Foto: FSS

Kad reprezentacija Srbije igra na nekom velikom takmičenju u fudbalu, makar bile i mlađe kategorije, to predstavlja događaj od nacionalnog značaja.

Jer, bez obzira na rezultate i česta razočarenja, fudbal je uvek bio naša tiha patnja i nada da i u tom sportu možemo da naparavimo nešto veliko.

Koliko to može da nas vozi, najbolje pokazuju uspesi „orlića“ na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu i titule prvaka sveta o kojoj i danas pričamo, ili evropska titula generacije koja je iznedrila Aleksandra Mitrovića.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, kako vreme odmiče, sve manje je uspeha i u mlađim kategorijama. Iako je seniorska selekcija prekinula prokletstvo i uspela da se posle 24 godine plasira na Evropsko prvenstvo, već neko vreme mlađe selekcije uglavnom žargonski rečeno statiraju u kukuruzu i rezultata ima tek sporadično.

Brojke su u tom segmentu potpuno neumoljive. Trenutna slika kaže da je selekcija do 19 godina ostala bez ikakvih šansi za plasman sa dva poraza u Portugalu, a da selekcija do 21 godine Ljubinka Drulovića nakon remija sa Luksemburgom samo u teoriji u igri, dok jedino kadeti imaju stvar u svojim rukama, ali nemaju prava na grešku.

A podaci su neumoljivi kada zagrebemo u bližu prošlost.

U prethodnih pet godina mlađe selekcije Srbije su učestvovale u 10 kvalifikacija od kojih su samo kroz četiri izborile plasman na završne turnire, a taj broj je uvećan jer je izvesno da predstavnika nećemo imati ni na kontinentalnoj smotri omladinaca u Severnoj Irskoj.

Neuspesi na Evropskim prvenstvima, odnosno u kvalifikacijama, istovremeno su nas uskratili za eventualne borbe na svetskom nivou pa su Orlići u različitim kategorijama učestvovali na samo četiri od 15 poslednjih velikih takmičenja od kadetske do mlade selekcije.

Poslednje Svetsko prvenstvo na kojem smo imali neku mladu selekciju bilo je pomenuti Novi Zeland 2015. godine kada smo postali prvaci sveta.

Foto: FSS

Poslednji veliki uspeh su ostvarili kadeti pod selektorom Radovanom Krivokapićem kada su igrali polufinale sa selekcijom Holandije 2022. godine, ali je ista ta generacija sada na sledećem nivou u omladincima ostala kratka i za plasman na završni turnir debaklom od Portugala sa 4:1, pa se postavlja pitanje prelaska u seniorski fudbal i šta ćemo od toga dobiti u A selekciji.

U dobre rezultate još može da se ubroji uspeh kadeta iz prošle godine kada su igrali četvrtfinale u Mađarskoj.Izabranici Aleksandra Lukovića su posle prolaska grupne faze poklekli protiv Poljske, ali su se i uz eliminaciju u četvrtfinalu ostvarili drugi najbolji rezultat mlađih kategorija u prethodnih pet godina.

Ostala dva učešća srpskih selekcija prošla su neslavno.

Mlada reprezentacija do 19 godina je u Italiji pre pet godina pod komandom Gorana Đorovića odigrala očajno i u Srbiju se vratila bez osvojenog boda, uz poraze od Nemačke, Austrije i Danske.

Malo bolju sudbinu su doživeli su omladinci 2022. godine. Izabranici Aleksandra Jovića su se iz Slovačke vratili uz samo bod iz grupne faze osvojen protiv Izraela, uz poraze od Engleske i Austrije.

Upravo je najviše neuspeha Srbija doživela u omladincima, selekciji odmah ispod seniorske iz koje bi trebalo da crpimo igrače za A tim i za koju bi trebalo da igraju provtimci u svojim klubovima što pokazuje gde se trenutno nalazimo jer smo ostvarili samo jedan plasman 2022. godine.

Prosek u prethodnoj deceniji delimično popravljaju kadeti i mlada reprezentacija koja je u očiglednom padu i koja posle niza izborenih plasmana je blizu da i treći put ne izbori mesto na završnom turniru.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare