Foto: EPA-EFE/David Ramos

U Francuskoj su odigrana dva kola, Nica je to iskoristila se probije na vrh s maksimalnih šest bodova, ali večeras (21.00) debitantski nastup u novoj sezoni ima moćni Pari Sen Žermen.

Dobili su dve nedelje više za predah „sveci“ koji su igrali finale Lige šampiona u Lisabonu sa Bajernom, u kojem su poraženi minimalnim rezultatom.

Cilj svih ciljeva nije ispunjen, pa se sada Nejmar, Mbape, Di Marija i ostale zvezde vraćaju u „dvorište“ gde su glavni i gde im niko nije ni do kolena.

PROČITAJTE JOŠ

Sedam titula u poslednjih osam sezona Lige 1, osvojenih „s pola gasa“, daju im za pravo da se i kasnije uključe u prvenstvo, dok će se Lion, Marselj, Nica, Monako i ostali praktično boriti za drugo mesto, jer bi bila senzacija da neko poremeti planove „svecima“ koje finansiraju prebogati Arapi, na čelu sa šeikom Naserom Al-Kelaifijem.

Prvi utakmicu Pari Sen Žermen, čiji igrači vrede čak 780 miliona evra, odigraće u Lansu protiv istoimene ekipe, a glavobolja za trenera Tomasa Tuhela biće neigranje gotovo kompletne prve postave zbog koronavirusa, koji se uvukao u redove Parižana.

Osim Kilijana Mbapea, pozitivni na novi virus Covid-19 su još: Nejmar, Di Marija, Ikardi, Markinjos, Kejlor Navas, Leandro Paredes. Ipak i tako desetkovani u svom premijernom meču su izraziti favoriti protiv Lansa koji je ušao iz druge u prvu ligu.

Prethodne sezone koja je prekinuta u martu, a šampion proglašen krajem aprila usled pandemije koronavirusa, titula je završila u rukama PSŽ, koji je pre odlaska na prinudnu pauzu imao 12 bodova prednosti u odnosu na prvog pratioca Marselj.

Zbog korone u Marselju, klubu Nemanje Radonjića, odložen prvi meč sezone u Ligi 1
Korona u Marselju, klubu Nemanje Radonjića; Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Niko nije mogao da se žali, s obzirom na to da su „sveci“ 11 kola pre kraja napravili ozbiljnu bodovnu zalihu. U sezoni 2018/19. PSŽ je takođe oduvao konkurenciju, imao je dvocifren broj bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Lil.

Dinastiju Parižana prekinuo je Monako u sezoni 2016/17. kada je na čelu s Mbapeom igrao najbolji fudbal u zemlji „vina i sira“. Ipak, tada je na scenu stupila demonstracija sile i van terena.

Supertalentovani tinejdžer „kneževa“ završio je istog leta na „Parku prinčeva“ za neverovatnih 180 miliona evra. PSŽ je jednostavno u mogućnosti da kupi sve što mu se prohte i da direktno oslabi konkurenciju, kao što to godinama unazad radi Bajern u Nemačkoj, gde je zaveo strahovladu.

Pred Tuhelovom kaznenom ekspedicijom je nova avantura, novih 38 kola Lige 1 i sve osim nove titule prvaka bilo bi osmo svetsko čudo. Jednostavno, Lion, Marselj i ostali ne mogu finansijski da pariraju arapskim milionima koji se neprestano upumpavaju u PSŽ.

Foto.EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Ulazak Parižana u novu sezonu može se opisati kao kada klinci igraju fudbal na terenu ispred zgrade, a onda dođu stariji i „ljubazno ih zamole“ da se pomere kako bi oni igrali. Lion bi možda donekle i mogao da parira jer Depaj igra u fantastičnoj formi, problem je taj što se javio Kuman iz Barselone i što neće štedeti novac da sunarodnika preseli na „Nou Kamp“.

Iz prikrajka će vrebati i strpljivo tražiti šansu Marselj u čijim redovima je srpski reprezentativac Nemanja Radonjić, koji je sazreo i pruža vanserijske partije još od prošle sezone, pa se očekuje da nastavim istim putem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar