Džoš Kavaljo
Džoš Kavaljo; Foto: EPA-EFE/BRENDON THORNE

Fudbaler australijskog Adelejd Junajteda Džoš Kavaljo jedini je aktivni profesionalni igrač iz prvog ranga takmičenja koji je obelodanio je da je homoseksualac.

PROČITAJTE JOŠ

Kako prenosi BBC, Kavaljo je o svojoj seksualnosti progovorio za oficijalni Tviter nalog kluba, a 21-godišnji levi bek, koji igra u prvoj ligi Australije, izjavio da je od 15. godine vodio dvostruki život i da je skrivao ko je zapravo.

„Veoma sam srećan što sam javno progovorio o tome ko sam zapravo i osećam veliko olakšanje“, rekao je Kavaljo, koji je na društvenim mrežama dobio brojne poruke podrške.

„Zdravo svima, Džoš Kavalo ovde. Imam nešto lično što želim da podelim sa svima. Ja sam fudbaler i ja sam gej“, počeo je Kavalo u video poruci.

Njegova odluka da bude potpuno iskren izazvala je lavinu reakcija širom planete.

„Bio je dug put do ove tačke u mom životu, ali ne mogu da budem srećniji zbog moje odluke da ovo objavim. Borio sam se sa svojom seksualnošću već šest godina i drago mi je da sam se toga rešio. Za ljude koji me lično znaju, znate da sam introvertna osoba. Uvek sam osećao potrebu da se krijem, jer sam se stideo. Krio sam ko sam, kako bih ostvario svoj san kao klinca, da igram fudbal i budem tretiran jednako, što se nikada nije činilo realnim“, objasnio je Kavalo.

Kavaljo je ipak dodao da je zabrinut da bi njegova seksualna opredeljenost mogla da mu bude problem u karijeri.

Takođe, svestan je da postoji veliki broj igrača koji su homoseksualci, a koji su odlučili da žive u tišini.

„Kao gej fudbaler, naučio sam da skrivam svoja osećanja kako bih bio ‘u kalupu’ profesionalnog fudbalera. To su dva sveta koja se ranije nisu susretala. Odrastao sam misleći da se o ovoj temi nikada ne govori.“

Bivši igrač Njukasl Džetsa Endi Brenan je 2019. godine otkrio da je homoseksualac i tako je postao prvi aktivni fudbaler koji je progovorio o svojoj seksualnosti.

Nekadašnji nemački reprezentativac Tomas Hiclšperger je najpoznatiji fudbaler koji je otrkio da je homoseksualac i to godinu dana po završetku karijere.

BONUS VIDEO Vlahović i Piksi: Baraž nas ne zanima, idemo na prvo mesto

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar