Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Pandemija koronavirusa izazvala je tektonske poremećaje u svetu sporta, pa i u onom najpopularnijem - fudbalu.

Otkako je u martu prekinut gotovo svaki šampionat, izuzev njih nekoliko, poput onih iz Belorusije, Kazahstana i Tadžikistana, koji su tek kasnije stopirani, ništa u svetu fudbala više nije isto i posledice svega što se desilo od početka godine osetiće se još dugo.

PROČITAJTE JOŠ:

Da je sve bilo kako treba, nacionalni šampionati bi odavno bili završeni, isto tako i takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, baraž susreti za odlazak na Evro bili bi kompletirani još početkom proleća i ceo svet bi sada gledao uzbudljive mečeve sa Evro 2020.

Od svega toga nema ništa – nacionalni šampionati u nekim zemljama su prekinuti i neće biti nastavljeni, ostali su nedavno krenuli tamo gde su stali u martu, a završnicu takmičenja u evropskim klupskim takmičenjima ćemo imati kao nikad pre – u avgustu.

O završnom turniru Evropskog prvenstva, nema ni govora, on je pomeren za godinu dana, tako da ćemo umesto standardne letnje pauze imati leto fudbala, a potom i početak nove sezone.

Kakav je to izazov za sve, izlišno je govoriti, biće to deo fudbalske istorije bez presedana, a opstaće u svemu – najjači.

 

NACIONALNE LIGE

Plan UEFA je da se završe takmičenja u nacionalnim ligama kako bi sve bilo maksimalno regularno što se tiče plasmana ekipa i njihovog kvalifikovanja za evropska klupska takmičenja.

Očekuje se da sve lige budu kompletirane do kraja jula i eventualno početkom avgusta, kada će biti nastavljena prekinuta sezona u evropskim klupskim takmičenjima.

U Bundesligi su preostala još dva kola, ostalo je da se finišira sa sezonom u Premijer ligi Engleske, Seriji A i La Ligi kao i u još nekoliko nacionalnih šampionata.

Nema dileme da će za klubove ovo biti izazovan period jer posle tri meseca pauze sada moraju da igraju po zgusnutom rasporedu mečeva, tako da će oni sa dužom klupom i mogućnošću veće rotacije igrača svakako biti u prednosti.

„Oduševljen sam što ćemo nastaviti gotovo sva naša takmičenja. Nadam se da nećemo još dugo biti primorani da igramo mečeve bez publike i da će im biti dozvoljen pristup stadionima što je pre moguće. UEFA je donela hrabru odluku da odloži Evro 2020, ali time smo stvorili prostor za završetak domaćih klupskih takmičenja, kako bi se, gde je to bilo moguće, sezone završile. Bez obzira što je naš sport pretrpeo mnogo zbog pandemije, efekat bi bio još jači da nismo pokazali liderstvo u ranim danima krize. Fudbalska zajednica radila je zajedno i pokazala je ogromno jedinstvo tokom ove nezapamćene krize“, rekao je na sastanku Izvršnog komiteta UEFA, predsednik Aleksandar Čeferin.

Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

RASPLET U LIGI ŠAMPIONA

Zbog pandemije koronavirusa mečevi osmine finala Lige šampiona još nisu kompletirani.

Četiri ekipe uspele su da overe vizu za osam najboljih, Lajpcig, PSŽ, Atalanta i Atletiko Madrid, koji je eliminisao branioca trofeja, ekipu Liverpula.

Ostalo je da se odigraju revanš mečevi u preostala četiri duela – Mančester siti – Real (prvi meč 2:1), Bajern – Čelsi (3:0), Juventus – Lion (0:1), Barselona – Napoli (1:1).

Ti susreti će se igrati 7/8. avgusta, i još se ne zna da li će biti u zemljama ekipa koji su domaćini u revanšu ili će i to sve biti premešteno u Portugal.

Osnovna odluka je da je UEFA rešila da se mečevi četvrtfinala, polufinala i finale igraju na turniru u Portugalu, tačnije u Lisabonu, od 12. do 23. avgusta i to na stadionima Benfike i Sportinga.

U slučaju da bude potrebno, planirano je da stadion „Dragao“ u Portu i „Don Alfonso Enrikes“ u Gimaraešu budu dodati ako bude bilo potrebno eventualno za revanš mečeve osmine finala.

Četvrtfinala će se igrati 12/13/14/15. avgusta, polufinala su 18/19. avgusta i finale na stadionu Benfike 23. avgusta.

Potvrđeno je da će svi mečevi biti igrani u terminu od 21 čas, a četvrtfinalni i polufinalni žreb biće obavljen 10. jula u Nionu, kada će se znati i raspored mečeva na „turniru osmorke“.

Istanbul, koji je trebalo da bude domaćin finala ove godine, biće domaćin sledeće godine, posle toga slede finala 2022. u Sankt Peterburgu, 2023. u Minhenu i 2024. godine u Londonu.

Foto: EPA-EFE/ROBERT PERRY

LIGA EVROPE

Slično kao i u Ligi Evrope, ostalo je da se kompletira faza osmine finala, a preostale revanš utakmice igraće se 5/6. avgusta sa početkom u 18.55 i 21 čas.

U pitanju su susreti Kopenhagen – Bašakšehir (prvi meč 1:0), Vulverhempton – Olimpijakos (1:1), Bajer Leverkuzen – Rendžers (3:1), Šahtjor – Volfsburg (2:1), Bazel – Ajntraht (3:0), Mančester junajted – LASK (5:0).

U susretima Hetafe – Inter i Roma Sevilja prvih mečeva nije ni bilo, tako da je odlučeno da se odigra samo jedan meč na neutralnom terenu u Nemačkoj.

Tek posle toga sledi turnir „osmorke“ koji će se održati u četiri grada u Nemačkoj – Kelnu, Duizburgu, Dizeldorfu i Gelzenkirhenu i to od 10. do 21. avgusta.

Četvrtfnalni duelu su na programu 10/11. avgusta, polufinala 16. i 17. avgusta, a finale 21. avgusta na stadionu u Kelnu sa početkom u 21.00.

Žreb četvrtfinala i završnice turnira biće takođe obavljen 10. jula u Nionu, dok će Gdanjsk, koji je trebalo ove godine da bude domaćin finala, najbolja dva tima u Ligi Evrope dočekati sledeće godine, Sevilja je domaćin 2022, a Budimpešta 2023.

Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

NOVA SEZONA U EVROPSKIM KUPOVIMA

Navikli smo da sezone u grupnoj fazi takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evrope počinju polovinom septembra, ali ovog puta tako nešto neće biti moguće.

Otuda je UEFA morala da pomeri kalendar za sezonu 2020/21, zbog završetka tekuće sezone u nacionalnim ligama i evropskim klupskim takmičenjima.

Tako će grupna faza u Ligi šampiona krenuti 20/21 oktobra, a mečevi će se igrati po kolima 27/28. oktobra, 3/4. novembra, 24/25. novembra, 1/2. decembra i 8/9. decembra.

Shodno tome kvalifikacije će morati da krenu znatno kasnije, preliminarna runda 8. i 11. avgusta, prvo kolo 18/19. avgusta, drugo kolo 25/26. avgusta, treće kolo 15/16. septembra, a plej-of je 22/23. i 29/30. septembra.

Što se tiče Lige Evrope, preliminarna runda kreće 20. avgusta, prvo kolo kvalifikacija je 27. avgusta, drugo kolo 17. septembra, treće kolo 24. septembra, a plej-of susreti zakazani su za prvi dan oktobra.

Grupna faza će se igrati 22. i 29. septembra, 5. i 26. novembra i 3. i 10. decembra.

Konačno, što se tiče meča za trofej Superkupa Evrope, umesto u Portu, igraće se u Budimpešti 24. septembra od 21 čas.

Foto: EPA-EFE/SRDAN SUKI

PATNJA ZA SRPSKE KLUBOVE

UEFA koja je ionako iskomplikovala sistem takmičenja do maksimuma, sada je otežala i srpskim klubovima put ka grupnoj fazi u Ligi šampiona i Ligi Evrope za narednu sezonu.

Problem je u tome što će Crvena zvezda (kvalifikacije za Ligu šampiona), Partizan, Vojvodina i TSC iz Bačke Topole (kvalifikacije za Ligu Evrope), igrati samo jedan meč u svakoj fazi, dakle bez mogućnosti revanša.

UEFA je sedbi ostavila za pravo da žrebom odredi ko će biti domaćin meča, tako da jedan kiks automatski znači i eliminaciju! Surovo, zaista.

Kako će se to odraziti na klupski koeficijent i koeficijent po zemljama, može samo da se zamisli, a nejasno je i da li će šampion Crvena zvezda krenuti od prve ili druge kvalifikacione runde. To zavisi od avgustovskog raspleta u ovogodišnjem ciklusu Lige šampiona.

Kako god bilo – nije dobro, korona je tako indirektno stavila srpske klubove, ali i sve ostale, pod dodatni pritisak da igraju bez greške.

Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

EURO 2020. I REPREZENTATIVNI FUDBAL

Ono što je izvesno je da će se završni turnir prvenstva kontinenta održati od 11. juna do 11. jula 2021. godine u 12 gradova.

Sve ulaznice koje su bile prodate za turnir koji je trebalo da se održi ove godine, važiće za narednu, a ostavljena je i opcija da karte budu vraćene, tako da svi koji su ih kupili imaju rok do 25. juna 2020. da dobiju refundaciju troškova.

Opšte pomeranje u kalendaru, tako je uticalo da se baraž mečevi za odlazak na Evro 2020, koji su po programu bili predviđeni za kraj marta ove godine, biti odigrani na jesen, tačnije 8. oktobra i 12. novembra.

Liga nacija, takmičenje koje je ustanovljeno prošle godine, kao dodatna mogućnost kvalifikovanja na završne turnire, igraće se od 3. do 8. septembra, 10/11. i 13/14. oktobra, te 14/15. i 17/18. novembra 2020.

Ostavljen je termin za prijateljske mečeve reprezentacija, 7/8. oktobra odnosno 11/12. novembra.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN

PRELAZNI ROK I TRŽIŠTE IGRAČA

Sva ova priča sa koronom i pomeranjem kalendara, svakako će imati uticaj na tržište igrača i prelazne rokove.

Neke stvari su poznate, neki dogovori utanačeni, poput prelaska Tima Vernera iz Lajpciga u Čelsi, ali mnogo toga će se tek završavati.

Ne samo što će mnogi klubovi imati smanjene budžete zbog gubitaka koje su pretrpeli, već će imati i krajnje neobičnu situaciju da se prilagode prelaznim rokovima koji od lige do lige variraju.

Tako će srpski klubovi, zbog sezone koja je već završena, trgovati igračima od 1. jula do 1. septembra što je „normlan“ prelazni rok na koji smo svi navikli.

Međutim, u drugim šampionatima će biti drugačije. Premijer liga, koja se završava 26. jula, moći će da trguje igračima do 5. oktobra, što je krajnji datum kojin je UEFA predvidela za obavljanje transfera u ligama koje kasne sa završetkom takmičenja.

U španskoj La Ligi je termin od 18. jula do 5. oktobra, u Seriji A od 1. septembra do 5. oktobra, a u Francuskoj je to moguće obaviti od 10. juna do 1. septembra, dok je u Nemačkoj kao i u Srbiji, od početka jula do početka septembra.

Kako god bilo, jasno je da je situacija sa koronavirusom napravila pravi haos u fudbalu. I biće dobro ako sve uspe da se izvede po ovom planu, da ne bude drugog talasa pandemije, koji bi ionako komplikovanu situaciju dodatno usložio.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar