Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Dejan Stanković ostaće upamćen po brojnim trenerskim rekordima u sezoni 2021/2022, u evropskim takmičenjima, ali i Superligi.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda se uz Hofenhajm prošetala kroz grupnu fazu Lige Evrope, gde su još bili Liberec i Gent, u Superligi je ostvarena impozantna razlika u odnosu na rivale, pa je jedino što je nedostajalo timu sa Marakane – publika.

Posle nešto stidljivijeg trenerskog početka Stankovića na proleće 2020. godine, kada je podbacio u derbiju u Kupu, nekada veliki as potvrdio je veliki trenerski potencijal i u Evropi, iako je početak bio turbulentan u kvalifikacijama.

Tim sa Marakane nije se proslavio u Tirani (1:0), ali ni na Kipru protiv Omonije, koja je prošla dalje posle penala, kroz kvalifikacije za Ligu šampiona.

Bilo je napeto i protiv Ararata sa 2:1, takođe na Kipru, ali je činjenica i da je Zvezda imala samo jedan meč na raspolaganju, bez revanša, i sva tri važnija meča kvalifikacija igrala je kao gost, samo je slabašnu Evropu dočekala u Beogradu i bilo je 5:0.

Onda je usledila Liga Evrope u kojoj je Zvezda izgubila samo od Hofenhajma na strani sa 2:0.

Gent je poražen u oba meča, sa 2:0 i 2:1, Slovan je pao sa 5:0 uz remi bez golova, i Hofenhajmu je bod otkinut u Beogradu kada su mreže mirovale.

Na kraju, Zvezda je ispala od Milana bez poraza, sa 2:2 i 1:1, zbog italijanskog gola više u gostima.

Foto: Tiziana FABI / AFP / Profimedia

EVROPSKI REKORDI

Zvezda je došla do dvocifrenog broja bodova i sa ukupno 11 je otišla u nokaut fazu. To je najveći bodovni saldo kluba sa Marakane, koji je prošli put dalje otišao sa devet bodova.

Podsećanja radi, pre četiri sezone, Zvezda je bila iza Arsenala (13), zahvaljujući pobedama nad Kelnom i remijima sa „tobdžijama“ i BATE Borisovim. Ovaj put, Stanković je podigao lestvicu nešto više, kolo pre kraja je obezbedio dalji plasman uz dvocifren broj bodova.

Uz bodovni rekord, pao je i individualni, jer je Borjan prevazišao Vladimira Petrovića Pižona po broju evropskih utakmica.

Pižon je odigrao 50 međunarodnih evropskih utakmica, Borjan je u revanšu protiv Milana odigrao 52. utakmicu ovog ranga.

Takođe, vezane su tri evropske pobede, što se Zvezdi nije desilo od 1992. godine. Tada crveno-beli nisu uspeli samo da osvoje prvo mesto u grupi i dođu do novog finala Lige šampiona, Sampdorija je otišla na završni meč i izgubila od Barselone.

Ovaj put, Zvezdin tim dva puta je nadigrao Gent uz trijumf nad Liberecom, što je bio istorijski niz vredan rekorda.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

SUPERLIGAŠKI REKORDI

Crveno-beli su u poslednjoj utakmici prvenstva pobedili Metalac sa 5:1 i oborili rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni najvišeg ranga takmičenja.

Taj rekord je držao Partizan od sezone 1999/2000 sa 111 golova, Zvezda ga je nadmašila za tri pogotka, a pošto su crveno-beli osvojili 108 bodova, oborili su i Seltikov rekord po broju bodova u jednoj sezoni.

Foto: Starsport

Gol kojim je oboren ovaj dugogodišnji rekord postigao je El Fardu Ben, koji je bio dvostruki strelac na ovom meču, a pored njega su se u strelce upisali Milan Gajić, Gelor Kanga i Milan Pavkov.

Crvena zvezda je u ovoj sezoni računajući sva takmičenja ukupno postigla 147 golova, od toga 22 u kvalifikacijama za Ligu šampiona i grupnoj fazi Lige Evrope, dok su prvotimci crveno-belih 11 puta tresli mrežu rivala u utakmicama Kupa Srbije.

Crveno-beli sad imaju još jedan veliki ispit, finale Kupa protiv Partizana. Tu Stanković ima priliku da „zaokruži“ sezonu, pošto Zvezda duplu krunu nije uzela od 2007. godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare