Foto: EPA-EFE/NATHALIA AGUILAR

Ronaldinjo je fudbalsku karijeru završio 2015. godine, ali je uprkos tome često bio jedna od glavnih vesti. Nažalost, nisu u pitanju bile fudbalske majstorije već je kao po pravilu svaki put uspevao da iznova šokira.

Čitava zamrzlama, koja će se uskoro pretvoriti u pravi životni pakao (do naglog preokreta), učinila je da večito nasmejanog Brazilca ne gledamo više tako nevinim očima.

PROČITAJTE JOŠ

Najpre je krajem 2018. godine sud u Brazilu naložio da se Ronaldinju oduzme pasoš jer nije platio dva miliona evra kazne zbog ilegalne gradnje na zabranjenom području. Tada je izgradio platforme za pecanje na dokovima jezera Gvaiba u Porto Alegreu.

Zaplenjena je imovina nekadašnjem fudbaleru Barselone, Milana i Pari Sen Žermena, ali to nije bilo dovoljno da se izmiri dugovanje jer se tokom četiri godine koliko je trajao sudski proces dug uvećao zbog kamate.

Zbog toga su pretreseni računi slavnog Brazilca i otkriveno je da na računu ima tačno šest evra!

Odlučili su da mu oduzmu i španski i brazilski pasoš kako ne bi napuštao zemlju jer se očekivalo da Brazilac uskoro dobije veliku svotu novca od sportskog brenda koji je pustio patike sa njegovim imenom u prodaju.

Ipak, Brazilac nije želeo da sedi skrštenih ruku, pa je početkom 2020. godine odlučio da ode u Paragvaj gde je trebalo da od sponzorstva zaradi određenu svotu novca, ali i da odigra fudbalski meč koji je organizovala dobrotvorna fondacija koja pruža medicinsku pomoć deci iz siromašnih porodica.

Foto: EPA-EFE/Antonio Lacerda

Ipak, uhapšen je sa bratom Robertom jer su obojica imali lažne pasoše. Kao i uvek u ovakvim južnoameričkim sapunicama, počele su da kolaju glasine da je Brazilac uključen u pranje novca, ali one nikad nisu dokazane.

Ronaldinjo je nakon toga 33 dana proveo u lokalnom zatvoru u kome se sjajno proveo (pravi oksimoron). Ovo ne kažemo nimalo ironično jer su nedeljama objavljivane slike na kojima Brazilac pije pivo sa ostalim zatvorenicima.

Kada su u zatvoru saznali da im dolazi Ronaldinjo odmah su organizovali – fudbalski turnir. Šta bi drugo?

Ronaldinjo je sa saigračima očekivano osvojio ovo „Zatvoreno prvenstvo“, a kao nagradu je njegov tim dobio prase od 16 kilograma.

Nije tajna da su se zatvorenici otimali da igraju sa Ronaldinjom, a ostaće upamćeno da je u finalu, u kojem je njegov tim slavio sa 11:2, postigao pet golova i šest puta bio asistent.

Uz to je Ronaldinjo igrao i odbojku nogama, a njegov tim su pobedile osuđene ubice Honi David Mereles Martinez i Edgar Ramon Otazu, prenela je španska „Marka“.

Roni je u zatvoru delio ćeliju sa Pablom Moraešom sa kojim je učio i zanat stolara.

„Pozdrav svima, naročito porodici Moraeš. Ovo je moj partner, moj napadač Pablo. Igra veoma dobro, zajedno smo u timu. Uskoro ćemo ponovo igrati zajedno“, rekao je u poruci iz zatvora tada.

Foto: EPA-EFE/NATHALIA AGUILAR

Nakon 33 dana je došao trenutak da Ronaldinja premeste u kućni pritvor (uplaćena kaucija od 1,6 miliona dolara), ali pošto nije imao dom u Paragvaju odlučeno je da ga smeste u luksuzni hotel u Asunsionu (on i brat su bili u apartmanima 104 i 105), tamo je proveo nekoliko meseci, pa je uz boravak u zatvoru njegovo zarobljeništvo trajalo 171 dan.

Zbog lažnih pasoša su morali Brazilci da plate 200 hiljada dolara nakon nekoliko pojavljivanja na sudu. Pošto su priznali krivicu (iako su se najpre nevešto branili da nisu znali da su dokumenta krivotvorena) dozvoljeno im je da se vrate u Brazil.

I tada je Ronaldinjo okrenuo novi list. Od fudbalera koji je bankrotirao ponovo je postao milioner u ekspresnom roku. Svoj novi medijski život je iskoristio na pravi način i slavu pretočio u novac.

U Belo Horizonteu je odmah dobio status počasnog građanina, te promovisao izgradnju novog stadiona Atletiko Mineira. Usput je snimio i spot u svom novom muzičkom studiju.

Uz to je pokrenuo i proizvodnju alkoholnih pića, pojavio se u jednom spotu sa manekenkama i uspešno se izborio sa koronavirusom.

Burne godine su iza njega… Ili tek slede? Ronaldinjo je jedna od onih životnih priča u kojoj uvek ima gomila zanimljivih detalja, a vrhunsku fudbalsku karijeru su sada bacili u senku razni problemi sa zakonom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram