Đerar Pike, Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Početak prethodne decenije prošao je u neviđenoj dominaciji Barselone koja je počivala na čvrstim temeljima i prepoznatljivoj filozofiji i identitetu.

PROČITAJTE JOŠ

Početak ove decenije pokazao je da od tih temelja nije ostalo gotovo ništa, a Barselona se nalazi u jednoj od najvećih kriza u istoriji.

Katastrofalni rezultati, loša transfer politika, nedostatak ideje kod dovođenja trenera i izuzetno loša finansijska situacija su se poput najcrnjih oblaka nadvili nad katalonskim klubom.

Rešenja, osim onih privremenih nema ni na vidiku.

Prvi korak je smena Ronalda Kumana, ali svima je jasno da je u pitanju samo kozmetička promena, kao što je i sam njegov dolazak bio pokušaj da se zamaskira kriza.

Barselonu sada čeka bolan proces oživljavanja i ozdravljenja koje bi moglo da traje prilično dugo.

Ronald Kuman, trener FK Barselona
Foto: EPA-EFE/Toni Albir

A razgradnja slavnog kluba je trajala godinama.

Kada je 2015. godine Luis Enrike poslednji put doveo Barselonu na krov Evrope, dodirnut je vrh posle kojeg je krenuo lagani pad.

Katalonci su iz godine u godinu proizvodili sve manje igrča iz svoje čuvene škole, a sve se više oslanjali na dovođenje gotovih fudbalera.

Problem je bio u tome što nisu želeli da menjaju filozofiju igre, a pojačanja nisu uvek odgovarala prepoznatljivom stilu ekipe sa „Nou Kampa“.

Problem je predstavljala i činjenica da ikone kluba koje su više od deceniju bili kičma svih uspeha, nisu dobile adekvatne zamene, a ono malo preostalih imena koje možemo povezati sa zlatnim dobom poput Pikea, Albe i Buskeca su uveliko u padu zbog godina.

Na evropskoj sceni klub je doživeo nekoliko blamaža i ni najzagriženiji fanovi ih ne uzimaju u obzir kada se govori o kandidatima za titulu prvaka Evrope, a nestala je i dominacija na domaćoj sceni.

Već dve sezone bez osvojene titule u La Ligi u kojoj su bili dominantni i tek povremeno prepuštali trofej Atletiku i Realu je samo potvrda pada koji traje.

Na sve se to nadovezala katastrofalna poltika dovođenja igrača koji su pareno plaćani, a nisu doneli nikakav učinak.

Po 135 miliona je potrošeno na dovođenje Osmana Dembelea i Felipea Kutinja čiji učinak je bio mizeran, a za 120 miliona je doveden Grizman kojeg su se ovog leta rešili i vratili nazad u Atletiko.

Stalno povređen, Dembele; Foto: EPA-EFE/ALEJANDRO GARCIA

Pjanić, Paulinjo, Andre Gomes, Arda Turan i Artur koji su takođe u zbiru koštali preko 200 miliona evra, tek nisu doneli ništa osim ogromnog duga iz kojeg će biti teško isplivati.

Ni politika sa trenerima nije bila mnogo bolja, a dodatan problem im je predstavljalo to što su tražili ličnost koja bi odgovarala Leu Mesiju, simbolu i najvećoj zvezdi kluba više od decenije.

Ernesto Valverde, Kike Setijen i sada Ronald Kuman malo toga su doneli u Kataloniju. Valverde je uspeo da osvoji dve titule, ali je već tada bilo jasno da se napravio priličan zaokret od filozofije koja je Barselonu izdigla u sam vrh.

Završni udarci su usledili u prethodnih nekoliko meseci. Fijasko sa fudbalskom Superligom je žestoko pogodio Barselonu koja nikada nije odustala od nje i u kojoj je videla rešenje za finansijsku krizu, što je dovelo do nemogućnosti da se u klubu zadrži Mesi.

Lionel Messi, Lajonel Mesi
Foto: Thiago Prudencio / Zuma Press / Profimedia

Višemesečni pregovori, pokušaji da se reši problem sa finansijskim fer-plejom nisu urodili plodom, a to je rezultiralo odlaskom najveće zvezde svetskog fudblaa u PSŽ.

Promenjena je uprava, a na čelo kluba se vratio Đoan Laporta koji nosi velike zasluge za početak Barselonine dominacije.

Međutim, zatekao je trenera kojeg ne želi i koji će dodatno koštati klub u slučaju otkaza i nikad lošiji igrački kadar.

Barselona je ovog leta potrošila samo pola miliona evra na pozajmicu Demira, dok su svi ostali dovedeni kao slobodni igrači.

Ako uzmemo u obzir da je zvezda prelaznog roka ove godine bio Memfis Depaj, koji u najboljim danima Barselone ne bi bio ni igrač rotacije, onda je jasno u kom stadijumu se nalazi katalonski gigant.

Da ne pričamo da je kao pojačanje stigao De Jong koji je u Sevilji bio rezervni špic i Serhio Aguero, fudbalska zvezda na zalasku koji je već godinama više na rehabiltacijama od povreda nego na terenu

Pokušava se na silu da se proguraju mladi igrači od kojih želi da se napravi zalog za budućnost, ali za razliku od vremena kada su se iz čuvene omladinske škole izbacivani talenti koji bi izrastali u igrače svetske klase, sada ne postoji nikakav sistem i veća je verovatnoća da se igrači popt Gavija koji mnogo obećavaju izgube nego da u procvetaju u moru korova koji predstavlja ovaj nakaradni sistem.

Pred Barselonom je epski izazov koji ne može da se reši preko noći, a sitacija trenutno ne obećava lepše dane. Potrebno je strpljenje i ozbiljna rekonstrukcija, ali je veliko pitanje koliko u klubu koji je navikao na najviše standardne i rezultate postoji volje za tako nešto.

BONUS VIDEO Gudelj pričao o lečenju kod vračara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar