Foto: EPA-EFE/FABIO MURRU

Zlatan Ibrahimović se našao pod istragom UEFA zbog umešanosti u rad jedne kladionice, a švedskog napadača bi, pod uslovom da bude proglašen krivim, mogla da zadesi žestoka kazna.

Ipak, popularni Ibra neće biti i doživotno suspendovan niti udaljen iz fudbala ukoliko Etička i Disciplinska komisija evropske kuće fudbala pronađe dokaze da je prekršio neko od pravila svojim angažovanjem.

PROČITAJTE JOŠ...

U Etičkom kodeksu FIFA, koji obuhvata sve zvaničnike, sudije, igrače, kao i agente i ljude uključene u organizaciju utakmica, navedeno je sledeće:

„Zabrajneno je učešće, bilo direktno ili indirektno, u sportskom klađenju, kockanju, lutriji ili sličnim događajima ili transakcijama vezanim za fudbalske utakmice ili takmičenja koja su direktno vezana za fudbal.

Oni neće imati bilo kakvog udela, bilo dikretno ili indirektno (preko trećeg lica) u telima, kompanijama, organizacijama i slično, koje promovišu, organizuju ili sprovode klađenje, kockanje, lutriju ili slične događaje vezane za fudbalske mečeve i takmičenja.

„Udeo“ uključuje bilo kakvu moguću dobiti ili prednosti za osobu uključenu u Kodeks, ili za one sa kojima je povezan.“

U članu 26 Etičkog kodeksa FIFA navedeno je da kršenje ovog pravila pokreće istragu vezanu za povredu integriteta, a ukoliko bude potvrđeno da je integritet igre bio povređen, osoba koja je to počinila biće kažnjena sa najviše 100.000 švajcarskih franaka, kao i maksimalno trogodišnjom suspenzijom, navedeno je na zvaničnom sajtu FIFA, u odeljku koji se bavi klađenjem.

Interesantno je da je Ibrahimović zaštitno lice ove kompanije postao još 2018. godine, pa je još uvek nejasno da li je ova istraga nešto što je pokrenuto u skorijoj prošlosti, ili ona traje već neko vreme, a UEFA je odlučila da je tek sada obelodani.

Ovo ujedno znači da Ibrahimovića, pod uslovom da bude proglašen krivim, ne očekuje doživotna suspenzija (mada bi, s obzirom na pozne igračke godine, karijeru definitivno završio), ali je gotovo izvesno da bi jedan od najboljih napadača u modernoj istoriji fudbala na ovaj način doživeo veoma ozbiljan udarac na imidž.

Ovo naravno važi pod uslovom da Ibrahimović bude osumnjičen isključivo za saradnju sa kladionicom. Ukoliko, pak, istraga pokaže da je Šveđanin učestvovao i u procesu nameštanja utakmica, korpulentnog napadača u tom slučaju gotovo sigurno očekuje zabrana bilo kakvog profesionalnog dodira za fudbalom. No, kako zasad nema bilo kakvih indicija da će Ibrahimović biti podvrgnut bilo kakvoj drugoj istrazi sem potencijalnog kršenja pravila vezanih za klađenje, jasno je da su šanse, bar iz ove perspektive, gotovo minimalne.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar