Tadić bi pre birao Vlahovića, nego Holana, Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Fudbaleri će igrati sa novim grbom na grudima.

U Srbiji se sa nestrpljenjem očekuje početak Svetskog prvenstva u Kataru od 21. novembra do 18 decembra, a euforija koju su stvorili Dragan Stojković Piksi i njegovi puleni dugo nije bila ovolika.

PROČITAJTE JOŠ

Sada su pojavile i prve informacije kako bi mogao da izgleda dres Srbije na tom takmičenju, a jedan detalj upada u oko.

Poznati sajt koji je specijalizovan za insajderske informacije o dresovima „Todosobrecamisetas“ objavio je da će Srbija imati crvenu garnituru, sa zlatnim detaljima.

Krstovi će biti raspoređeni po čitavom dresu i neće biti toliko updljivi, a tu je i novi grb reprezentacije koji je nedavno predstavio Fudbalski savez Srbije, na kome su tradicionalni motivi dvoglavog belog orla, ocila, ljiljana i crveniog štita.

„Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije“, naveo je FSS.

Videćemo da li će dres stvarno tako izgledati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare