Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sledi rasplet.

Trka za Evropu u Superligi Srbije ulazi u samu završnicu, jedino je poznato da će Crvena zvezda u Ligu šampiona, dok će TSC i Čukarički voditi borbu do poslednjeg kola za drugo mesto i priliku da se i oni bore za mesto u elitnom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ...

A ka Evropi polako razmišljaju i TSC, Čukarički, Partizan, i na kraju Vojvodina – pod uslovom da Kup Srbije završi u rukama ekipe koja se nalazi među tri prvoplasirane.

A ko su potencijalni rivali naših timova što u kvalifikacijama, što u grupnim fazama, na osnovu aktuelnog stanja na tabelama prvih 15 liga u Evropi?

Engleska

Mančester siti i Arsenal su zasad jedine dve ekipe koje su obezbedile mesto u grupnoj fazi, dok su najbliži tome još Njukasl i Mančester junajted. Liverpulu je potrebno čudo kako bi se domogao elite, pa će verovatno u Ligu konferencija gde bi društvi mogao da mu pravi Brajton, koji ima bod više uz dve utakmice manje u odnosu na Totenhem.

„Pevci“ će se protiv Aston Vile boriti za poslenje mesto u Engleskoj koje vodi u Evropu – tačnije, u plej-of kvalifikacija za Ligu konferencija.

Foto: EPA-EFE/Tolga Akmen

Nemačka

U Nemačkoj trka za šampionskom titulom još traje, ali je dobar deo toga već poznat. Bajern i Borusija Dortmund će sigurno u Ligu šampiona, dok su Lajpcig i Union Berlin nadomak treće i četvrte pozicije. Frajburg matematički može da ugrozi ove dve ekipe, ali mu je potrebno da dobije obe utakmice do kraja a da bar jedan od ova dva tima izgubi oba meča, pa će verovatno u Ligu Evrope, dok se za mesto u Ligi konferencija bore Volfsburg, Bajer Leverkuzen, Ajntraht koji zaostaje tri boda i (matematički moguće, ali u teoriji gotovo ne) Majnc, koji zaostaje četiri boda.

Italija

Na Apeninima će mnogo toga zavisiti od kazne za Juventus. Ako „stara dama“ prođe bez oduzetih bodova, ona će uz Napoli u Ligu šampiona, dok svoje mesto još moraju da potvrde Lacio i Inter. U Ligu Evrope će verovatno Milan, a nezainteresovanu Romu će na šestom mestu pokušati da preskoči Atalanta.

Ukoliko, pak, Juventus dobije kaznu od spominjanih devet bodova, „stara dama“ bi pala na šesto mesto i išla u Ligu Evrope, dok bi Milan dobio poziiciju koja vodi u elitu. Ukoliko kazna bude i veća, Juventus bi mogao da ostane bez Evrope, pa bi Roma u Ligu Evrope, a Atalanta u Ligu konferencija.

Dušan Vlahović Foto:Best Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

No, to je samo trenutno stanje stvari, jer bi situacija mogla propisno da se iskomplikuje ukoliko bi neki od timova koji su još uvek u trci za evropskim trofejem (Inter i Milan u Ligi šampiona, odnosno Roma i Juventus u Ligi Evrope, te Fjorentina u Ligi konferencija) osvojili ovo takmičenje, pa će situacija biti jasnija kroz par dana. Zasad je onako kako smo gore napisali.

Španija

Ovde je u suštini gotovo sve jasno – Barselona i Real Madrid će u Ligu šampiona, Atletiko i Real Sosijedad samo čudo može da izbaci iz iste, u „pol poziciji“ za Ligu Evrope su Betis i Viljareal, a za Ligu konferencija sledi pravi haos. Đirona je sedma sa 48 bodova, slede Bilbao, Osasuna i Sevilja sa po 47, Rajo Valjekano ima 46, Majorka 44… A do kraja je u igri 12 bodova. Biće ludnice.

Francuska

U Francuskoj je trojka koja će u Ligu šampiona izvesna – Pari Sen Žermen kao šampion, Lens ili Marselj kao drugoplasirani u grupu, a jedan od ova dva kluba će u kvalifikacije – u zavisnosti od toga ko do kraja bude treći.

Monako je blizu mesta u Ligi Evrope, a u kvalifikacije za Ligu konferencija verovatno će Lil ili Ren, dok šansu još ima Lion.

Kilijan Mbape Foto:Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Holandija

Fejenord je prekinuo Ajaksovu dominaciju i igraće grupnu fazu Lige šampiona. PSV će u kvalifikacije za elitno takmičenje, i to treće kolo, AZ Alkmar će sa Ajaksom odrediti ko će u kvalifikacije za Ligu Evrope, a ko u Ligu konferencija.

Portugal

Benfika je u Ligi šampiona kao prvak, Porto takođe kao drugoplasirani, Bragu očekuju kvalifikacije za ovo takmičenje. U Ligu Evrope će verovatno Sporting, dok će kvalifikacije za Ligu konferencija igrati Vitorija Gimaraeš i Arouka, mada šansu čeka Čaves.

Belgija

Genk i Antverp će u kvalifikacije za Ligu šampiona, kao i Union, u Ligi Evrope je Genk, a u Ligu konferencija će Klub Briž i Gent.

Škotska

Seltik će u grupnu fazu Lige šampiona, Rendžers u treće kolo kvalifikacija, dok Aberdin i Harts očekuje borba za Ligu konferencija.

Austrija 

Salcburg će očekivano u Ligu šampiona, uz Šturm iz Graca, LASK očekuje plej-of Lige Evrope, a bečke ekipe Austriju i Rapid Liga konferencija, pod uslovom da prebrode kvalifikacije.

BONUS VIDEO Fudbaler pao u nesvest, Ronaldova reakcija će vas iznenaditi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar