FK Crvena zvezda
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Da su u Crvenoj zvezdi mogli da biraju protivnike na žrebu teško da bi mogli da sastave lakšu grupu izabranicima Dejana Stanković. Ovog puta je sreća pogledala crveno-bele.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbaleri Zvezda savladali su Kluž sa 4:0 i 2:1 i tako bez većih turbulencija stigli do Lige Evrope.

Crveno-beli su zahvaljujući plasmanu u ovo takmičenje, ali i desetogodišnjem koeficijentu, došli do ukupno 5,35 miliona evra (3.63 miliona za grupnu fazu, 1.7 za koeficijent).

To je minimalna suma, jer će svaka pobeda doneti dodatnih 630.000 evra, dok remi donosi 210.000 evra. Ukoliko završe na jednom od prva dva mesta, na Marakani će zaraditi još 1.1 milion, odnosno 550.000 evra, u slučaju druge pozicije.

Zvezda je nakon ovog trijumfa 41. tim na UEFA rang listi, a ima veliku šansu ne samo da izbori proleće u Evropi, već i da bude prva ekipa u grupi.

Kao najteži rival u grupi F stigla je portugalska Braga, koja je po ocenama mnogih fudbalskih eksperata, najslabiji nosilac na žrebu (Monako, Lion, Napoli, Lacio, Bajer, Dinamo Zagreb, Olimpijakos). Pa nema sumnje da u Zvezdi ne mogu da budu nezadovoljni što igraju protiv rivala koji im je baš po meri.

FK Braga
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

Vrednost tima Brage se procenjuje na 115,35 miliona evra, a prva zvezda tima je Rikardo Horta koji se procenjuje na 14 miliona evra. Ovaj fudbaler je trenutno povređen, a još uvek nije poznato kada će se vratiti na teren.

Braga je prodala tri važna igrača ovog leta Ostala je bez štopera Rikarda Esgaja, te vezista Samu Koste i Franserhija. Upravo zbog toga se sadašnji sastav i dalje „traži“.

Zvezda je poslednji put igrala sa Bragom u grupnoj fazi Lige Evrope 2008. godine kada su Portugalci slavili sa 2:0 i tako overili plasman u nokaut fazu. Braga i Zvezda su igrali i tri godine pre toga u drugoj rundi kvalifikacija kada je jedan gol Milana Purovića bio dovoljan Zvezdi da prođe dalje.

Midtjiland iz Danske je jedan od klubova koji nastavljaju brzo da napreduju iz godine u godinu pre svega odličnom organizacijom. U pitanju je mlada ekipa u kojoj ima nekoliko nosilaca igre, a ističu se Evander koji igra na poziciji centralnog veziste, Anders Drejer koji je desnokrilni napadač, te Hens Kahuste koji pokriva mesto zadnjeg veznog.

U ovom prelaznom roku su doveli Maronija za 4,5 miliona evra i od njega se očekuje da podigne efikasnost tima. Ovo je ujedno i najskuplje pojačanje ovog leta sva četiri tima.

Nakon šest odigranih kola u prvenstvu Danske Midtjiland zauzima prvu poziciju sa pet pobeda iz šest kola. U ovom trenutku je najefikasnija ekipa sa 13 datih golova, ali i najboljih defanzivni tim sa tek tri primljena gola.

Najefikasniji u domaćem prvenstvu za danski klub je Drejer koji igra u odličnoj formi sa tri gola. Najveći udarac za tim je odlazak Franka Onjeka u Brentford za 10 miliona evra, što je jedan od najboljih poslovaca Danaca u istoriji.

Vrednost tima Zvezde se procenjuje na 58,85 miliona evra, a četvrti na ovoj skali u grupi je Ludogorec iz Razgrada rival koga se svi navijači Zvezde dobro sećaju.

Retko ko može da zaboravi duele iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona (ukupni rezultat 6:4) kada je bugarski šampion uspeo da izbaci srpskog. Žonatan Kafu, koji je kasnije stigao u Zvezdu, napravio je ludi slalom na „Marakani“, a sve lađe crveno-belih su potonule kada je Gelor Kanga napravio jednu od nekoliko nezaboravnih gluposti i dobio crveni karton na poluvremenu kada su igrači išli u svlačionicu.

Ludogorec je dobro započeo sezonu jer ima tri pobede u tri kola sa impresivnom gol razlikom (11:1), što svedoči da nemaju nameru da uskoro ispuste titulu u Bugarskoj. Od sezone 2011/2012 je ovaj klub vezao čak 10 titula šampiona, a ne deluje kao da bi uskoro mogao da ostane bez prvog mesta. Nemaju pravog rivala u domaćem prevenstvu, pa su prosečno imali po 10 poena prednosti  kraju sezone, iako je bilo sezona kada je odlučivao samo jedan jedini bod.

U pitanju je prava legija stranaca sa tek ponekim bugarskim fudbalerom koji po pravilu zauzimaju pozicije u odbrani. Upravo je Anton Nedjalkov, trenutno povređeni fudbaler, i najvredniji u timu Ludogoreca sa 3,2 miliona evra, a igra na poziciji levog beka.

Sve grupe Lige Evrope u sezoni 2021/2022

Grupa A: Olimpik Lion, Rendžers, Sparta Prag, Brondbi

Grupa B: Monako, PSV, Real Sosijedad, Šturm

Grupa C: Napoli, Lester, Spartak Moskva, Legija

Grupa D: Olimpijakos, Ajntraht, Fenerbahče, Antverp

Grupa E: Lacio, Lokomotiva, Marsej, Galatasaraj

Grupa F: Braga, Crvena zvezda, Ludogorec, Midtjiland

Grupa G: Leverkuzen, Seltik, Betis, Ferencvaroš

Grupa H: Dinamo Zagreb, Genk, Vest Hem, Rapid Beč

Bonus video: Atmosfera sa Zvezdine utakmice

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare