru.

Niz pitanja je otvoren, a nije izvesno kada će odgovori stići, a to bi moralo da se dogodi u narednom periodu.

Šta ako pozajmica istekne pre nego što se sezona završi? Šta ako neki fudbaleri ne žele da potpišu produžetak? Šta ako igrač iskoristi priliku i „uleti“ u drugu ekipu pošto se prozor za registraciju u FIFA otvori 1. jula?

Ekipe koje će morati ozbiljno da potraže odgovore na sva pitanja su, na primer, Čelsi, koji bi mogao na kraju juna da ostane bez Vilijana, Pedra, Olivijea Žirua i Vilija Kabaljera, dok će biti zanimljivo i u Parizu, odakle će moći da odu Tijago Silva, Edinson Kavani, Tomas Menije i Lajvin Kurzava.

Kavani
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

 

Mač nad glavom stoji i upravi Mančester sitija, sa kojom bi mogli da se pozdrave David Silva i Klaudio Bravo, dok je još veća muka pred čelnicima Intera.

Taman što je Antonio Konte uspeo da skocka ekipu, ona bi mogla da mu se raspadne, po pravnom osnovu.

Samo privremeni stanovnici grada opterećenog epidemijom koronavirusa su Aleksis Sančes, Ešli Jang i Viktor Mozes, koje bi određeni scenario mogao da vrati u Englesku i pre završetka burne sezone u Italiji.

Inter bi u tom slučaju mogao da profitira povratkom Ivana Perišića, koji je uz Filipa Kutinja član Bajerna sa stalnim zaposlenjem na nekom drugom mestu, a više i nije toliko izvesno da će Zlatan Ibrahimović ostati u Milanu, pošto je ugovor za sledeću sezonu i dalje samo „opcija“.

U grupu igrača koji bi mogli da napuste svoja radna mesta i pre nego što posao bude gotov su Dani Sebaljos, Mario Gece, Senad Lulić, Adam Lalana, Dris Mertens, Ever Banega, Jan Fertongen i Artjom Dzjuba.

Pored ruskog reprezentativca, Zenit bi mogao da ostane bez bivšeg kapitena reprezentacije Srbije Branislava Ivanovića koji ima ugovornu obavezu takođe do 30. juna.

Uz njega, srpski fudbaleri koji se nalaze u klubu „30. jun 2020.“ su Miralem Sulejmani, Đorđe Despotović, Filip Mladenović, Marko Jevtović, Miloš Ninković, Srđan Mijailović…

Rešenje svoje sudbine svi oni će morati da sačekaju bar još neko vreme. Ako je UEFA morala sedam dana unapred da zakaže „hitan sastanak“, jasno je da će savezi odluke o nastavku sezona donositi polako i bez pritiska, u čemu im svesrdno pomaže i nezaustavljiva pandemija koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram