EPA-EFE/Robert Ghement

Potpuni haos

Utakmica Rumunije i tzv. Kosova, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo naredne godine, prekinuta je u utorak uveče zbog toga što su navijači Rumunije istakli transparent zbog kog su se fudbaleri protivničkog tima povukli.

Uz transparent na kom je pisalo: „Kosovo je Srbija“, stajao je i natpis „Besarabija je Rumunija“, što je teritorija koja se nalazi na granici sa Albanijom.

To je izazvalo žestoke reakcije sa kosovske strane, koja nije želela da se utakmica nastavi dok se natpisi nisu sklonili.

PROČITAJTE JOŠ:

Utakmica je kasnije nastavljena, a Rumunija bi uprkos pobedi od 2:0 mogla da izgubi bodove.

Fudbalski savez tzv. Kosova priprema opširnu dokumentaciju kako bi podneo tužbu UEFA i Sudu za sportsku arbitražu (CAS) protiv Rumunije usled dešavanja na utakmici u Bukureštu.

Čitav slučaj podseća na onaj iz 2014. godine i meč između Srbije i Albanije koji je prekinut u Beogradu, da bi naš rival u preinačenoj odluci CAS dobio 3:0 umesto izgubio istim rezultatom zbog povlačenja sa terena.

Sada će iz Fudbalskog saveza tzv. Kosova pokušati da učine sve kako bi dobili bodove službenim rezultatom i vratili se u igru za plasman na Evro 2024.

„Navijači Rumunije su jezikom mržnje i narušavanja imidža imena reprezentacije ocrnili utamicu nesportskim ponašanjem. Hteli smo momentalni prekid dok se transparenti ne povuku, što je odobrio delegat i utakmica je nastavljena tek kad se povukao“, navodi se iz FS tzv. Kosova.

Uskoro će UEFA biti na potezu.

„Obratili smo se Disciplinskoj komisiji UEFA sa zahtevom da se preduzme sve mere u vezi sa nacionalističkim povicima, transparentima i jezikom mržnje rumunskih navijača. Takvi incidenti ne smeju da se ponove. Fudbal samo gradi mostove između nas, ne sme da ih ruši“.

Španski medij Mundo Deportivo istakao je mogućnost da se promeni rezultat i bodovi upišu tzv. Kosovu.

Foto i video materijal sa utakmice je već spreman, a i predsednik FS tzv. Kosova Ademi najavio je da bi Rumunija mogla da bude kažnjena.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar