Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Fudbaleri Bajern Minhena pobedili su Pari Sen Žermen u prvom meču osmine finala Lige šampiona sa 1:0 na Parku prinčeva u Parizu.

Bajern je dominirao, pa se spasavao, a Francuzi moraju da shvate da petnaestak, dvadeset minuta dobrog fudbala neće doneti prolaz dalje. Bar ne protiv ekipa kakva su Bavarci.

PROČITAJTE JOŠ:

Videli smo i crveni karton Benžamena Pavara i poništen pogodak Kilijana Mbapea, ali na kraju samo jedan gol i opet je po nekadašnji klub koban bio Kingsli Koman.

Prvo poluvreme pripalo je Bajern Minhenu samo po pristupu igri i statistici, a drugo je bilo daleko uzbudljivije jer smo mogli da vidimo mnogo kvalitetniji fudbal.

Kristof Galtije, trener Pari Sen Žermena se verovatno kaje i „gricka nokte“ što ranije nije probao da uvede u igru Kilijana Mbapea i što nije rizikovao sa njim bar od starta drugog poluvremena.

Nejmar i Lionel Mesi nisu mogli da urade mnogo toga sami, a kada se, nakon primljenog gola Parižana, priključio i Mbape, igra je dobila potpuno drugačiju dimenziju, samo što je bilo kasno i Bajern revanš na Alijanc areni čeka sa prednošću.

Suštinski, tim Julijana Nagelsmana je od starta probao da uhvati rivala na spavanju, ili konkretnije, njegovu odbranu.

Zato su u prvih nekoliko minuta utakmice po četvorica igrača Bajerna kao osice presingom napadali zadnju liniju pariskog tima.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Među starterima „svetaca“ nije se našao Kilijan Mbape zbog lakše povrede, ali kada je vrag odneo šalu, i on je morao na zagrevanje pred drugi deo igre.

U prvom je Bajern već u 28. sekundi mogao da povede. Čupo-Moting je sa dvadesetak metara raspalio po lopti i najavio „vatromet“ kog nije bilo.

Bajern je napadao, PSŽ je delovao nekako nepovezano i nesnađeno i videlo se da se u posedu „hleba neće najesti“ ili golova nadavati.

S druge strane, Kingsli Koman je pravio mnogo problema na levoj strani gde je Ašraf Hakimi bio na mukama u odbrani Pari Sen Žermena.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Kad se sve to ima u vidu, onda ne čudi što je PSŽ-u bilo potrebno pet minuta da pređe polovinu terena, a što je tek posle petnaestak minuta shvatio da kontre mogu da budu njegova prednost.

Do isteka pola časa igre Čupo-Moting je imao još jedan opasan udarac glavom pored stative, a Nejmar je dobio udarac u glavu od Benžamena Pavara.

Pavar kao da je dobio direktivu da prebije Nejmara i to je uglavnom i radio. Brazilca je i gurnuo s dve ruke s leđa, pa je u prvom delu igre dobio žuti karton.

Bajern je u 42. minutu preko Kimiha umalo ugrozio Đanluiđija Donarumu, pošto je Kimih sa distance šutirao u gol rivala, a Donaruma je odbranio.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

PSŽ je tek u prvom minutu nadoknade uputio prvi udarac ka golu Bajerna i to posle slobodnog udarca koji je skrivio De Liht. Šut Mesija tada je izblokirao živi zid, pa je Kristof Galtije neke stvari morao drastično da menja.

U nastavku je počeo od odbrane, pošto je u Hakimija zamenio Presnel Kimpembe, dok je „prekoputa“ menjao i Julijan Nagelsman koji je izveo Žoaa Kansela i uveo Alfonsa Dejvisa.

Domaćin je malo živnuo u nastavku, Zair-Emeri je bio u šansi već u prvih pet minuta, a onda je usledio hladan tuš za domaćina.

Alfonso Dejvis tek što se zagrejao i ušao u igru, primio je povratnu loptu Čupo-Motinga i poslao savršen centaršut „u trepavicu“ Komana, koji je volejem pogodio metu za 1:0.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Kilijan Mbape je četiri minuta kasnije ušao umesto Karlosa Solera da bi „vadio kestenje iz vatre“, ali je Bajern imao još jednu opasnu šansu.

Koman je centrirao sa desne strane za Čupo-Motinga a ovaj se bacio i probao makazicama da savlada Donarumu. Nije bio dovoljno precizan i Italijan je zaustavio loptu.

Nije se dugo čekao ni odgovor PSŽ-a. Tek što se Mbape malo razigrao, mogao je da dovede ekipu do 1:1.

Dobio je loptu na levom boku, probao je da prevari Jana Zomera i ovaj je odbranio. Bajern je potom imao šut Milera iz kontre, a Mbapea su u 82. minutu centimetri delili od gola.

Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Nuno Mendeš je dobio pas od Nejmara na boku, poslao je loptu u peterac gde je natrčao Mbape i zakucao je pod prečku.

Mendeš je bio u nedozvoljenoj poziciji i gol je zbog toga poništen. To je period kada se videla panika u redovima Bajerna.

Igrao se 83. minut kada je Leo Mesi dobio loptu na rubu kaznenog prostora da šutira po zemlji i srećom po Bajern, izblokirao ga je Pavar i skrenuo loptu u korner.

Zomer je loše reagovao nakon toga pri dodavanju, pa je to stvorilo novu šansu PSŽ-a, a igrači Bajerna se nisu mnogo šta pitali.

Pavar je u finišu dobio i drugi žuti karton, rizičnim startom na Lionelu Mesiju, ali je meč u tom trenutku ušao u nadoknadu i bilo je kasno da se stvari ozbiljnije promene, pa revanš u martu u Nemačkoj, Bavarci čekaju u boljem raspoloženju.


PSŽ – Bajern Minhen 0:1 (0:0)

(Koman 53)

Stadion: Park prinčeva, Pariz; Glavni sudija: Majkl Oliver

Pari Sen Žermen: Donaruma – Hakimi, Markinjos, Nuno Mendeš, Ramos, Pereira, Verati, Soler, Zair-Emeri, Nejmar, Mesi; Trener: Kristof Galtije.

Bajern Minhen: Zomer – Pavar, De Liht, Upamekano, Kanselo, Sane, Kimih, Gorecka, Koman, Musijala, Čupo-Moting; Trener: Julijan Nagelsman.


PSŽ - Bajern Minhen 0:1; Milan - Totenhem 1:0

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar